Suomalaisyhtye valottaa yllättävän taukonsa taustoja – yhteistyö huipputuottajan kanssa kariutui, unelma maailmanvalloituksesta hiipui - Musiikki - Ilta-Sanomat

Suomalaisyhtye valottaa yllättävän taukonsa taustoja – yhteistyö huipputuottajan kanssa kariutui, unelma maailmanvalloituksesta hiipui

Von Hertzen Brothers vetäytyi vuosi sitten tauolle tietämättä itsekään tulevaisuudestaan. Nyt bändillä on valmiina uusi levy ja nippu uusia yhteistyökumppanuuksia.

23.9.2017 16:38

Von Hertzen Brothers jatkaa – ja monin tavoin uudestisyntyneenä. Veljesbändi on tehnyt uuden levyn, solminut uuden levytys- ja managerisopimuksen sekä vaihtanut rumpalia.

Toisinkin voisi olla.

Yhtye jäi runsas vuosi sitten ”määrittelemättömälle tauolle”, joka musiikkiviestinnässä tarkoittaa joko toiminnan lopettamista kokonaan tai ainakin innon hiipumista niin, että uutta kipinää vetäydytään hakemaan julkisten odotusten ulottumattomiin.

Kitaristi Kie von Hertzen, 47, laulaja-kitaristi Mikko ”Pide” von Hertzen, 45, ja basisti Jonne von Hertzen, 40, olivat jälkimmäisellä linjalla. Pitkäaikainen rumpali Mikko Kaakkuriniemija kosketinsoittaja Juha Kuoppala jättivät yhtyeen, ja veljekset kaipasivat uutta starttia.

– Emme oikeastaan ole bändi, vaan artisti kolmeksi jakautuneena, Jonne sanoo.

Ei siis ollut vaarassa, että veljesyhteys katkeaa. Piti vain löytää uutta, uutta ja uutta: uutta intoa, uutta esitettävää ja uudet yhteistyökumppanit.

Miten siihen tilanteeseen ajauduttiin?

Vähitellen, kuuluu rehellinen vastaus. Von Hertzen Brothers on luonut vähitellen kansainvälistyvää uraa kymmenisen vuotta. Läpimurtona voidaan pitää toista albumia Approach (2006), jonka kymmenvuotisjuhlakiertue näytti vuonna 2016 jäävän festarikeikkojen ohella bändin jäähyväisiksi pitkäksi aikaa.

Edellisvuonna yhtye julkaisi suurin odotuksin ja kansainvälisin ponnistuksin Vancouverissa äänitetyn albumin New Day Rising. Mutta odotukset eivät täyttyneet, eivät ainakaan kaupallisesti. Eivätkä veljekset tahtoneet tehdä samaan tapaan uutta musiikkia.

– Siinä oli liikaa tahoja, jotka halusivat vaikuttaa lopputulokseen, Kie kuittaa.

”Tiedämme parhaiten itse, miltä pitää kuulostaa”

Nyt yhteistyö niiden kaikkien kanssa on päättynyt. Taival edellisen levy-yhtiön ja managerin kanssa jäi viiteen vuoteen.

– Se on kuitenkin ihan hyvä aika. Mutta ihan niin kuin sooloartistit kuten vaikkapa Ismo Alanko vaihtaa yhteistyökumppaneitaan, mekin halusimme vaihtaa, Jonne sanoo.

– Sitä kautta pystyy uusiutumaan itse, Pide jatkaa.

Edellisen levyn tuotti muun muassa Red Hot Chili Peppersin ja Biffy Clyron kanssa työskennellyt GGGarth eli Garth Richardson. Nyt bändi teki levyn omin päin.

– Tiedämme parhaiten itse, miltä meidän pitää kuulostaa, Kie sanoo.

Juuri Kien sävellykset saivat Pidenkin innostumaan. Niissä biiseissä viime vuoden lopulla oli jotain uutta, ja veljesyhtye huomasi olevansa pian keskellä sähköpostirumbaa, lähettelemässä biisejä toisilleen ja kommentoimassa niitä.

Uusien yhteistyökumppanien hankkiminen oli sitten oma hommansa. Mutta kun päätös uran jatkumisesta oli tehty, sopimusten solmiminen vaati lähinnä neuvottelusitkeyttä.

– Olimme toki varmoja, että joku haluaa vielä julkaista meitä, Pide naurahtaa.

Suomessa ei ole ehkä huomattukaan, että Von Hertzen Brothers on luonut kansainvälisen uran. Yhtye on erikoinen ilmestys klassiseen tai progressiiviseen rockiin keskittyvissä tapahtumissa, tuore ja omintakeinen – ja keski-iältään siis reilusti alle 60–70 vuotta – toisin kuin monet lajilegendat alkavat olla.

Bändillä on vakiokuulijoita eri puolilla maailmaa, mutta vielä isompi on potentiaalisten kuulijoiden joukko. Kitaravetoista ja kunnianhimoista musiikkia on totuttu kuuntelemaan vuosikymmenten ajan, vaikka se ei juuri nyt striimauslistojen perusteella suosituinta hittisoundia olisikaan.

– Uuden levy-yhtiömme (hollantilainen Mascot Label Group) ja managerimme (englantilaistoimisto 7 Management) tyypit ovat pitkäaikaisia fanejamme, Pide kertoo.

– On hyvä, että molemmat ovat ulkomaisia firmoja, jotka toimivat kansainvälisesti.

Bändin tauko jäi siis lyhyeksi. Tänään maanantaina julkaistaan maistiaissinkku The Arsonist uudistuneesta, bändiin palanneella rumpalilla Sami Kuoppamäellä vahvistetusta veljesbändistä. Kokonainen levy seuraan runsaan kuukauden kuluttua, kun War Is Over -albumi ilmestyy 3. marraskuuta.

Kiertuekin on edessä, sen Suomen-keikat alkavat Turusta 24. marraskuuta.

– Eihän sitä voi tietää, mitä olisi tapahtunut, jos edellisellä levyllä olisi ollut maailmanlaajuisia hittibiisejä. Ehkä olisimme vieläkin sen levyn kiertueella jossain, Pide miettii.

Mutta siinä tapauksessa yhtye olisi tyytynyt olemaan etsimättä – ja löytämättä – uutta intoa.

Edit 25.9.2017 klo 15:26 Korjattu: Juha Kuoppalan nimi ja tieto, että bändi on tuottanut levyn itse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?