Antti, 48, keksi aikoinaan loistavan liikeidean – Esso-bensiksen tilalle perustetusta klubista tuli jymymenestys - Musiikki - Ilta-Sanomat

Antti, 48, keksi aikoinaan loistavan liikeidean – Esso-bensiksen tilalle perustetusta klubista tuli jymymenestys

Seitsemän vuotta sitten Antti Puhakka ei saanut huoltoasemalleen bensan myyntilupaa, joten hän teki Möysän Essosta menestyksekkään keikkapaikan.

Möysän Esso on yksi Lahden ”nähtävyyksistä”.

9.11.2017 10:28

Alkuvuodesta 2010 huoltoasemayrittäjä Antti Puhakka, 48, mietti syntyjä syviä. Puhakka oli juuri hankkinut omistukseensa vanhan Esso-huoltoaseman tilat Lahdessa, mutta bensanmyyntilupaa sille ei enää herunut. Jotain oli keksittävä, pelkkä lounas- ja pikaruokatoiminta ei kannattelisi bisnestä.

Puhakka keksi hullun idean: jospa livemusiikki innostaisi kansaa Möysän vanhalle huoltamolle, noin puolentoista kilometrin päähän kaupungin keskustasta. Ei muuta kuin täysillä tulta päin, hän tuumaili.

Idealle naureskeltiin. Olihan se kuin suoraan takavuosien sketsisarjasta Pulttibois, jossa Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan esittämät artistihahmot Rampe ja Naukkis esiintyivät usein Esson huoltamoilla, vähemmän mairittelevalla menestyksellä.

Nyt, seitsemisen vuotta myöhemmin, hymyissä on aivan toisenlainen kaiku. Puhakan musaklubi ”Mössö” on vahva ja uskottava brändi paitsi Lahdessa myös laajasti Suomen musiikkipiireissä. Monet artistit pitävät sitä jopa parhaana klubikeikkapaikkana.

Mössöllä ovat vuosien varrella esiintyneet esimerkiksi miltei kaikki suomirockin suosikkiyhtyeet Eppu Normaalista, Popedasta, Apulannasta ja Yöstä lähtien – siis vanhan huoltamon ahtaissa tiloissa!

 

Mössön arvostuksesta jotain kertoo sekin, että klubi on tänään torstaina Helsingissä järjestettävässä SuomiRock-gaalassa ehdolla Vuoden 2017 suomirockin kulttuuriteoksi.

Ehdokkuutta perustellaan erityisesti sillä, että Puhakka piti klubinsa hengissä viime keväänä, vaikka joutui pakkopaikassa siirtämään sen toiminnan legendaariselta huoltamolta Lahden keskustassa sijaitseviin klubitiloihin.

– Olen äimissäni ehdokkuudestamme. Toisaalta tiedän meidän tehneen vuosien varrella paljon asioita oikein, koska niin monet Suomen ykkösartisteista ovat nimenomaan halunneet tulla meille keikkailemaan – kyllä, vaikka eihän huoltamolla ollut edes takahuonetta, Puhakka kertoo hymähdellen.

– Aluksi meidän etunamme oli varmasti se, että emme tienneet keikkojen järjestämisestä yhtikäs mitään.

Eppu Normaali villitsi

Lahden Viipurintiellä sijaitseva Essokin oli pitkään tuiki tavallinen huoltamo, jossa ihmiset kävivät lähinnä autojaan tankkaamassa ja kahvia hörppimässä.

Tavallisena se säilyi alkuun myös polttoainemyynnin loputtua ja Puhakan tartuttua puikkoihin – vain polttoainetankit puuttuivat.

– Musaklubitoimintamme oli ensin tosi pientä. Lavalla nähtiin sooloartisteja ja trubaduureja, Puhakka kertoo.

– Ne vetivät kuitenkin yllättävän hyvin porukkaa, ja se innosti jalostamaan ideaa.

Atomirotta

Möysän ihme alkoi rakentua, kun Puhakka tarttui rohkeasti puhelimeensa. Mato Valtonen, muun muassa Leningrad Cowboysista tuttu muusikko, on sittemmin sanonut Puhakalle, että juuri rohkeuteen Mössön taika on perustunut – siinä missä aikanaan Cowboysien tai Sleepy Sleepersin.

– Ensin isojen nimien managereilta ja ohjelmatoimistoilta tuli lähinnä sellaista palautetta, että kiitos kysymästä, mutta ehkä entinen huoltoasema on aivan jotain muita artisteja varten. Asenne muuttui, kun musapiireissä alkoi kiertää puskaradio, jonka mukaan Mössöllä oli aina kova meno ja hyvä henki, Puhakka selvittää.

– Emme kysyneet neuvoja kokeneilta keikkajärjestäjiltä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse oli siitä, että saimme luotua bändeille lämpimän fiiliksen. Monet tykkäsivät, kun kerroimme niille vitsejä ja yritimme muutenkin luoda rentoa tunnelmaa.

Lisäksi Puhakka uskoo, että vanhalla huoltamolla oli riittävän hyvä akustiikka sytyttämään bändit liekkeihin. Salin ollessa täysi huoltamolla oli peräti yli neljä sataa kuuntelijaa.

– Kun bändit innostuivat panemaan parastaan, se puolestaan sytytti yleisössä puskaradioefektin. Se oli parasta markkinointia, Puhakka näkee.

– Helsingistä asti rupesi tulemaan yleisöä. Porukkaa ei haitannut, vaikka vessoja oli vähän ja narikat olivat ulkona teltassa. Päinvastoin, samalla tuulettuivat takitkin.

 

Viime syksynä Mössöllä koitti kuitenkin uusi aika. Puhakan huoltamoyritys ajautui konkurssiin.

– Itse musaklubitoiminta oli jopa hieman voitollista, mutta jo yli seitsemän vuotta sitten lautasella olleet vanhat rasitteet olivat lopulta liikaa, Puhakka sanoo.

– Oli pakko luopua huoltamorakennuksesta, mutta tiesin heti, että Mössön musatoiminta jatkuisi.

Keväällä Puhakka neuvotteli lestadiolaisten vanhan Rukoushuoneen ostamisesta, mutta päätyi lopulta hankkimaan brändilleen uuden kodin Lahden ytimestä, valmiiksi musaklubiksi remontoidusta kiinteistöstä.

Uusien tilojen avauskeikalla kesäkuussa lavalle asteli suomirockin jättiläinen Eppu Normaali.

– Meillä on ollut hyvä ja innostava startti. Eikä se yllätä. Bändien levymyynnin romahdettua keikkailun merkitys on kasvanut sfääreihin. Niinpä Lahdessa ja muualla Suomessa tällaisille musaklubeille on nyt, jos koskaan, erittäin suuri tilaus olemassa, lahtelainen alleviivaa.

Olavi Uusivirta otti yleisönsä.

”Mössöllä” ovat esiintyneet lähes kaikki suomi-rockin kärkinimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?