Musiikki

”Mietin, mistä maailmasta tämä tulee?” HIM-yhtyeen huima tarina – miksi kansainvälinen supertähteys jäi saavuttamatta?

Julkaistu:

Ville Valo kasvoi ujosta teinipojasta rocktähdeksi. Mutta miksi HIM-yhtyeen viimeinen askel kansainväliseen supertähteyteen jäi ottamatta? Vai jäikö?
HIM tiedotti hiljattain lopettavansa uransa. Suomen yhdellä kaikkien aikojen menestyneimmistä yhtyeistä on jäljellään jäähyväiskiertue.

IS kysyi HIMin kanssa työskennelleiltä, millaiset muistot heillä on Ville Valon, 40, johtamasta bändistä.

Lämpimät ja värikkäät, kuten Katja Ståhlin, Asko Kallosen ja Juhani Merimaan tarinoista voi päätellä.

HIM oli nostamassa suomalaista musiikkivientiä uudelle tasolle, mutta myös tärkeä tekijä ulkomaisten musiikkituristien houkuttelijana Suomeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– HIMissä oli jotain poikkeuksellista heti aluksi. Kun Ville esiintyi, niin villat nousivat pystyyn heti, muistelee Katja Ståhl, joka työskenteli 1990-luvulla BMG -levy-yhtiössä.

Miten HIMin ura eteni? Mitkä olivat huippukohtia, mitkä unohtumattomia sattumuksia? Ja ennen kaikkea: saavuttiko HIM sen luokan kansainvälistä tähteyttä, mihin sillä oli mahdollisuuksia?

Katja Ståhl: Kakaroiden bändi


Ståhl oli HIM-yhtyeen ensimmäinen tiedottaja. Hän näki, kuinka Ville Valo kehittyi lavan ulkopuolellakin karismaattiseksi hurmuriksi.

– Ville oli vissiin 18 ja koko bändi ihan kakaroita, kun yhteistyömme alkoi. Kysyin, onko nälkä, onko ruokaa, niin vastaus kuului:”Emmä tiiä.” Ja sitten kun alettiin tehdä haastatteluja, tajusin, että nämähän menevät ihan käteen, Ståhl kertoo.

– Ei auttanut, vaikka yritin auttaa. Jos he tekivät niitä yhdessä, se meni kihertämiseksi. Linde (kitaristi Mikko Lindström) oli mykkä hiihtäjä, Mige (basisti Mikko Paananen) sentään selkeäsanainen.

Nuori herra Valo suostui muutaman kompuroinnin jälkeen koulutukseen.

– Mentiin yhtenä päivänä duunin jälkeen kaljatuopin ääreen Teatroon ja tapeltiin. Olin inhottava toimittaja, sekä ylimielinen että tyhmä. Se oli tehtävä, sillä edessä oli tärkeitä haastatteluja, joihin ei voinut mennä sössöttämään. YleX:n Ooppera-ohjelma oli erityisen tärkeä, Olga Ketonen toimitti sitä.

Oppi meni perille.

– Kuuntelin ohjelman ja olin hirmu ylpeä, miten hyvä Ville oli. Se tosiaan oppi.

Tämä prosessi on tärkeä koko HIM -yhtyeen urakehityksen kuvaajana. Ensin oli Ville Valon lahjakkuus ja orastava näkemys. Sitten oli hullun treenaamisen ja haaveilun aika, jolloin ydintrio Ville, Linde ja Mige soitti paljon ja kuunteli harjoitusten päätteeksi kämpän pihalla Ladassa Black Sabbathia.

Mutta tärkeintä oli kuitenkin määrätietoisuus ja kyky ottaa asioita haltuun.

Asko Kallonen: Mistä maailmasta tämä tulee?


HIM -yhtyeen löytämisestä moni voi ottaa kunnian itselleen, sillä 1990-luvun puolivälissä Helsingissä puhutti nuori ja lahjakas yhtye, jolla on karismaattinen keulakuva.

BMG-levy-yhtiössä silloin työskennellyt Asko Kallonen kiinnitti huomion bändiin kuunnellessaan demonauhoja kotonaan.

– En muista oliko HIMin kasetti kääritty pornolehdestä repäistyyn sivuun, mutta siihen aikaan moni kasetti oli, hän naurahtaa.

– Siinä oli ensin joku biisi niiden omaa tuotantoa. Ihmettelin, että mitäs matskua tämä on. Seuraavana tuli Wicked Game.Sitä kuuntelinkin jo ihan suu auki.

Wicked Game oli Chris Isaakin jättihitti muutaman vuoden takaa. Haikea, rautalankakitaroin terästetty mystinen rakkausballadi oli kaukana ensimmäisen biisin jyräyksestä – varsinkin laulajan suorituksen osalta.

– Mietin, että mistä maailmasta tämä tulee? Se oli nerokas valinta ja osoitti, että bändi pystyy muokkaamaan soundinsa johonkin noin melodiseen. Ja laulajan ääni tuntui todella maagiselta.


Kallonen oli myyty. Hän kutsui Ville Valon toimistolle ja päätti tehdä sopimuksen.

Sopimuksen synnyssä auttoi kaksi asiaa: ensinnäkin Kallonen haki kansainvälistä rockbändiä. Suomessa riehui valtavirtana 1990-luvun puolivälissä dance-musiikin kausi, kun Aikakone, Movetron ja monet muut tekivät poppia pääasiassa konesoittimin ja suomeksi. HIMissä Kallonen näki yhtyeen, jota saattoi jossain vaiheessa myydä maailmallekin.

Ja toiseksi: Valo uskotteli Kalloselle, että biisejä on valmiina vaikka kuinka paljon. Totuus oli, että ilmeisesti treenattuna oli vain kolme demolle laitettua.

Tämä kuvaa myös Ville Valon ja HIMin asennetta. Heillä oli pokkaa alusta lähtien.

Juhani Merimaa: Faneja tuli Vladivostokista


Pian HIM komeili jo Saksan ykkösenä hitillään Join Me (In Death). Ståhl ja Kallonen näkivät läheltä, kun saksalaisen GUN -levy-yhtiön edustajat ihastuivat bändiin.

– Seisoin heidän vieressään Tavastialla, jonne oli järjestetty näyttökeikka. He katsoivat Villeä puolitoista biisiä ja sanoivat: ”Homma selvä. Mennään baariin.” Seuraavana päivänä tehtiin diili, Kallonen muistelee.

Juuri Helsingin Tavastiasta tuli HIMin kansainvälisen suosion suomalainen kiinnekohta. Rockklubissa järjestettiin vuosittain uudenvuodenaaton ympärillä Helldone-festivaali – HIM-fanien kokoontumisajot.

HIM oli esiintynyt aluksi Tavastian pikkupuolella Semifinalissa uudenvuodenaattona jo ennen menestystään, mutta suosion kasvaessa perinteestä paisui iso tapahtuma.

– HIM esiintyi monena vuonna useampana iltana, Tavastian Juhani Merimaa muistelee.


Yleisöä oli kirjaimellisesti eri puolilta maapalloa, Australiasta ja Aasiasta saakka.

– Yksi porukka oli tullut junalla Vladivostokista. Matka kestää viikon suuntaansa, Merimaa päivittelee.

HIM oli erikoinen raskaan rockin yhtye – se vetosi sekä tyttöihin että poikiin.

– Esimerkiksi Englannissa sitä oli vaikea tajuta. Siellä jako on yleensä selkeä: raskas rock on miehille, pop tytöille. HIMiä kuuntelivat molemmat, Kallonen kuvailee.

”Olo on haikea”

Lahjakas. Oppimishaluinen. Määrätietoinen. Rohkea. Tyttöihin ja poikiin vetoava. Siinä määreitä, jotka selittävät HIMin menestyksen. Tuon menestyksen lakipisteenä voidaan pitää albumia Dark Light (2005).

Se sisälsi hittejä ja ylsi maailman tärkeimmillä musiikkimarkkinoilla Yhdysvalloissa levymyyntilistan sijalle 18. – ja saavutti kultalevystatuksen.


Miksi suosio sen jälkeen hiipui? Miksi yhtye alkoi toimia pitkiä taukoja pitäen? Viimeiseksi jäävä studioalbumi Tears on Tape on kuitenkin vuodelta 2013.

Varmoja vastauksia ei ole. Kallonen miettii, että ehkä yhtyeen olisi pitänyt pyrkiä täyttämään Dark Lightin jälkeen amerikkalaisen Sire-levy-yhtiön nälkä uuteen hittilevyyn eikä tehdä vaikeampaa, rock-uskottavuutta rakentamaan pyrkinyttä Venus Doom (2007) –albumia.

– Kun amerikkalaiset tahtovat jotain, he todella tahtovat sitä.

Toisaalta – menestyvällä bändillä riittää neuvojia. Kallonen muistelee, kuinka neuvoja tuli niin Englannista kuin Saksastakin. Merimaan mielestä on kuvaavaa, että Valo halusi pitää langat käsissään.

– Artisti lopulta tietää itse parhaiten, mitä tahtoo.

Ja nyt HIM tahtoo lopettaa.

– Olo on kieltämättä haikea, Merimaa sanoo.

HIM tullaan muistamaan kulttibändinä, jonka logosta otettuja tatuointeja tuskin tarvitsee hävetä. Se teki, mitä halusi, oman näkemyksensä mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt