Skottiyhtyeeltä kummallinen tarina suomalaisjalkapalloilijasta bändin nimen takana – rumpali IS:lle: ”Se on yksi monista”

Julkaistu:

Biffy Clyro
Biffy Clyro saapuu esiintymään Suomeen peräti 12. kertaa. Bändin nimen taustalla on myös mystinen tarina suomalaisesta jalkapalloilijasta.

JOS YHTYE vierailee Suomessa kahdeksan vuoden aikana peräti 11 kertaa, täytyy sen ja suomalaisyleisön välillä olla jotakin maagista.

Skottibändi Biffy Clyro on kuulunut maamme rockkansan suosikkeihin jo vuosia, ja se on villinnyt etenkin festareilla – esimerkiksi edellisen kerran viime kesänä Provinssissa.

Kaksosveljesten, rumpuja ja bassoa yhtyeessä soittavien Ben ja James Johnstonin, 36, sekä heidän nuoruudenystävänsä, laulaja-kitaristi Simon Neilin, 37, muodostama yhtye saapuu tänään perjantaina jälleen Suomeen – konsertoimaan Helsingin Jäähalliin.


Yhtyeen rumpali Ben Johnston hehkuttaa Ilta-Sanomille Suomea keikkapaikkana. Niin tekevät toki kaikki tänne saapuvat yhtyeet, mutta vahvalla skottiaksentilla puhuvan Johnstonin äänensävy antaa ymmärtää hänen innostuksensa olevan aitoa.

– Suomi on mahtava paikka soittaa! Suomessa on aina energinen yleisö. Olemme monin tavoin samanlaisia, me skotit ja suomalaiset; ihmiset juovat alkoholia ja lähtevät kunnolla ulos, Johnston nauraa puhelimessa.RUMPALI toteaa bändin aikovan palata maahamme jatkossakin ilolla.

– Olimme nopeasti suosittuja Suomessa, muualla piti tehdä paljon enemmän töitä suosion eteen. Olimme tosi tervetulleita uramme alusta asti.

Johnston ylistää myös Suomen säätä. Säähehkutuksen aitoutta on vaikeampi uskoa lokakuisena sateisen harmaana aikana, mutta Johnston ei ankeasta syksystä lannistu.

– Skoteissa sataa enemmän!VUODESTA 1995 saakka kasassa ollut yhtye julkaisi viime kesänä seitsemännen Ellipsis-albuminsa.

Johnston kuvailee uuden levyn olevan heidän tuotantonsa lyhyin ja kenties riisutuin – levyltä löytyy niin festareiden päälavalla soitettavia räjähtäviä hittejä kuin henkilökohtaista tilitystä.

– Halusimme kokeilla tehdä asioita eri tavoin kuin koskaan aiemmin. Emme tienneet tarkkaan, mitä teemme ja halusimme mennä epämukavuusalueelle, Johnston kuvailee levyn syntyprosessia.

– Ajattelimme, että tämä jakaisi fanit, mutta olemme saaneet sen myötä uusiakin ja palaute on ollut hyvää.KUN BÄNDI on kiertänyt yhdessä yli 20 vuotta ja sen muodostavat veljekset sekä heidän vanha ystävänsä, luulisi kolmikon kyllästyvän toistensa naamoihin. Johnston myöntää näin joskus käyvän.

– Mutta sitten emme näe toisiamme niin usein kiertueiden välillä, hän kertoo ratkaisuksi ongelmaan.

– On tärkeää, että olimme kavereita jo ennen uraa. Se on bändin pitkän iän taika. On surullista, että jotkut yhtyeet jopa matkustavat eri busseille kiertueillaan. Rakastamme vieläkin tehdä musiikkia yhdessä.


Tiiviiksi hitsautunut trio on osoittanut läheisyyttään myös konkreettisella tavalla: heillä on useita samoja tatuointeja.

Viimeisimpänä he ottivat Berliinissä jopa yhteisen, geometrisen ”teematatuoinnin”, jonka kuvio alkaa Benin yläselästä, jatkuu Jamesin selkää pitkin alas ja päättyy lopulta Simonin takareiteen.

– Se kuvastaa matkaamme bändinä. Palaamme aina yhteen, vaikka meillä olisi mitä vain ongelmia, Ben Johnston valottaa tatuoinnin taustaa.Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.


HAASTATTELUN lopuksi on pakko ottaa esille yhtyeen nimi: Biffy Clyro ei oikeastaan tarkoita mitään, ja bändi onkin saanut vuosien varrella vastata kyllästymiseen saakka kysymyksiin nimen taustoista.

Kun nimen alkuperää selvittää internetistä, löytyy yhdeksi bändin haastatteluissa kertomaksi selitykseksi kummallisesti Suomeen liittyvä tarina.

Sen mukaan Biffy Clyro -niminen henkilö olisi ollut suomalainen jalkapalloilija, joka olisi pelannut skottilaisessa Ayr United -seurassa.


Ben Johnston kuittaa kysymyksen kyseisen selityksen taustasta naurulla.

– Se on yksi monista tarinoista. Sitä kerroimme Skotlannissa, sillä siellä ei tiedetty, ettei Suomessa ole ollut sen nimistä pelaajaa.

– En itse edes tiedä, mistä nimi oikeasti tulee, koska Simon ja James keksivät sen – ja parempi niin! rumpali hekottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt