Nylon Beatin Jonna, 39, palaa julkisuuteen – oli viisi vuotta kotiäitinä: ”Olen ollut henkisesti loppu”

Jonna Geagea palaa parrasvaloihin viiden kotiäitivuoden jälkeen. Äitiys on ollut sekä raskainta että ihaninta, eikä Jonna pelkää puhua siitä suoraan.

21.6.2017 11:30

– Siis mä oon kaupungilla korkkarit jalassa! huudahtaa Jonna Geagea, 39, lähes ensitöikseen saavuttuaan haastatteluun ja kuvattavaksi aurinkoisena kesäpäivänä.

Kyseessä on kahden tyttären äidille harvinaista herkkua; koko päivä omaa aikaa. 4,5-vuotias Mimi ja 2,5-vuotias Lulu ovat isoäitinsä huomassa, ja viimeiset viisi vuotta kotiäitinä ollut Jonna pääsee nyt puhumaan siitä, mistä on intoillut läheisilleen jo kyllästymiseen asti: uudesta musiikistaan ja paluustaan intohimonsa pariin.

Nylon Beat -duosta julkisuuteen vuonna 1995 ponnahtanut vaalea nainen ei näytä juuri muuttuneen vuosien varrella ja poseeraa kuvaajalle ammattimaisesti. Nylon Beatin Jonna ja Erin tunnettiin energiapakkauksina, ja sama räväkkä ja sanavalmis höpöttäjä on yhä tallella.

– Tänään eivät edes korkkarit hankaa, Jonna huikkaa vielä ennen kuin istahtaa mustan kahvin ääreen kertaamaan, mitä kaikkea on tapahtunut edellisen, vuonna 2010 julkaistun soololevyn jälkeen.

 

Jonnan paluusingle Pumppaa julkaistiin keskiviikkona, ja Omaa aikaa -levy tulee syyskuussa. Jonna on sekä säveltänyt että sanoittanut kappaleensa, ja ne ovat syntyneet hiljalleen viiden kotiäitivuoden aikana. Levyn kantava teema on äitiys – siitä kielii jo sen nimi, joka on tuttu käsite kaikille vanhemmille.

– Olen viettänyt omaa aikaa ennen lapsiakin, mutta kyllähän se on vähän eri asia ja sitä osaa nyt arvostaa hirveän paljon enemmän, Jonna huokaa.

Tekstit ovat henkilökohtaisia, vaikka eivät kaikki kerrokaan suoraan Jonnan omasta elämästä. Ensimmäistä kertaa kokonaisen levyllisen omia tekstejään julkaiseva laulaja myöntää jännittävänsä niiden vastaanottoa – mutta hyvällä tavalla.

– Vaikka jännittää, en ole epävarma itsestäni, mitä olen ollut aikaisemmin. Rakastan itse niitä biisejä, ja se on ensisijaisesti tärkein juttu. Ja kun en ole aiemmin tällaista tehnyt, ei minulla ole myöskään mitään rimaa – lähdetään liikkeelle ja katsotaan mitä tulee.

 

Elämänkokemus ja ikä ovatkin tuoneet itsevarmuutta monessa asiassa. Jonna oli vain 18-vuotias aloittaessaan uransa. Syyskuussa hän täyttää 40, mutta ikäkriisistä ei ole tietoakaan – kuten ei ollut kolmenkympin rajapyykin ylittyessäkään.

– Minulla oli paljon parempi ja itsevarmempi olo kolmekymppisenä kuin parikymppisenä. Tunsin itseni paremmin ja tiesin mitä halusin. Mietin silloin, että elämä tulee olemaan vielä paljon siistimpää, kun täytän 40, Jonna kuvailee.

– Toistaiseksi ei vaikuta ainakaan yhtään siltä, että olisin ollut väärässä!

Jonna myös kummastelee niitä, jotka toivoisivat olevansa ikuisesti parikymppisiä.

– Herranjumala, onneksi en enää ole! Niin ihanaa kuin se olikin, niin olin silloin epävarma siitä, kelpaanko tällaisena.

 

Vuosien varrella myös unelmat ovat osittain vaihtuneet toisiksi. Jonna kuvailee elävänsä nyt elämää, jota olisi ehkä Nylon Beatin hurjimpina suosion vuosina pitänyt tyytymisenä.

– Meillä oli unelmana lähteä ulkomaille ja valloittaa koko maailma; saada Wembley-areenalle keikat ja muuta. Silloin ajattelin, että kotiäitiys ei sopisi minulle, mutta nyt se on mun mielestä maailman ihanimpia asioita.

Silti taustalla on ollut koko ajan myös ajatus siitä, että omaa uraa pitää päästä jatkamaan.

– On ollut rankkaa, kun ei ole saanut tehdä sitä omaa työtä. Viisi vuotta on aika pitkä aika odottaa, Jonna sanoo suoraan.

– Toivon, että nyt saan tasapainoa elämään, sitä kaipaan tosi paljon. Olen ihan sama ihminen kuin olin ennen lasten syntymää. Toki olen lisäksi nyt äiti mutta Jonnana olen ihan sama. En ole näköjään täyspäiväinen kotiäitityyppi – sekin piti kokea.

 

Vaikka Jonna kuvailee kuluneiden vuosien olleen ihanaa aikaa, on äitiys näyttänyt myös rankan puolensa sekä fyysisenä että henkisenä väsymyksenä. 35-vuotiaana äidiksi tullut laulaja puhuu arasta aiheesta rohkean suorasanaisesti.

– Tiesin, että äitiys on rankkaa, mutta silti se oli yllätys. En tiennyt aikaisemmin, mitä tarkoittaa olla fyysisesti väsynyt. Jos on ennen joskus ollut mitään pieniä univaikeuksia, niin ei ole enää – aivan sama, mitkä asiat painavat mieltä, uni tulee iltaisin. Ja jos yhtenä tai kahtena aamuna pystyy nukkumaan pitkään, ei se kata viiden vuoden univelkoja.

Oman lisänsä väsymykseen on tuonut se, että lapsia on yhden sijasta kaksi.

– Olen ollut henkisestikin loppu. Tämä on ollut elämäni ihaninta aikaa, mutta myös raskainta. Tulin mielestäni sopivassa iässä äidiksi, en olisi voinut yhtään aiemmin, Jonna uskoo.

– Kyllähän ne ihanat hetket ja se lasten rakkaus korvaavat, mutta eivät ne ikinä kuitenkaan muuta sitä, että jos on väsynyt, niin on väsynyt – ihan sama mikä se rakkaus on. Väsymys toki helpottaa koko ajan mitä vanhempia lapset ovat. Odotan, että niitä murheitakin on helpompi käsitellä, jos ei ole väsynyt, Jonna sanoo.

 

Ennen tauolle ja kotiin jäämistään Jonna ehti miettiä, että ei enää halua tehdä musiikkia tai esiintyä. Mieli muuttui kuitenkin nopeasti, ja Jonna sanoo tietävänsä, että tulee tekemään tätä työtä aina.

Silti hän myöntää, että kun on ollut pitkään poissa parrasvaloista, jännittää yleisön vastaanotto. Entä jos kaikki ovat jo ehtineet unohtaa, eikä ura lähde enää nousuun?

– Sitä pelkään vähän, että mitä jos olen ihan yksin tämän asian kanssa? Totta kai pelkään, että tämä jää vain harrastukseksi enkä saa tästä koskaan ammattia. Haluan keikoille ja kuulla mitä mieltä ihmiset ovat.

– Kyllähän se yleisö voi olla vaan 2- ja 4-vuotiaat, mutta eivät he jaksa kuunnella minua kauheasti, Jonna tuumaa hymyillen.

Jonna Geagea vuonna 2000.

Jonna Geagea sanoo olevansa yhä sama ihminen joka oli ennen äitiyttä. –Toki olen lisäksi nyt äiti mutta Jonnana olen ihan sama.

Nylon Beat vuonna 1995. Jonna oli vain 18-vuotias duon osallistuessa Kiitorata-kykyjenetsintäohjelmaan.

Jonna ja Erin vuonna 2003.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?