Rennot profeetat – Elastinen ja Cheek ovat yhdessä erilaisia kuin yksin

Cheek ja Elastinen muovaavat yhä suomalaista konserttielämää – ja toisiaan, kirjoittaa musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

30.4.2017 1:48

Cheek ja Elastinen esiintyvät vappuviikonloppuna kolme kertaa Helsingin ja Turun areenoilla. Katsojia kaksikolla eli ”Profeetoilla” on yhteensä 30 000.

Määrä on kova osoitus kaksikon suosiosta ja suomalaisen musiikkibisneksen tämän hetken markkinointiosaamisesta: menestysartistien esiintymisten määrää osataan säädellä niin, että yleisö on sopivan nälkäistä koko ajan.

Ja sama tunne taitaa piinata räppäreitä itseään:

– Seitsemän kuukauden tauon jälkeen olen taas vihdoin täällä lavalla tekemässä sitä, mistä eniten tykkään, Cheek spiikkasi Hartwall Arenassa lauantaina.

Suomenkielisellä musiikilla menee lujaa juuri nyt, on mennyt koko kuluvan vuosikymmenen ajan. Suomenkielinen rap on kasvattanut suosiotaan erityisesti. Se soi radiossa, sitä striimataan paljon ja sen suurimmat sankarit esiintyvät festareiden pääesiintyjinä, jäähalleissa ja areenoilla. Cheek valloitti noin kolme vuotta sitten jopa olympiastadionin pariksi illaksi.

Molemmilla pitkä työ takana

Cheek ja Elastinen ovat johtaneet rap-menestyjien joukkoa.

Molemmat aloittivat uransa jo vuosituhanteen vaihteessa ja kuten konsertissa mainittiin, he tapasivatkin ensi kerran jo vuonna 2000. Suosion tavoittelu on vaatinut verta, hikeä ja kyyneleitä, ja juuri tämän taistelun kertaaminen muodostaa molempien sanoitusten pohjan: ensin oli uho, sitten työ uhotun aseman saavuttamiseksi – ja sitten paistattelu huipulla.

”Profeetat” Cheek ja Elastinen esiintyivät Helsingissä 29. huhtikuuta.

Välipaloiksi on tarjolla myös muutama pohdiskelevampi epäilyksen ja katumuksen hetkinä kirjoitettu teksti.

Ja juuri tuon tehdyn työn takia sekä Elastiselle että Cheekille sallitaan menestys ja sen ylelliset merkit paremmin kuin edeltävien polvien suomalaistähdille. Heidän nuoret ja vähän vanhemmatkin faninsa näkevät kaksikossa elokuvanyrkkeilijä Rockyn, joka Elastisen Eteen ja ylös -biisin asenteella on kamppaillut itsensä suosioon ja loistoauton rattiin.

Tukea kokonaiskuvaan on tullut myös hip hop -maailman luksus-maniasta: jos takavuosien suomalaiset rokkitähdet haluttiin samastuttavina ja nukkavieruina baarikavereina, Cheek ja Elastinen rinnastetaan kansainvälisiin, etäisempiin ilmestyksiin.

Elastisen ja Cheek ovat kuitenkin yhdistelmä supisuomalaista ja kansainvälistä viihdeperinnettä.

Kansanomaista ja kansainvälistä

Profeettojen keikalla kierrätettiin molempien Vain elämää -lainabiisejä. Tinakenkätytön (alun perin Kaija Koon hitti) ja Nauravan kulkurin (Vesa-Matti Loirin klassikko) yhteislaulu yleisön kanssa kytki myös kaksikon omat hitit kuten Cheekin Sokka irti ja Timantit on ikuisia sekä Elastisen Anna sen soida ja Oota mua osaksi suomalaista iskelmä- ja pop-perintöä.

Sillä sitä on suomiräppi 2010 kansanomaisimmillaan: samaa kuin Dingon, Yön, Eppujen ja kumppanien suomirokki 1980-luvulla eli aikaan sopiva tulkinta kotimaisesta käyttömusiikista.

Kyse on toki makuasioista – ja tilanteesta, mihin mikäkin kappale sopii. Profeettojen Yhtäccii on ehkä kotikuuntelussa helppo irvimisen kohde keski-ikäistyvien räppärien ikuista nuoruutta haikailevalle bailausasenteelle, mutta keikalla biisi toimii.

Aika moni halusi vappuviikonloppuna areenassa samastua edes biisin verran juhla-asenteeseen, että hinnoilla ei ole mitään väliä kun hauskaa pidetään:

”Jos matka on pidempi kuin taksi / Me otetaan taksi”

Cheek ja Elastinen ovat johtaneet suomalaisten rap-menestyjien joukkoa.

Entä mitä sitten on Profeettojen kansainvälisyys?

Häpeämättömän suuri ja ammattimaisesti toteutettu show. Valot, tehosteet, bändi sovituksineen, keikan visuaalisuus… ihan kaikki oli isoa ja vaikuttavaa kuin millä tahansa Hartwall Arenalla piipahtavalla maailmantähdellä.

Vaihteeksi hymyilevä Cheek

Profeetat oli hyvä veto Elastiselle ja Cheekille. Kumpikin sai yhteiskeikoista ja -biiseistä miettimisaikaa omien uriensa seuraavan siirron rakentamiseen.

Molemmat ovat saavuttaneet suurimmat mahdolliset suomalaiset esiintymislavat, tehneet hittejä ja nousseet tv-tähdiksi. Cheekistä on julkaistu kirja, elokuvaakin valmistellaan.

Heillä on periaatteessa vain menetettävää.

Ja tuska juuri tästä näkyi esimerkiksi Cheekin edellisessä areena-konsertissa, joka pohjautui omaelämäkerralliseen, bile-räpin vastapainoksi aika alavireiseen Alpha Omega –levyyn.

Kun Profeetat on nyt putsannut pöydän, voi sen ääreen palata taas isäntänä päähän istumaan.

Ja tilata parasta koko seurueelle. Taksi todennäköisesti odottaa ulkona.

Ehkä Cheek siksi oli Profeettojen keikalla rennompi ja iloisempi kuin omilla jättikeikoillaan. Hän hymyili melkein yhtä paljon kuin Elastinen.

Ja se on paljon se.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?