Sanoitukset identtiset etu- ja takaperin – Simo Frangén ja Dave Lindholm toteuttivat hämmentävän albumin: ”Muutaman oluen jälkeen sain idean”

Simo Frangén ja Dave Lindholm tekivät palindromilevyn.

Olut toi idean–Viime joulukuussa istuttiin Tammelan Voimassa. Muutaman oluen jälkeen sain idean, että tehdään palindromilevy. Dave katsoi minua ihmeissään ja sanoi, että tämä on niin pöhkö idea, että tehdään vain, kertoo Simo Frangén Tana! Hitit ihanat! -levyn synnystä.

4.9.2017 11:12

Huumorilegenda Simo Frangén ja rokkilegenda Dave Lindholm tekivät levyn, jollaista ei liene ennen tehty. Kyseessä on palindromilevy. Biisien sanoitus on sama etu- ja takaperin. Mutta takaperin kuuntelua Simo ei suosittele.

Simo Frangén ja Dave Lindholm asuvat vierekkäisissä taloissa Tampereen Tammelassa. Naapuruus oli yksi tekijä, joka saattoi heidät yhteen.

– Tammelalaisissa anniskeluravintoloissa ollaan usein samoissa pöydissä pidetty meteliä. Vuosien varrella on nähty ja tiedetty toisistamme, mutta tässä ystävyys on lujittunut, Simo Frangén kertoo.

– Olen arvostanut Davea siitä asti, kun Nakkilassa nuorena poikana lainailin kirjastosta hänen levyjään. Olemme kapakoissa kehuneet toisiamme, ja yhteinen suosikkimme on Marx-veljekset, ja toinen vakiokeskustelunaihe on Ohukainen ja Paksukainen, niistä me aina puhutaan. Olemme hengenheimolaisia.

– Olin pitkään miettinyt, että olisi hauska tehdä Daven kanssa joku yhteinen projekti. Musiikki oli mielestäni pois suljettu, koska hän on minua aika paljon taitavampi, en oikein pärjää musiikkijutussa.

– Viime joulukuussa istuttiin Tammelan Voimassa. Muutaman oluen jälkeen sain idean, että tehdään palindromilevy. Dave katsoi minua ihmeissään ja sanoi, että tämä on niin pöhkö idea, että tehdään vain.

Simo ryhtyi laatimaan palindromeja, ja maaliskuussa hän rimpautti Davelle, että nyt niitä olisi kasa valmiina.

– Tapasimme kahvilassa ihan selvin päin. Dave katseli niitä 5–10 minuuttia ja sanoi, että “nää on hyviä, tehdään levy.”

Yö-yhtyeen entinen muusikko Jani Viitanen pitää Tampereella studiota, kivenheiton päässä Simon ja Daven kotikulmilta. Sieltä varattiin kolme päivää. Duo Simo ja Dave vetäisi 20 biisiä purkkiin enimmäkseen kertaotolla.

– Minä ja Dave tehtiin suurin osa kahdestaan. Sen jälkeen Viitasen Jani laittoi biiseihin bassoa, rumpua ja koskettimia ja tällaisia härpäkkeitä.

Tuleva klassikkolevy Tana! Hitit ihanat! oli syntynyt. Kansan kurttuisten käsien saataville se tulee ensi perjantaina.

Ja nyt sitten on varmaan edessä stadion- tai ainakin jäähallikiertue?

– Se tarkoittaa sitä, että siihen pitäisi koota iso bändi, että pystyisi tekemään saman. Siihen näillä muusikkoherroilla ei ole aikaa, on muutakin tekemistä, Simo sanoo.

Suuret maailmantähdet keikkailevat taustanauhojen kera, vaikka eivät tunnusta. Mikseivät Simo ja Dave?

– Dave ei mielellään lähde taustanauhojen kanssa mihinkään. Hän on kuitenkin bluesukko, joka haluaa rehellistä soitantaa.

Sen sijaan Simo saattaa lähteä taustanauhan kanssa liikkeelle.

– Kiertuetta ei ole suunniteltu, mutta jos kysyntä on kova, lähden vetämään karaokehengessä levyn biisit taustanauhan kanssa. Voisin käydä kokeilemassa ensin jotain stadionia pienempää paikkaa.

Jo Beatles keksi soittaa biisejä takaperin. Tarkoitus oli saada aikaan psykedeelinen tunnelma. Tämän levyn tekstit voi lukea etu- ja takaperin, mutta takaperin kuuntelua Simo ei suosittele.

– Me laitoimme jonkun biisin soimaan takaperin. Siitä tuli vain huono olo, kun sitä kuunteli. Kuulosti ihan kauhealta.

Esimerkki sanoituksista, kappaleesta Aivot vai tissit: No aivot hei kiehtovia on. Tissit, tissit, tissit. No aivot hei kiehtovia on. Tissit, tissit, tissit. No aivot hei kiehtovia on...

– Siinä pohdiskellaan suurta kysymystä, että kumpi on tärkeämpi, aivot vai tissit. Kuuntelija voi päätellä, päädytäänkö siinä mihinkään.

Simo arvelee, että levyn teko liittyy viidenkympin villitykseen. Hän saavutti hiljakkoin tuon rajapyykin.

– Kun 50 tulee täyteen, jotkut ostaa moottoripyörän tai ryhtyy vuorikiipeilijäksi. Minä ajattelin tehdä palindromilevyn. Palindromi on minulle rakas asia. Palindromin kautta voi katsella maailmaa edestä ja takaa, Simo Frangén sanoo.

Adios, anna soida! Ja sama takaperin: Adios, anna soida!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?