Musiikki

Fanit raivostuivat: HIM-yhtyeen jäähyväiskeikkojen lipunmyynti suututtaa – erikoisella käytännöllä yritetään estää trokaaminen

Julkaistu:

lippukäytäntö
HIM-yhtyeen viimeisen kiertueen lippukäytäntö on herättänyt ihmetystä yhtyeen faneissa. Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut fani pelkää, että osa lipun ostaneista jää tylysti keikkapaikkojen ulkopuolelle.
Vuodesta 1991 toiminut HIM lopettaa toimintansa tämän vuoden lopulla ja ilmoitti, että se päättää pitkän uransa jäähyväiskiertueeseen. HIM esiintyi kesällä Helsingissä Tuska-festivaaleilla, jonka jälkeen vuorossa oli maailmankiertue. Joulukuun lopussa bändi heittää uransa viimeiset keikat Suomessa.

HIMin Helldone-jäähyväiskiertue nähdään Helsingissä, Oulussa, Seinäjoella ja Tampereella. Kiertue huipentuu 31. joulukuuta jo perinteeksi muodostuneeseen Tavastian keikkaan.

Liput yhtyeen viimeisille keikoille myytiin loppuun minuuteissa. Supersuosittujen lippujen jälleenmyynnin estämiseksi on lippukaupoilla käytössä käytäntö, jossa liput on nimetty. Tavastian-keikan liput ovat henkilökohtaisia ja sisään tapahtumaan pääsee ainoastaan omalla nimellään varustetulla lipulla. Muilla keikoilla sisäänpääsy onnistuu sen henkilön seurassa, jonka nimi lipuissa lukee.

Nimetyt liput voivat pahimmassa tapauksessa estää useamman ihmisen sisäänpääsyn keikoille. Jos seurueelle liput hankkinut henkilö esimerkiksi sairastuu ja estyy menemästä tapahtumaan, eivät hänen seuralaisensa pääse tapahtumaan sisään, kun ovella tarkastetaan lipunhaltijan henkilöllisyys.


Käytäntö on aiheuttanut hämmennystä HIM-fanien keskuudessa. IS:n yhteyttä ottanut fani kertoo, että Suomessa varsin harvinainen käytäntö on aiheuttanut hänen lähipiirissään harmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kaksi HIM-kaveriporukastamme osti liput toisilleen Tavastialle, mutta kävi ilmi, että molemmat olivatkin onnistuneet samaan itse liput keikalle. Heillä oli siis kaksi ylimääräistä lippua, jotka he olisivat halunneet myydä samaan hintaan samaan kaveriporukkaan kuuluville faneille, jotka olivat jääneet ilman lippuja. He ottivat yhteyttä Tikettiin ja kysyivät, onnistuisiko nimenvaihto. Asiaa setvittiin useampi päivä, mutta lopputulos oli, että nimiä ei voi vaihtaa – ei vaikka kaverini olisivat menneet liput ostavien kanssa yhdessä Tikettiin ja tehneet kaupat ja nimenvaihdon tiskillä. Ainoana mahdollisuutena tarjottiin jälleenmyyntisopimuksen tekemistä Tiketin kanssa. Tiketti siis otti liput uudestaan myyntiin ja kun liput oli myyty, rahat tulivat tilille.

HIM-fani epäilee, että moni joutuu keikkapäivinä pettymään ja jää tylysti keikkapaikan ulkopuolelle.

– Tiedän myös, että ihmiset ovat ostaneet lippuja netissä niitä myyviltä siinä uskossa, että pääsevät keikoille. Tiketistä oli sanottu eräälle tutulleni tänään, että pihalle jäävät kaikki ne, joilla on väärät nimet lipuissa, huolestunut fani harmittelee.

Nimenvaihto ei mahdollista

Live Nation vastaa Helsingin jäähallissa 27. joulukuuta järjestettävän HIM-keikan promootiosta. Maritta Kettunen Live Nationilta kertoo, että keikalle pääsee sisään vain asianmukaisesti nimetyllä lipulla. Käytännössä siis ainoastaan sen henkilön seurassa, jonka nimi lipuissa lukee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä toive on tullut artistin organisaatiosta. Kyse on heidän kohdallaan tavasta ja perinteestä, mikä on heille hyväksi todettu, Kettunen sanoo.

– Olemme tiedottaneet etukäteen siitä, että liput ovat nimettyjä. Pääsääntöisesti se on otettu tosi hyvin vastaan. Ihmiset ymmärtävät kyllä sen, että tällä pyritään estämään trokareiden toiminta ja siksi lippujen nimiäkään ei vaihdeta. Riski siitä, että ei pääsekään keikalle, on sellainen, jonka ihmiset ovat ostotilanteessa valmiita ottamaan, hän jatkaa.


Lippuja HIMin keikoille myy TicketMaster, Lippu.fi ja Tiketti. Tiketin omistaja Mirva Merimaa vahvistaa, että lippujen nimiä ei ole mahdollista vaihtaa Tiketin myyntipisteissä.

– Olemme ottaneet jälleenmyyntiin lippuja, jos asiakas ei pääsekään tapahtumaan. Emme tee nimenvaihdoksia lainkaan, sillä nimetyt liput on tehty nimenomaan estämään trokaamista.

– Kyselyitä on tullut jonkun verran, mutta kyllä suurin osa lipun ostaneista haluaa mennä keikalle. Olemme jälleenmyyneet muutaman kymmenen lippua eli puhutaan hyvin pienestä määrästä kokonaisuutta ajatellen.

Somesta hankitulla lipulla ei pääse sisään

Helldone-kiertueen järjestäjä Tiina Vuorinen avaa IS:lle nimettyjen lippujen taustaa.

– Tässä pyritään nyt estämään trokarien toiminta. HIMin ympärillä on ollut aina lippuhuijausmentaliteettia ja siksi käytäntö on ollut voimassa jo vuosia yhtyeen Helldone-kiertueilla ja muillakin keikoilla.

Muun muassa bändin viimeisen Helldone-kiertueen Facebook-tapahtumissa lippukauppa käy nimetyistä lipuista huolimatta kuumana. Lippuja loppuunmyydyille keikoille halutaan sekä ostaa että myydä ja moni vaikuttaa tietämättömältä lippurajoituksista.

– Lippua ei kannata ostaa mistään muualta kuin viralliselta taholta. Olen itse kommentoinut keskusteluihin, että hei älä myy tai osta lippuasi täältä, koska et tule pääsemään sisään, Vuorinen kertoo.

– Jos on jonkinlainen hätätilanne, kannattaa ottaa yhteyttä siihen viralliseen tahoon, josta lippunsa on ostanut, eikä missään nimessä myydä lippua kaverilleen tai tuntemattomille. Siinä käy huonosti, sillä se kaveri tai muu ostaja ei pääse keikalle sisään.


Lippuja myydään sosiaalisen median lisäksi myös trokarisivustoilla.

– Paras hinta uudenvuodenaaton lipusta, mikä on tullut vastaan, on ollut 2000 euroa. Tätä yritetään nyt estää tällä nimikäytännöllä.

Yleisöä HIMin viimeisille keikoille on tulossa myös ulkomailta, parhaimmillaan todella kaukaakin.

IS:n yhteydessä ollut fani pelkää, että ulkomailta saakka saapuneet fanit jäävät tylysti keikkapaikan ulkopuolelle, jos eivät ole ymmärtäneet käytäntöä oikein.

Vuorinen kertoo, että Helldone-festivaali on perinteisesti houkutellut kävijöitä kauempaakin ja uskoo, että lippukäytäntö on suurimmalla osalla tiedossa.

– Ne, jotka ovat käyneet aiemmin HIMin keikoilla, tietävät tämän käytännön tarkkaan. Mutta ainahan voi ikävä kyllä olla myös niitä, jotka eivät tätä tiedä. Nimiasia ilmoitetaan aivan selkeällä englanninkielellä myyntipisteissä.

Vuorinen kehottaa keikoille saapuvia varaamaan aikaa hieman normaalia enemmän, sillä lippujen ja henkilöllisyyksien tarkastaminen voi viedä aikaa.

– Ajoissa paikalle, kun ovet aukeaa! Se vähän vie ikävä kyllä aikaa, mutta sillä pyritään varmistamaan se, että liput ovat aitoja.

Korjattu kello 20.00: Tavastian keikkoja on yksi, ei kahta, kuten aiemmin kerrottiin.

Ota kantaa

Oletko törmännyt trokaamiseen?

Kyllä 80% En 20%
Ääniä yhteensä 4239

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt