Musiikki

Annikki Tähti sai aivoinfarktin vuonna 2008 – näin hän kertoi IS:lle kaipuustaan keikoille

Julkaistu:

1929-2017
Ilta-Sanomat haastatteli Annikki Tähteä hänen 80-vuotissyntymäpäivänsä tienoilla joulukuussa 2009.
Luku suomalaisen iskelmän ja populaarikulttuurin historiaa tuli päätökseen maanantaina 19. kesäkuuta, kun laulaja Annikki Tähti menehtyi. Annikki Tähti-Tiensuu (1929–2017) oli kuollessaan 87-vuotias.

Ilta-Sanomat haastatteli Annikki Tähteä joulukuussa 2009. Nainen juhli tuolloin 80-vuotispäiväänsä, ja oli toipumassa aivoinfarktista, jonka hän sai toukokuussa 2008.

Alla oleva artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa joulukuussa 2009:

”Kun kävelen, lähden keikalle”

Laulaja Annikki Tähti kertoo saaneensa onnittelukortteja tuntemattomiltakin 80-vuotispäivänsä takia. Syntymäpäiväänsä, joka on lauantaina, hän ei aio viettää, mutta toki muistamiset ovat ilahduttaneet häntä.

– En ole koskaan viettänyt syntymäpäivääni, Tähti toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähden ihailijat ovat olleet huolissaan laulajan voinnista, sillä toukokuussa 2008 hän sai aivoinfarktin. Siihen asti iskelmämusiikin grand old lady oli tehnyt tasaiseen tahtiin keikkoja.


Aivoinfarktistaan Annikki Tähti ei muista mitään. Hänelle on nyt tärkeintä kuntoutuminen.

– Olen ollut jo pitkään kotona, poikani on omaishoitajani. Joudun käyttämään edelleen rollaattoria, mutta muuten kaikki on hyvin. Jumppaharjoituksia olen jo tehnyt ilman rollaattoria.

Tähti oli jo pääsemässä sairaalasta kotiin, kun hän meni nurin niin, että seurauksena oli lonkkarepeämä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nyt tässä sitten yritetään päästä taas omille jaloilleen, Annikki Tähti naurahtaa.

Varsinaisen syntymäpäivälahjan Annikki Tähti sai jokin aika sitten, kun hän teki toipilasvaiheensa kävelyennätyksen: kuusi askelta ilman rollaattoria.

– Kun pääsen kävelemään, lähden taas keikalle.


Annikki Tähden ura laulajana on kestänyt 57 vuotta. Uusi noste tuli seitsemän vuotta sitten, kun laulaja esiintyi Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Tähti lauloi elokuvassa kappaleen Pieni sydän.

Voisi kuvitella, että jatkuvaan menemiseen tottuneena Anneli Tähti kaipaisi nyt kovasti keikalle. Sitä hän ei tee, sillä haikailu ei sovi hänen luonteelleen.

– Tosiasiat pitää laittaa naaman eteen ja odottaa parempaa aikaa. En rupea ikävöimään mitään, odottelen vain paranemista, Annikki Tähti kertoo.

Yhden kerran Annikki Tähti on jo käynyt esiintymispaikalla, jonne hänet haettiin kotoa. Yleisön pyynnöstä hän lauloi Muistatko Monrepos’n.


Talvisotaa koskevat lehtijutut ovat tuoneet Annikki Tähden mieleen viime aikoina paljon muistoja.

Hän täytti 10 vuotta pian talvisodan syttymisen jälkeen. Koti Helsingin Kalliossa muuttui pommitusten aikana turvattomaksi paikaksi.

– Lähdimme äidin kanssa sotaa pakoon Pakilaan.

Sota-aikaa muistellessaan Annikki Tähti on todennut, että eihän hänellä ole nyt mitään hätää. Hän selviää arjen perustoiminnoista ja sisukkaasti jumppaamalla kunto voi vielä parantua. Jokainen askel ilman apuvälinettä on nyt iso ilonaihe.

– Täytyy laittaa kädet ristiin ja kiittää. Minähän kykenen edelleen liikkumaan rollaattorilla ja käymään jumpassakin. Mutta keikalle en lähde ennen kuin kävelen omin jaloin

3 FAKTAA

1. Annikki Tähden läpimurtolevytys oli Erik Lindströmin säveltämä Muistatko Monrepos’n vuonna 1954. Hän sai siitä Suomen ensimmäisen kultalevyn.

2. Kultalevyt hän sai myös Balladi Olavinlinnasta- ja Kuningaskobra-levyistään.

3. Hän oli ollut naimisissa orkesterinjohtaja Pentti Tiensuun kanssa. He saivat pojan vuonna 1960.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt