Leevi and the Leavings -legenda täyttäisi 60 vuotta – elämäkertakirjailija kumoaa Gösta Sundqvistiin liitetyn alkoholimyytin - Musiikki - Ilta-Sanomat

Leevi and the Leavings -legenda täyttäisi 60 vuotta – elämäkertakirjailija kumoaa Gösta Sundqvistiin liitetyn alkoholimyytin

Gösta Sundqvist olisi täyttänyt tänään keskiviikkona 60 vuotta.

17.5.2017 13:04

Leevi and the Leavings -yhtyeen keulahahmon Gösta Sundqvistin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 60 vuotta. Sundqvist kuoli sydänkohtaukseen 46-vuotiaana elokuussa 2003.

Elokuussa ilmestyvä Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin Dynamo -elämäkerta (Into Kustannus) valottaa erakkomaisena tunnetun Sundqvistin elämää musiikin, radio-ohjelmien ja jalkapallon kautta.

– Gösta Sundqvist ansaitsee laajan elämäkerran, sillä sellaista ei ole hänestä aiemmin tehty, kirjailija Timo Kalevi Forss kertoo.

Göstä Sundqvistin elämäkerta ilmestyy 16. elokuuta.

Ottaen huomioon Sundqvistin mittavan uran niin muusikkona kuin radiotoimittajanakin, hänestä tiedetään yllättävän vähän.

– Jos Gösta olisi elossa, ei tällaista olisi ehkä voinut tehdä.

– Hänhän lopetti haastatteluiden antamisen kokonaan vuonna 1995, Forss kuvaa Sundqvistin vetäytyvää luonnetta.

Mutta oliko Sundqvist todella niin erakko kuin yleisesti ajatellaan?

Faktaa on, ettei Leevi and the Leavings koskaan tehnyt keikkoja eikä keulahahmo juuri esiintynyt julkisuudessa muutoin kuin töidensä puolesta.

– Vaikka Gösta kertoi radio-ohjelmissaan ja lauluissaan ulkomaanmatkoista, ei hän ollut koskaan käynyt edes ruotsinlaivalla. Kirjaa varten tehdyissä haastatteluissa kävi kuitenkin ilmi, että Gösta oli luonteeltaan vilkas ja sosiaalinen.

Gösta Sundqvist (toinen oik.) olisi täyttänyt tänään 60 vuotta. –Hänen elämässään oli kolme isoa asiaa: musiikki, radio ja futis, elämäkerran kirjoittanut Timo Kalevi Forss sanoo.

– Hänessä oli paljon ristiriitoja, ja juuri se tekee Göstasta mielenkiintoisen.

– Hän oli mestari imemään muiden juttuja, ja jalostamaan ne lauluteksteiksi tai radio-ohjelmiksi, Forss kertoo.

Toinen Gösta Sundqvistiin liitetty myytti on alkoholi. Aihe, josta hän lauloi paljon, mutta johon ei itse koskenut juuri lainkaan.

– Eräs Sundqvistin valmentaman Johanneksen Dynamo -jalkapallojoukkueen pelaaja sanoi, että näki kymmenen vuoden aikana Göstan juovan pelireissulla yhden keskiolutpullon, Forss kertoo.

– Mutta silti hän osasi kuvata maailmaa alkoholistin silmin, kuten kappaleissa Jos Helsinki on kaunis ja Jouluaattona kännissä.

– Samoin hän pystyi käsittelemään asioita esimerkiksi transvestiitin ja yksinhuoltajaäidin näkökulmasta.

Leevi and the Leavings euroviisukarsinnoissa 1981.

Erityisesti sanoitusten puolesta Gösta Sundqvistia voidaan pitää suomalaisuuden perimmäisten tuntojen tulkkina: kappaleissa käsitellään usein traagisia ja vaikeita aiheita, joskus humoristisellakin otteella. Monesti kontrastin luo syvällisen sanoituksen alla kulkeva kepeä, jopa iloinen melodia.

– Gösta pääsi kappaleissaan todella syvälle suomalaiseen psyykeen, Forss toteaa.

Elokuun 16. päivä 2003 Gösta Sundqvist kohtasi oman tragediansa: monipuolisen artistin elämä päättyi sydänkohtaukseen.

Taustalla olivat paitsi elämäntavat, myös stressi.

– Merkit olivat olleet jo aiemmin ilmassa, ja Gösta oli joitakin vuosia aiemmin lopettanut tupakoinnin ja jalkapallon, mutta vauhtia hän ei osannut hiljentää. Hän oli työnarkomaani.

Gösta Sundqvist

Sundqvistin valtavasta luomisvoimasta kertoo hänen mittava tuotantonsa: radio-ohjelmia syntyi yli 700 ja Leevi and the Leavings levytti yli 200 kappaletta studiossa.

– Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että taso ei aina pitänyt ja tuotokset laimenivat loppua kohti. Parhaiten Gösta säilytti tasonsa Leevi and the Leavingsin kanssa, Forss sanoo.

– Mutta Sundqvistin tuotannosta löytyy sellaisia helmiä niin musiikin kuin radio-ohjelmien osalta, että varmasti vielä 200 vuoden päästä muistellaan, että 1900-luvun lopussa vaikutti tällainenkin erakoitunut menninkäinen, kirjailia Forss naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?