Eppu Normaali saa patsaan – mutta millaisen? ”Päädyimme nopeasti kaikki yhden teeman taakse”

Eppu Normaali ikuistetaan Ylöjärven kaupungintalon eteen.

Eppu Normaalia kunnioittavan veistoksen toteuttaa Kimmo Schroderus.

11.6.2017 19:41

Runsaat 40 vuotta sitten Martti Syrjä oli liian hulvaton veikko jopa Eppu Normaalin makuun. Syrjä potkittiin pellolle ylöjärveläisbändistä ennen kuin se oli ehtinyt levyttää yhtään mitään. Siinä vaiheessa kukaan Eppujen jäsenistä ei pystynyt edes kuvittelemaan unta, jossa bändin kunniaksi pystytettäisiin myöhemmin patsas. Tuskin muutenkaan.

Nyt, runsaat 40 vuotta myöhemmin, Eppu Normaalin ei tarvitse edes yrittää nähdä unta moisesta. Patsasunelmasta on tullut täyttä todellisuutta.

– Tuntuuhan tämä kieltämättä hullulta. Samaan aikaan tietysti mahtavalta, koska aika harvat, jos mitkään, bändit pääsevät nauttimaan näin suuresta kunniasta Suomessa, Martti Syrjä kertoi tiistaina Ylöjärvellä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Kahvi ja mansikka maistuivat. Samaan tyyliin kuin yli neljä vuosikymmentä sitten, jolloin Syrjä kelpuutettiin pikavauhtia takaisin Eppuihin – tilanteessa, jossa muut jäsenet eivät keksineet laulusolistiksi ketään muuta kuin bändin kahvinkeittäjäksi itsensä soluttaneen villin teinin.

 Aika harvat, jos mitkään, bändit pääsevät nauttimaan näin suuresta kunniasta Suomessa.

Alkoi tarina, joka hakee Suomen rock-musiikissa vertaistaan. Liki kaksi miljoonaa levyä ja Suomen todennäköisesti tunnetuimman rock-yhtyeen maine ovat nyt johtaneet siitä, että Ylöjärvelle nousee loppukesästä 2018 Eppu Normaalista kertova veistos.

– Silloin villeinä teinivuosina ei tietysti olisi osannut edes ajatella, että joku arvostaisi joskus jotain bändiä jopa niin paljon, että rakennuttaisi sen kunniaksi patsaan tai veistoksen. Emmekä edes me onnistuneet pilaamaan tätä ideaa, josta on ollut puhetta jo pitkään, Eppujen sanoituksista vastaava Syrjä linjasi leveästi hymyillen.

Yhtä hymyä olivat myös Suomen rock-musiikin jättiläisen muut jäsenet: säveltäjä-kitaristi Pantse Syrjä, kitaristi Juha Torvinen, rumpali Aku Syrjä ja basisti Sami Ruusukallio. He vakuuttivat tyytyväisyyttään siihen, ettei kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen toteuta noin 100 000 euron budjetillaan näköispatsasta Epuista, vaan luo bändin pitkän tarinaa symboloivan veistoksen.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus ei ikuista Eppu Normaalia näköispatsaaksi vaan veistokseen.

– Tiedä vaikka Ylöjärvelle eksyisi joku ruotsalainen. Ei sellaiselle näköispatsas meistä kertoisi yhtään mitään, Torvinen perusteli.

– Hienoa on se, että meidät palkitaan siitä, mitä me ollaan. Eikä siitä, mitä meidän olisi jonkin toisen mielestä pitänyt olla.

Taiteilija Schroderus tuntee hyvin Eppujen musiikin. Hankkeen myötä hän on myös perehtynyt tarkasti bändin historiaan.

– Eppu Normaali on niin tunnettu Suomessa, että kuka tahansa nukkuessaankin osaisi hyräillä bändin biisejä – hekin, jotka eivät haluaisi. On hieno fiilis päästä mukaan tähän projektiin, Schroderus alleviivasi.

– Mietin suunnitteluvaiheessa muutamia vaihtoehtoja. Kun esittelin niitä bändin jäsenille, päädyimme nopeasti kaikki yhden teeman taakse. Mutta ei siitä tässä vaiheessa sen enempää.

Kuvanveistäjä ja bändi päätyivät nopeasti yhden teeman taakse.

Poikkeuksellisen veistoshankkeen rahoituksesta vastaa Ylöjärven kaupunki – pääosin kaupungin kulttuuritarkoituksiin testamentatuista varoista, osaksi kaupungin käyttövaroista. Veistos nousee Ylöjärven kaupungintalon aukiolle.

– Eppu Normaali on kiinteä osa ylöjärveläisyyttä, kaupunkimme pitkälti tunnetaan tästä yhtyeestä. Veistoshanke vahvistaa kaupungin tunnettavuutta ja imagoa, Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto perusteli hanketta.

Ylöjärven kaupungin kanssa pääasiallisesti neuvotellut Aku Syrjä muistaa itsekin muutamien vuosien takaiset tunnettavuusmittaukset, joiden mukaan Ylöjärvi tunnetaan Suomessa erityisesti Eppu Normaalisti.

– Niinhän se menee, että alussa oman kylän pojat eivät ole mitään. Ensin pitää valloittaa maailma tai ainakin Suomi, kunnes aletaan pitää jonain. Näin tavallaan kävi meidänkin kohdalla, Syrjä painottaa.

Martti Syrjän mielestä ylöjärveläisyyttä on vaikea hahmottaa. Hän muistaa tunteensa aikanaan hieman kipuakin aiheesta.

– Nuorena veikkona sitä jopa hieman häpesi, että on Ylöjärveltä. Ajat kuitenkin muuttuvat, ja kodilta tämä on aina itselleni tuntunut, hän sanoo.

Tiistaina kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus muisteli lämmöllä päivää, jolloin Juha Torvinen oli saapunut kiharapehkonsa kera noin 100 metrin päässä Ylöjärven kaupungintalolta sijaitsevalle Ryhti-grillille pilsneriä ostamaan. Kaupungintalon pihalla tuon hetken muisti myös Torvinen.

– Ja tämän pitemmälle emme ole päässeet, Torvinen kuvaili bändin suhdetta ylöjärveläisyyteen.

Kimmo Schroderuksen Foni sijaitsee Kauniaisissa.

Kimmo Schroderuksen Laajentuja (2004) Kiasmassa 2014 kuvattuna.

Vielä yksi levy

Eppu Normaalin meriittilistaan kuuluu oikeastaan kaikki, mitä rockyhtye voi Suomessa saavuttaa: stadionkeikat, jäähallikiertueet, kirjat, elokuva ja veistos.

Pantse Syrjä, bändin kitaristi ja taiteellinen johtaja, kertoo viime joulukuussa ilmestyneessä Eput-elokuvassa suunnitelleensa uusia sävellyksiä. Leffan lopussa kuitenkin paljastuu, että hän oli ehtinyt jo unohtaa aihionsa.

– Nyt on taas sellainen tunne, että aivan kuin muistissani olisi jotain uutta, Pantse sanoi tiistaisessa lehdistötilaisuudessa.

Hän nosti esiin tarinan suomalaisesta miehestä, jolla oli mahdollisuus kolmeen toivomukseen.

– Ensimmäiseksi mies toivoi rahaa, toiseksi viinaa. Kolmas toivomus olikin sitten jo vaikeampi juttu, ja sama se on mulla, Pantse aloitti.

– Voisin toki toivoa vielä hieman lisää viinaa. En henkilökohtaisesti kuitenkaan osaa toivoa muuta kuin uutta levyä. Se on unelmani, en mä mitään muutakaan keksi.

Eppu Normaali heittää kesän aikana 25 keikkaa, jonka jälkeen se jää tauolle toistaiseksi määrittämättömäksi ajaksi. Laulaja Martti Syrjän mukaan uudet biisit ja uusi levy ovat mahdollisia, mutta suunnitelmaa niistä ei ainakaan vielä ole olemassa.

– Valmistaudun uusien biisien tekemiseen vasta sitten, jos sellainen tilaisuus ylipäätään osuu eteeni. Katsotaan, mitä Pantse saa aikaiseksi, hän summasi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?