Parjattu ja rakastettu Sting tulee Suomeen – IS listasi 65-vuotiaan tähden kestosuosion salaisuudet

Kohta 66 vuotta täyttävä Sting on rockin taiturimaisimpia supertähtiä, mutta vihaajat eivät lakkaa vihaamasta häntä. Mikä heitä oikein vaivaa?

Sting esiintyi Helsingissä vuonna 2012.

28.9.2017 15:00

Rocktähdet eivät kuole koskaan, he vain kuihtuvat pois, Sting laulaa uusimmalla 57th & 9th -levyllään.

Roskaa. Rocktähdet eivät kuihdu, ihmiset kuihtuvat ja katoavat. Sting on 65-vuotiaana elämänsä vedossa ja hän saapuu Suomeen juuri oikeaan aikaan.

Syyskuun lopussa Helsingissä konsertoiva Sting on kunnossa sekä taiteellisesti että fyysisesti. Prahassa kesän Metronome Festivalilla ulkomaiset vieraat kyselivät, onko hän bodannut ja miten hän voi olla noin hyvässä kunnossa tuossa iässä.

Hämmästyttävä kunto ei ole estänyt Stingiä ajattelemasta kuolemaa. Uudella levyllä on kappale 50,000, jossa hän muistelee vastikään edesmenneitä tähtiä, kaltaisiaan. Prince, David Bowie, Lemmy ja ne kaikki muut.

– Minusta kuolema on kiinnostavin aihe missä hyvänsä taiteessa, olkoon se kirjallisuutta, runoutta tai oopperaa, sanoi Sting viime vuoden lopulla Rolling Stone -lehden haastattelussa.

Stingillä on pakkomielle kuolemasta. Mutta toisin kuin useimmat muut rokkarit, hän tekee pakkomielteestään musiikkia.

Hän on Sting, ihminen joka tekee mitä haluaa. Stingin julkinen kuva etenkin rockväen keskuudessa on ollut kamala. Hänhän on tämä tantrista seksiä harrastava, luuttua hipelöivä, sademetsiä pelastava egomaanikko ja vara-Jeesus.

Sting nauraa itsekin omalle hassulle kuvalleen. Hän osaa senkin.

Sting puhuu haastatteluissa kirjailija James Joycesta ja ulkopuolisuudesta, säveltäjä-luutunsoittaja John Dowlandista ja luuttumusiikista sekä kuvataitelija Basquiatista, jonka miljoonien arvoisia teoksia Stingin lapsenlapset käpälöivät artistin kotona tajuamatta, mitä ne ovat.

Yleensä ihmiset tekevät biisejä vain seksistä, ja jos he tekevät niitä jostain muusta, niin kenkiensä mallista. Sting puhuukin paljon myös popin banaalista puolesta, sen matalaotsaisuudesta. Siitä ehkä johtuu osa Sting-vihasta, josta löytyy esimerkkejä vuosikymmenten ajalta.

Kuolemasta muut ihmiset eivät tee biisejä, eivätkä lapsuudestaan laivateollisuuden mekassa.

Yli 40 vuotta maailman suosituimpiin kuulunutta rocktähteä on mollattu, vihattu ja kirottu, koska hänessä on imagollista aatelishehkua. Eihän rocktähti saa olla rikas, tyytyväinen ja hirveän lahjakas – tai saa, mutta ei hän saa sitä näyttää.

Sting on yksi rockmaailman harvoista aidosti musikaalisista ihmisistä, melkein liian monipuolinen, liian osaava muiden mielenrauhalle. Näin myrkyllisesti asian ilmaisi erään verkkosivuston toimittaja:

– Lähes 40 vuotta hän on tehnyt siloisesti tuotettua, nokkelaa ja tekopyhää paskamusiikkia onnitellen suuria ikäluokkia siitä, että he ajattelevat: kunka kivaa onkaan, niinku, olla Maan kansalaisia tai jotain.

Joka puolella Stingiä vihataan, halveksitaan ja pilkataan. Siihen on useita syitä.

Koska Sting on rikas. Sikarikas.

Koska Sting vanhana jazzmuusikkona osaa sekä säveltää että soittaa. Siis ihan oikeasti osaa.

Koska Sting tekee korvia hellivää musiikkia.

Koska Sting puhuu isojen asioiden puolesta.

Ja koska hän ei välitä hittoakaan siitä, miten paljon ja millä sanoilla vihaajat taas vihaavat.

Rockin suurin kultti on se, että hyvin toimeentulevan tähden tulee esittää työväenluokkaista tai rappiota rakastavaa. Siksi varmaan raivoa synnyttää sekin, että Sting on työväenluokasta. Mutta hän ei esitä sellaista.

Gordon Matthew Thomas Sumner syntyi vuonna 1951 Koillis-Englannissa Wallsendin kaupungissa kampaajan ja maitomiehen nelilapsiseen perheeseen. Kaupunki tunnetaan laivanrakennuksesta. Stingin toiseksi viimeinen albumi The Last Ship (2013) kertoo hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan laivojen varjossa ja keskellä ankaraa duunarielämää.

Rockin kultissa yksi kielletyimpiä asioita on se, että nousee ylös taustastaan, rikastuu ja sitten vielä näyttää rikastuneensa. Sting ei ole ikinä slummaillut kuten keskiluokan kakarat Iggy Popista The Clashin punkkareihin. Hän on mitä on, ikääntyvä linnanherra ja yksi maailman taitavimmista muusikoista.

Inhoaminen on inhoajien tappio. Tässä joitakin syitä siihen, että Sting on päällikkö rockmuusikoiden sarjassa.

1. Laulut

Sting on säveltänyt toistakymmentä modernin rockin klassikkoa. Hänen The Police -yhtyeensä (1977–86, 2007–08) Message in a Bottle, Can’t Stand Losing You, Don’t Stand So Close to Me, Roxanne ja Every Breath You Take sekä soolot Englishman in New York, Fields of Gold, Fragile ja If I Ever Lose My Faith in You eivät katoa klassisen rockin kunniataulukosta. Kun Sting tekee rock-biisin, hän ei hylkää hienostunutta soittoa, joka tulee jazz-taustasta.

2. Monipuolisuus

Sting tuli tunnetuksi uuden aallon yhtyeen The Policen basisti-laulajana. Siitä eteenpäin hänen musiikissaan ovat soineet rock, jazz, reggae, maailmanmusiikki ja new age -sävyt. Onpa hän tehnyt myös klassista musiikkia John Dowlandin laulujen pohjalta – omalla äänellään, ei klassisesti koulutetulla soundilla.

3. Ulkomusiikilliset seikat

Sting heitti 1990, että hän harrastaa vaimonsa Trudie Stylerin kanssa seitsentuntisia tantrisen seksin sessioita. Sitä hän saa selitellä yhä, ja yhä hän kutsuu hyvää seksiä henkiseksi kokemukseksi.

– Ei sen tarvitse olla seitsemää tuntia. Minun seitsemään tuntiini mahtuu myös elokuva ja päivällinen, lohkaisi Sting Inside Actors Studio -ohjelman haastattelussa.

Olennainen asia sekä Stingin vetovoimassa että ärsyttävyydessä kuitenkin on, että hän on kirotun hyvännäköinen ja hyväkuntoinen 65-vuotiaaksi.

4. Raha

Stingin omaisuuden arvellaan olevan 300 miljoonan euron luokkaa. Hänen lapsensa eivät peri siitä kolikkoakaan.

– Heidän täytyy tehdä töitä. Lapseni tietävät sen, ja harvemmin he pyytävät meiltä mitään. Sitä arvostan.

Rahat liittyvät suoraan Stingin arvoon taiteilijana, sillä hän voi tehdä täsmälleen mitä itse haluaa.

5. Ylivertaiset esiintyjälahjat

Sting on lavalla herkkä ja lauluissaan haavoittuva, mutta esiintyjänä itsetietoisen taitava tapaus, joka osaa kommunikoida. Musiikillisesti tähti ja hänen bändinsä ovat tänäkin vuonna maailman huippuluokkaa. Sting ei tee puolihuolimattomasti mitään.

6. Yhteiskunnallisuus

Uusimmalla levyllään Sting laulaa ilmastonmuutoksen kieltäjistä (One Fine Day), pakolaiskriisistä (Inshallah) ja Isiksen teloittamasta brittitoimittajasta (Empty Chair). Jotkut pitävät tekopyhänä, että supertähti käyttää kuuluisuutta ja mediakanavia vaikuttaakseen asioihin. Parempaa työtä oikeiden asioiden hyväksi on vaikea

Sting esiintyy Helsingissä Hartwall Arenalla 28. syyskuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?