Vuosi legendan kuolemasta – Motörheadin Lemmy menehtyi traagisesti vain muutama päivä syöpädiagnoosin jälkeen - Musiikki - Ilta-Sanomat

Vuosi legendan kuolemasta – Motörheadin Lemmy menehtyi traagisesti vain muutama päivä syöpädiagnoosin jälkeen

Rocklegenda nukkui pois vuosi sitten, 28. joulukuuta.

28.12.2016 6:03

Rock-ikoni Ian ”Lemmy” Kilmisterin viimeinen joulu oli dramaattinen. Jouluaattona 2015 Kilmister täytti 70 vuotta ja tapaninpäivänä hän sai tietää sairastavansa syöpää.

Kilmisteriltä oli sairaalassa löydetty aivoihin ja niskaan levinnyt syöpä. Hän sai lääkäriltään elinaikaa 2–6 kuukautta.

Lemmy oli kertonut managerilleen haluavansa tehdä diagnoosista julkisen alkuvuodesta 2016. Kuitenkin jo 28. joulukuuta Kilmister nukkui pois.

Kuolema järkytti musiikkimaailmaa, ja legendat toistensa jälkeen ilmaisivat surunvalittelunsa Kilmisterin poismenon johdosta.

– Sydämeni on särkynyt. Lemmy on poissa. Hän muutti elämäni, Dee Snider kirjoitti.

– Menetin yhden parhaista ystävistäni tänään. Häntä muistetaan suurella surulla. Hän oli soturi ja legenda. Nähdään toisella puolella, Ozzy Osbourne kirjoitti.

– Lemmy: lepää rauhassa, ystäväni, Gene Simmons kirjoitti.

Lemmy keikkaili Suomessa viimeistä kertaa itsenäisyyspäivänä 2015, noin kolme viikkoa ennen kuolemaansa. Keikalla Lemmyn rinnalla esiintyi suomalaislegenda Michael Monroe, joka oli Kilmisterin pitkäaikainen ystävä.

– Lepää rauhassa Lemmy Kilmister. Yksi suurimmista! Monroe kirjoitti suru-uutisen jälkeen.

Suomen-vierailunsa yhteydessä Kilmister kuvasi 6. joulukuuta mainosvideon yhdessä Valion kanssa. Maitomainoksen käsikirjoitus meni Lemmyn kuoleman myötä uusiksi, ja Valion julkaisemassa tribuutissa on leveästi hymyilevän Kilmisterin käsikirjoittamaton lausahdus.

– En ole koskaan juonut maitoa. Enkä juo!

Lemmy vieraili Suomessa Motörheadin kanssa vuonna 1982.­

Kilmisterin bändin Mötörheadin julkaisema tiedote kuoleman jälkeen oli tunteikas.

– Soittakaa Mötörheadia kovaa, soittakaa Hawkwindiä kovaa, soittakaa Lemmyn musiikkia KOVAA. Ottakaa juoma tai pari, jakakaa tarinoita. Juhlikaa tätä ihanan ja ihmeellistä miestä, joka juhli niin eloisasti itsekin, bändi toivoi.

IS muisteli Lemmyä 30.12.2015.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?