Iskelmälegenda Annikki Tähti on kuollut

Rakastettu iskelmälaulaja menehtyi 87 vuoden iässä.

Pitkän uran tehnyt rakastettu laulaja Annikki Tähti on kuollut.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Tähti menehtyi 19. kesäkuuta.

Viime joulukuussa 87 vuotta täyttänyt Tähti aloitti musiikkiuransa vuonna 1952, joten hän ehti luoda uraa ja esiintyä kaikkiaan kuudella vuosikymmenellä.

Tähden läpimurtolevytys oli Muistatko Monrepos’n -valssi vuodelta 1955 oli ensimmäinen kultaa myynyt levy Suomessa.

Tuolloin kultalevyjä myönsivät ääniteteollisuuden kattojärjestön sijaan levy-yhtiöt omille artisteilleen, mutta singleä myytiin kunnioitettavat yli 30 000 kappaletta.

Kappaleen säveltänyt Erik Lindström muisteli vuonna 2012 sen nousua aikansa hitiksi.

– Se teksti oli minulla pianon päällä noin vuoden. Luin sitä ja hissun kissun alkoi päähän tulla jotain.

Laulu oli alun perin tarkoitettu vain täytekappaleeksi Tähden Pieni sydän -singlen b-puolelle. Täytekappale nousi kuitenkin suosikiksi.

– Jonain päivänä se myi tuhat kappaletta. Firmassa joita levyjä prässättiin, tehtiin töitä kolmessa vuorossa.

Myöhemmin kappaleen ovat levyttäneet muun muassa Olavi Virta ja Tapani Kansa.

Annikki Tähden suurimpia hittejä olivat myös Kuningaskobra, Pieni sydän ja Balladi Olavinlinnasta.

Viimeisen paluunsa Tähti teki 2000-luvun alussa, kun hänen Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa laulamansa Muistatko Monrepos'n tavoitti uutta yleisöä.

Laulaja keikkaili vielä 2000-luvun alkupuolella. Toukokuussa 2008 Tähti sai aivoinfarktin, ja vetäytyi sen jälkeen julkisuudesta.

– Olen ollut jo pitkään kotona, poikani on omaishoitajani. Joudun käyttämään edelleen rollaattoria, mutta muuten kaikki on hyvin. Jumppaharjoituksia olen jo tehnyt ilman rollaattoria, Tähti kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa joulukuussa 2009 voinnistaan.

Hän oli aiemmin naimisissa orkesterinjohtaja Pentti Tiensuun kanssa. Tähdellä on yksi poika, Jukka Tiensuu. Vuonna 2009 poika toimi Tähden omaishoitajana.

Tuolloin Tähti vielä suunnitteli mahdollista paluuta keikkalavoille – mikäli terveys olisi antanut myöten. Hän oli kiitollinen siitä, että oli elossa.

– Tosiasiat pitää laittaa naaman eteen ja odottaa parempaa aikaa. En rupea ikävöimään mitään, odottelen vain paranemista

– Täytyy laittaa kädet ristiin ja kiittää. Minähän kykenen edelleen liikkumaan rollaattorilla ja käymään jumpassakin. Mutta keikalle en lähde ennen kuin kävelen omin jaloin, Tähti tuumasi tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?