Anna Hanskia ei ole ajan hammas puraissut – osaatko sanoa, kumpi kuvista on 25 vuoden takaa? - Musiikki - Ilta-Sanomat

Anna Hanskia ei ole ajan hammas puraissut – osaatko sanoa, kumpi kuvista on 25 vuoden takaa?

Anna Hanskin ensimmäinen hitti ilmestyi 25 vuotta sitten. Seuraava suuri hitti syntyi vuonna 1999. Molemmat kappaleet ovat kaikille suomalaisille tuttuja.

Anna Hanski ennen ja nyt. Erotatko, kumpi kuva on 25 vuoden takaa?­

21.1.2017 19:12

Laulaja Anna Hanskin ura alkoi sattumalta, nuoruuden innostuksen ja ennakkoluulottomuuden siivittämänä. Hän oli kaupungilla kävelyllä kavereidensa kanssa, kun kuuli jostain sisäpihalta bändin soittavan jazzia.

– Menin sinne ja sanoin ”hei mä oon Anna, saanks mä laulaa”, Anna muistelee.

Ja saihan Anna, on saanut siitä lähtien. Esikoislevy ilmestyi 1989 ja myi platinaa, kakkoslevy kultaa ja sitten todella räjähti. Jos et sä soita -albumi ylsi tuplaplatinaan ja nimibiisistä kasvoi valtava hitti, joka soi samaan aikaan myös Telen kaukopuhelut -mainoksessa.

Levyn ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta.

Kaukopuhelujen mainostaminen tuntuu neljännesvuosisata myöhemmin höyrykauden touhulta.

– Se oli kova juttu siihen aikaan. Pystyi soittamaan kauas melko halvalla. Pystyi soittamaan ulkomaille!

Anna Hanskin Jos et sä soita -kappale soi aikoinaan myös Telen kaukopuhelut -mainoksessa. Tämä valokuva on vuodelta 2017.­

Laulun teki sittemmin edesmennyt mainosmies ja lauluntekijä Juha Tapaninen, jonka käsi­alaa ovat myös Matti Eskon Rekkamies sekä Ressu Redfordin Kuka on se oikea. Nekin mainoksissa soineita kappaleita.

– Tapaniselta tilattiin Tele kaukopuhelut -mainoskappale. Hän teki kokonaisen laulun ja ajatuksena oli, että levytän sen. Tappi kirjoitti mulle muitakin tosi kivoja lauluja.

Annan ura oli kovassa nosteessa, mutta uuden hitin myötä kierrokset kasvoivat.

– Minulla oli lauluja, jotka soivat kivasti radiossa, mutta Jos et sä soita myötä tuli räjähdys. Niinä vuosina tapahtui paljon. Meni niin lujaa, että ihan kaikkea en muista. Keikkatahti oli hirmuinen. Saattoi olla 34 keikkaa kuukaudessa.

Parikymppinen Anna koki kuitenkin olevansa hyvissä käsissä. Takana oli pieni turkulainen levy-yhtiö ja oma isä Seppo Hanski vaikutti taustalla. Oli luotto siihen, että hommat hoidetaan hyvin, kuten tehtiinkin.

– Kaikkea tuli ovista ja ikkunoista. Harmittaa, kun kaiken keskellä en osannut antaa asioille sitä arvoa, joka niille kuului. Sitä vain hengaili, että hyvä meininki.

 Se biisi on linkki nykypäivän nuoriin. Tavoitin sitä kautta uuden sukupolven.

 

Jos et sä soita -huumaa kesti parisen vuotta. Meno hiipui, kun Anna sai esikoisensa 1994.

– Kaikki hiljeni roimasti, koska olin selkeästi äitiyslomalla. Siinä vaiheessa siirryin Helsinkiin ja isoon levy-yhtiöön. Muutos oli radikaali eikä kovin onnistunut. Enää ei ollut sitä persoonallista säväystä, mikä Turun tekijäporukalla oli.

Anna ei kuitenkaan haikaile jättimenestyksen perään.

– Hyvä, että on ollut hullua, niin sitä ei enää kaipaa. Se on koettu. Sitä voi vähän harmitella, että kaikki tapahtui niin nuorena. Vanhempana saisi jutuista enemmän irti, mutta asiat menevät niin kuin menevät.

Vuonna 1999 Anna sai laulettavakseen Salatut elämät -sarjan tunnarin Tunteisiin. Hittihän siitä tuli, mutta sen synnyttämä huuma oli maltillisempaa.

– Se biisi on linkki nykypäivän nuoriin. Tavoitin sitä kautta uuden sukupolven, mikä oli kiva juttu. Ne tietävät minut siitä laulusta.

 Kaikkea tuli ovista ja ikkunoista.

Anna on urallaan koko ajan etsinyt uusia tuulia. Hän ei ole ripustautunut hitteihinsä, joita toki aina keikoillaan laulaa, mutta muutakin elämä on tuonut tullessaan.

– Nykyään teen paljon musiikkiteatteria. Joskus hiljaisina aikoina olen miettinyt, että eikö tässä enää muuta, mutta sitten tajunnut, että näinhän sitä mennään eteenpäin, tartutaan uusiin juttuihin. Nykyisin työnkuvani on monipuolinen. Voiko muuta toivoa?

Anna on mukana parhaillaan Suomea kiertävässä Topi Sorsakosken tuotannon ympärille rakennetussa Muukalainen-musiikkitarinassa. Anna esittää vanhan iskelmätähden fania, joka sekoaa omaan faniuteensa.

Tammikuun alusta helmikuun puoliväliin hän keikkailee kaikki viikot laivalla maanantaista torstaihin. Suklaasydän-musiikkiesitystä hän tekee yhdessä Sanin ja Annika Eklundin kanssa. Osansa ajasta vie Annan vetämä musiikkileikkikoulu.

Anna Hanski kuvattuna 25 vuotta sitten, kun Jos et sä soita -hitti oli kaikkien huulilla.­

Tärkeä on tietenkin Me Hanskit -esitys, jossa Anna sisarustensa Pinjan ja Januksen kanssa kunnioittavat isänsä Sepon 1960-luvun puolivälissä alkanutta laulajanuraa. Ensiesitys oli Savoy-teatterissa viime vuoden lopulla. Tänä vuonna esitys nähdään muuallakin Suomessa.

– Onnistuimme tekemään siitä mukavan nostalgisen, mutta ei nyyhkyä. Tuotiin siihen myös uusi sukupolvi. Mukana on tyttäreni, joka laulaa isäni biisejä.

Tytär on saman ikäinen kuin Anna ensimmäistä sinkkua tehdessään, 17-vuotias. Hän on musiikkilukiossa ja äitinsä tavoin täynnä palavaa intoa.

– Tyttären silmissä on samanlainen palo kuin itselläni ja sen kaverit tekee remixejä mun vanhoista biiseistä, Anna nauraa.

Laulavat Hanskit eli Pinja (vas.), Janus ja Anna isänsä Sepon kanssa vuonna 1993. Me Hanskit -esitys pyörii parhaillaan Savoy-teatterissa. Esityksellä Anna haluaa sisarustensa kanssa kunnioittaa isänsä Sepon 60-luvun puolivälissä alkanutta laulajanuraa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?