Rockjätti Foo Fighters tänään Suomessa – bändin keulakuva Dave Grohl ei ikinä unohda vuoden 2008 Seinäjoen-keikkaa: ”Se oli täydellisen outoa”

Julkaistu:

rockjätti
Tänään Suomessa esiintyvän Foo Fighters -yhtyeen laulaja Dave Grohl putosi kaksi vuotta sitten lavalta Ruotsissa. Nyt hän kertoo IS:lle pitkästä toipumisestaan.
Kesäkuun 12. päivä vuonna 2015 amerikkalaislaulaja Dave Grohl koki sen, että kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Foo Fighters oli esiintynyt Ullevin stadionilla Göteborgissa vasta hetken, kun Grohl putosi lavalta.

Hän sai ensiapua ja muu bändi viihdytti yleisöä. Pian Grohl palasi lavalle ja veti loppukeikan tuolilla istuen.

Diagnoosi tuli keikan jälkeen: leikkausta vaativa murtuma. Grohl lennätettiin Lontooseen, operaatio oli seuraavana päivänä. Jalkaan kiinnitettiin kuusi metallilevyä.

Euroopan-kiertueen loput keikat peruttiin, mutta jo kolmen kuukauden kuluttua istuva Grohl ja Foo Fighters olivat taas lavalla. Kiertue jatkui nyt nimellä Broken Leg Tour!


Nyt kaksi vuotta myöhemmin Grohl muistelee tapahtumia IS:lle huokaisten. Keikat vedettiin vaikka jalka paketissa, mutta varsinainen toipuminen pääsi alkamaan vasta kiertueen jälkeen.

– Käveleminen piti opetella uudestaan, hän kertoo.

– Jouduin käymään läpi fyysisen harjoituskuurin päästäkseni samaan kuntoon, jossa olin ennen lavalta putoamista.

Tuon rupeaman jälkeen uupunut bändi päätti jäädä tauolle.


Foo Fightersin uusin, kahdeksas albumi oli loppuvuodesta 2014 julkaistu Sonic Highways, jonka idea oli perehtyä rockin, kantrin ja bluesin historiaan. Levy äänitettiin eri puolilla Yhdysvaltoja, ja levyn tekoprosessista kertova tv-sarja nähtiin Suomessakin Yle Teemalla.

Niin uupunut bändi ei kuitenkaan Grohlin mukaan ollut, että yhtyeen tulevaisuus olisi ollut vaarassa.

– Rakastamme toisiamme ja rakastamme tätä bändiä, hän julistaa.

– Kun olemme erossa toisistamme liian pitkään, alamme kaivata toistemme seuraa. Niin käy aina kuuden tai kahdeksan kuukauden kuluttua. Niin nytkin. Aloimme taas soittaa yhdessä ja tehdä musiikkia. Minulle tämä sopii hyvin. En ole hyvä lomailemaan, minulle oikeaa elämää on soittaa ja kiertää bändin kanssa.

Tätä Grohl on toki tehnyt 17-vuotiaasta lähtien, ensin virginialaiseksi suuruudeksi jääneessä punkbändissä Scream, sitten maailman maineeseen nousseen Nirvanan rumpalina.


Ensimmäinen maistiainen Foo Fightersin uudesta materiaalista saatiin kesäkuun alussa. Silloin julkaistiin biisi ja video kappaleeseen Run. Erityisesti Grohlin itse ohjaama koominen video on herättänyt huomiota: siinä yhtye on maskeerattu vanhoiksi hoitokodin asukkaiksi.

Onko tämä merkki siitä, että 48-vuotias Grohl ja muu yhtye kärsii ikäkriisistä?

– Videota tehdessämme puhuimme tosiaan iästä ja ikääntymisestä, Grohl vastaa.

– Nirvanan aikoihin, parikymppisenä ajattelin, ettei rockbändi kestä ikuisesti. Mutta mitä soittamiseen tulee, ei se mene pois ikääntymisen myötä. Ja kun näkee vanhempia artisteja, vaikkapa Paul McCartneyn tai Neil Youngin, tajuaa, että heidän rakkautensa musiikkiin on ihan yhtä vahva kuin nuorenakin.

Eli: ei ikäkriisiä eikä mitään muutakaan kriisiä.

– Meillä ei ole mitään syytä lopettaa eikä tuijottaa numeroita. Rakastamme soittamista – ja soitamme. Videolla halusimme osoittaa tämän. Suunnitteluvaiheessa päätimme, että haluamme näyttää videolla satavuotiailta.

Foo Fightersin neljäs kerta Suomessa

Foo Fighters esiintyy Helsingin Hietaniemen uimarannalla järjestettävän Rock The Beach -konsertin pääesiintyjänä tänään maanantaina.

Minifestarin muita esiintyjiä ovat skottibändi Biffy Clyro, amerikkalaisyhtye The Kills, englantilainen punk-nimi Vant sekä Apulanta.


Helsingin -keikka on 22-vuotiaan Foo Fightersin neljäs esiintyminen Suomessa. Edellinen oli kuusi vuotta sitten Helsingin Kalasatamassa, mutta sitä edellisen, esiintymisen Seinäjoen Provinssirockissa kesäkuussa 2008 laulaja Dave Grohl muistaa erityisen hyvin.

– Se oli täydellisen outoa, hän kuvailee IS:lle.

– Esiinnyimme myöhään illalla eikä aurinko laskenut lainkaan. On aina hyvä fiilis esiintyä metsän keskellä ja ihmetellä, kun aurinko ei katoa näkyvistä millään.

Ennen Helsinkiä Foo Fighters esiintyi perjantaina Islannissa. Euroopan-kiertue on aivan alussa.

– Islannissa emme ole esiintyneet noin kymmeneen vuoteen emmekä Suomessakaan siis kuuteen. Kierrämme tällä kertaa harvinaisia paikkoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt