John Lennonin murha pysäytti maailman 37 vuotta sitten – nämä olivat ampujan ensimmäiset sanat hyytävän veriteon jälkeen - Musiikki - Ilta-Sanomat

John Lennonin murha pysäytti maailman 37 vuotta sitten – nämä olivat ampujan ensimmäiset sanat hyytävän veriteon jälkeen

Ex-beatle John Lennonin väkivaltainen kuolema iski koko maailman tajuntaan kuin pajavasara.

8.12.2017 8:19

– Tajuatko, mitä sinä olet tehnyt?

– Ammuin juuri John Lennonin.

Mark Chapmanin hyytävät sanat kuultiin New Yorkissa 8. joulukuuta 1980. Chapman oli vain hetkeä aiemmin ampunut revolverillaan viisi laukausta kohti John Lennonia, osuen neljästi. Heti tekonsa jälkeen Chapman pudotti aseensa ja antautui Lennonin asuintalon, Dakotan, turvamiehelle.

Teksasissa 1955 syntynyt Chapman oli ainakin surmatyön aikaan moniongelmainen mielenterveyspotilas. Chapman oli ollut hoidettavana mielisairaalassa skitsofreniasta ja hän kärsi narsistisesta persoonallisuushäiriöstä.

Chapman oli yrittänyt lääkitä itseään laittomilla huumeilla jo yläasteikäisestä. Lukio jäi Chapmanilta kesken heti ensimmäisen vuoden jälkeen, sillä hallusinogeenit veivät poikaa niin lujasti.

Kemikaaleista ei kuitenkaan löytynyt helpotusta, ja 16-vuotiaana Chapman etsi apua korkeammista voimista. Hän jätti huumeet ja löysi Jeesuksen, tai ainakin liittyi uudestisyntyneenä kristittynä äärihelluntailaiseen lahkoon.

Mark Chapman istuu elinkautista tuomiotaan Attican valtionvankilassa New Yorkin osavaltiossa.­

1970-luku sujui Chapmanilta vaihtelevissa pätkätöissä. 1977 hän oli muuttanut Havaijille, mutta sielläkään ei hänen elämänsä muuttunut pelkäksi auringonpaisteeksi. Chapman yritti tehdä itsemurhan tukehduttamalla itsenä häkään, mutta yritys ei onnistunut.

John Lennon alkoi hiipiä Chapmanin sekaisiin ajatuksiin vuoden 1980 alussa. Chapman oli lukenut jonkin Lennon-kirjan ja ”raivostunut, koska Lennonilla oli niin paljon rahaa”.

Pakkomielle syveni, ja lokakuussa 1980 Chapman irtisanoi itsensä vartijan-pestistään. Hän allekirjoitti eroilmoituksensa nimellä John Lennon.

Chapman hankki lokakuussa itselleen myös aseen, .38-kaliiperisen revolverin.

Tällä aseella John Lennon ammuttiin.­

Murhapäivänä 8.12. Chapman oli päivystänyt Lennonin asuintalon, kuuluisan Dakotan luona New Yorkin Upper West Sidella aamusta lähtien. Hän oli aamupäivällä tavannut Lennonin ja Yoko Onon tuolloin 5-vuotiaan pojan Seanin sekä tämän lastenhoitajan ja päässyt kättelemään heitä.

Sean Lennonin tapaaminen oli vasta synkän päivän alkusoitto.

Väliosa alkoi, kun Dakotan eteen lipui alkuillasta limusiini noutamaan Lennonia ja Onoa viedäkseen heidät newyorkilaiselle Record Plant -studiolle. Chapman pysäytti pariskunnan ja pyysi Lennonilta nimikirjoitusta tähden juuri ilmestyneen Double Fantasy -levyn kanteen. Lennon signeerasi levyn ja kuin profeetallisesti tivasi Chapmanilta useaan otteeseen ”oliko tässä kaikki?” ennen kuin poistui työmaalle.

Loppunäytös nähtiin hieman iltakymmenen jälkeen. Silloin limusiini lipui Dakotan portin eteen ja Lennonin noustua autosta Chapman ampui. Viidestä selkään tähdätystä laukauksesta neljä osui. Tähti kiidätettiin läheiseen Mount Sinai West -sairaalaan, mutta siellä ei voitu tehdä muuta kuin julistaa Lennon kuolleeksi noin kello 23 New Yorkin aikaa.

Ex-beatlen väkivaltainen kuolema iski koko maailman tajuntaan kuin pajavasara. Neljän liverpoolilaispojan matka 1960-luvun alun jeejeestä Sergeant Pepperin kautta kohti seesteistä aikuisuutta oli sotien jälkeiselle sukupolvelle, sadoille miljoonille ihmisille, heidän elämänsä muistojen helminauha. Nyt tuo nauha katkaistiin kertarepäisyllä.

John Lennon poikansa Julianin kanssa.­

Beatlesin hajoamisen jälkeen Fab Fourin jäsenet olivat jokainen olleet hieman eksyksissä. Paul McCartney jatkoi kepeiden ralliensa tekemistä Wings-yhtyeessään. George Harrison yritti pelastaa maailman tai ainakin Bangladeshin 1970-luvun alussa. Epäonnistuttuaan hän vetäytyi Oxfordshiressa Englannissa sijaitsevaan Friar Parkiin, eksentriseen uusgoottilaislinnaansa, murjottamaan. Ringo Starr ryyppäsi ja veti huumeita.

Lennon oli jossain vaiheessa 1970-lukua hyvässä vauhdissa hänkin. Sean-pojan syntymä lokakuussa 1975 kuitenkin oikaisi uhkaavan syöksykierteen. Lennon jätti saman tien musiikkibisneksen, ryhtyi koti-isäksi ja vähensi ratkaisevasti päihteiden käyttöään.

Loppuvuodesta 1980 ilmestynyt Double Fantasy oli lahjakkaimpana beatlena pidetyn Lennonin uusi tuleminen. Varsinaisena mestariteoksena levyä ei pidetä, mutta Lennonin viiden vuoden hiljaisen kauden päättymistä oli jo odotettu.

New Yorkin Central Parkiin kerääntyi 14.12.1980 kymmeniä tuhansia surijoita John Lennonin muistojuhlaan.­

Lennonin murha pani myös pisteen maailman odotetuimmalle ja toivotuimmalle comebackille. Beatlesin paluu oli ollut kymmenen vuotta musiikkibisneksen spekuloiduin aihe. 8.12.1980 jossittelut loppuivat.

Ilta-Sanomat kertoi Lennonin kuolemasta etusivullaan jo 9.12.1980 lehdessä. Mustapohjaisen otsikon ”Beatle-John ammuttiin” viesti oli karmeudessaan selkeä. Varsinaisessa uutisessa ampujaa kuvattiin ”kylähulluksi” ja kerrattiin synkän illan tapahtumien kulku ja Lennonin saavutukset sekä merkitys napakasti.

Helsingin Sanomat noteerasi Lennonin murhan seuraavan päivän lehdessään lehden avausaukeaman yhden palstan uutisella ja noin tuhannen merkin muistokirjoituksella, jossa mm. Lennonin viimeiseksi jääneen levyn nimi oli väärin.

Mark Chapman tuomittiin teostaan elinkautiseen vankeuteen. Hänellä on ollut mahdollisuus 20 vuotta istuttuaan anoa pääsyä ehdonalaiseen, mutta kaikki hänen yhdeksän hakemustaan on hylätty. Lennonin leski Yoko Ono vastustaa vankasti Chapmanin vapauttamista.

  • Vuonna 2015 kuvatulla videolla fanit muistelevat John Lennonia New Yorkissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?