Gettomasa kerää kehuja – ”Suomen paras”

Rap SM 2012 –tittelin voittaneen Gettomasan uusi levy on ollut menestys.

Gettomasa

23.4.2016 16:44

‪Jyväskyläläisen Gettomasan, oikealta nimeltään Aleksi Lehikoisen, toinen pitkäsoitto julkaistiin maaliskuussa.

Levy Chosen One on ollut kevään puhutuimpia ja saanut huippuarvioita kriitikoilta. Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa levyä on yhtä lailla kehuttu. Kappale Pelkuri, Gettomasan raju 9-minuuttinen avautuminen väkivaltaisesta alkoholisti-isästään, on noussut vielä suuremmaksi ilmiöksi – muun muassa Arman Alizad ylisti kappaletta pian julkaisun jälkeen.

Tekninen ja lyyrinen suurlahjakkuus levyn julkaisun jälkeen saanut – tai joutunut – puhumaan julkisuudessa lähinnä Pelkurista, joka on tietyllä tapaa jättänyt muut kappaleet varjoonsa. Gettomasa puristi yhteen kappaleeseen kaiken sen, mikä oli vuosien varrella jäänyt sanomatta. Moni suomalainen pystyi samaistumaan tekstiin. Jos ei onnekseen samaistumaan, ainakin aistimaan vihan ja tuskan poikkeuksellisesta tarinankerronnasta.

‪Ärsyttääkö sinua jo, miten ison huomion yksi biisi on varastanut?

– Onhan se isolle yleisölle ollut se juttu. Ehkä siinä kappaleessa onkin juuri se, että se on enemmän kuin pelkkä rap-biisi, jolloin se koskettaa isompaa osaa ihmisiä kuin muut kappaleet. Muut ovat aika lailla räpin kuuntelijoille ja mun faneille soveltuvia. Pelkuri kosketti vähän isompaa osaa ihmisiä, niin on luonnollista, että se sai enemmän huomiota. Ei se mua ärsytä, se on ihan ok. Tässä vaiheessa mulla ei vaan oikein ole enää siitä mitään sanottavaa, Gettomasa sanoo.

Miten olet muuten kokenut uuden levyn saaman vastaanoton?

– Tuntuu hyvältä. Keikkoja on saatu buukattua paljon ja porukka on tykännyt uudesta levystä. Mulla on sellainen olo, että homma meni nappiin ja onnistuin suurin piirtein saavuttamaan ne tavoitteet, jotka levylle oli.

‪Levyn julkaisseen PME Recordsin perustajiin kuuluva VilleGalle ylistää suojattiaan.

– Gettomasa on Suomen paras tällä hetkellä. Hän uskoo omaan juttuunsa ja haluaa näyttää kaikille. Hän on myös tosi nöyrä, VilleGalle sanoo.

‪Nöyryydestä huolimatta Gettomasalla oli ennen uutta levyä kovat puheet, jotka hän lunasti.

– Aleksi sanoi, että nyt tulee PME:n ensimmäinen 10/10-levy, VilleGalle kertoo.

‪Levy sai muun muassa musiikkilehti Rumbalta arvion, jossa pisteet olivat mainitut 10/10.

– Kun levy tuli ulos, se laittoi mulle vaan viestiä, että ”10/10 boi”, VilleGalle nauraa.

Suomen mestari

‪Aleksi Lehikoinen syntyi Kanadan Montrealissa vuonna 1993. Isä ja äiti työskentelivät Kanadassa. Perhe muutti kuitenkin pian Yhdysvaltoihin ja sitten takaisin Suomeen. Räppäri oli tuolloin niin pieni, ettei hän muista rapakon takaisista vuosista mitään.

‪Vanhempien eron jälkeen yksinhuoltajaäidin ja siskon kanssa kasvanut 6-vuotias jyväskyläläispoika rakastui räppiin ensikuuntelulla.

– Aloin aika pikkumuksuna, ennen kouluikää, kuuntelemaan räppiä. Vanhempi serkku tutustutti mut siihen ja alkoi polttelemaan cd-levyjä. Aloin sitten itsekin ostelemaan levyjä. Tykkäsin kaikesta, mitä siihen aikaan tehtiin jenkeissä ja tuli tv:ssä ja radiossa. Olen koko ikäni ollut räppifani. 17-vuotiaana päätin, että nyt on se aika, kun alan itse tekemään räppiä. Vuosi siitä eteenpäin ja voitin Suomen mestaruuden. Sitten aloin tekemään ensimmäistä levyä, Gettomasa selvittää.

Gettomasan räpit olivat Suomen mestaruuden arvoisia vuonna 2012, jolloin hän löi SM-finaalissa Ironinen.

Ensimmäinen pitkäsoitto Vellamo LP julkaistiin keväällä 2014. Sekin sai hyvän vastaanoton, mutta jäi omakustannejulkaisuna huomattavasti pienemmälle huomiolle kuin PME:n kautta julkaistu Chosen One.

Gettomasa teki levytyssopimuksen PME:n kanssa syksyllä 2014.

Debyyttialbumilla Gettomasa ottaa kantaa muun muassa nyky-yhteiskunnassa etenkin nuorison toteuttamaan egon kasvatukseen ja valheellisen kiiltokuvan luomiseen sosiaalisessa mediassa (Huomiohuora) ja siihen, miten hän on mielestään parempi räppäri kuin seteleitä ”sieluttomilla klubihiteillä” kahmivat valtavirtaräppärit (Kuolleet Presidentit).

– Oli sekin siinä mielessä menestys, että levy sai hyvän vastaanoton. Pidän sitä edelleen onnistuneena debyyttinä, enkä muuttaisi siitä mitään, Gettomasa miettii.

‪Kaksi EP:tä ennen ensimmäistä levyään julkaissut räppäri muistaa kirjoittaneensa ensimmäiset riiminsä jo hyvin nuorena.

– Ihan ensimmäisen säkeistön kirjoitin, kun olin 8 tai 9. Se jäi vaan siihen yhteen säkeistöön. Muistan vieläkin muutaman ensimmäisen lainin siitä… Nauhoitin sen muistaakseni acapellana (ilman taustaa) kasettinauhurille kaverin luona. Olisi magee juttu, jos se löytyisi vielä. Käyttäisin sen johonkin levylle, mutta ei sitä vaan taija olla olemassa, leveää Jyväskylän murretta puhuva räppäri harmittelee.

Räppinimi 30 sekunnissa

Aika oli lopulta kypsä viitisen vuotta sitten, vuonna 2011. Ensimmäinen kokonainen biisi syntyi, ja Gettomasa muistelee olleensa nauhoittamassa kappaletta yhdessä Ruubenin, nykyisen hovituottajansa kanssa, jota hän kuvailee mielestään Euroopan parhaaksi.

– Kun biisi saatiin purkkiin, se piti tietysti heti laittaa kiireellä YouTubeen. En tiedä, oliko se niin fiksu ratkaisu, enää sitä ei siellä ole… Samaan aikaan kun biisi latautui, oli noin 30 sekuntia aikaa päättää mun räppinimi. En ollut aikaisemmin miettinyt sitä. Siitä tuli sitten Gettomasa, koska se oli hassuttelubiisi, jossa puhuttiin Vellamon ghetoista ja pyssyistä… Ruuben sanoi, että ”paska nimi, ei mitään tollasia”. Vastasin vaan, että ”turpa kiinni, toi on se nimi”.

Muun muassa ysärivivahteisesta boom bapistaan tunnetun Gettomasan ei ole tarvinnut juuri etsiä omaa tyyliä.

‪– Ehkä siksi se mitä teen on hyvää, tai kenen mielestä se nyt onkin hyvää, että mä olen kasvanut siihen ihan pienestä asti. Räppääminen on mulle luonnollinen juttu. En yritä kopioida tai imitoida ketään, koska olen imenyt sitä itseeni pienestä pitäen.

Pitkän linjan tuottaja ja räppäri Lauri Pihlman (LX-Beats / Rekami) kertoo vaikuttuneensa nykyisen hyvän ystävänsä kyvyistä heti ensi näkemällä open mic –sessiossa jyväskyläläisravintolassa.

– Heti huomasi, että kyseessä on poikkeuksellinen lahjakkuus. Minulla ei ole tapana kuvata keikoilla tai ravintoloissa, mutta silloin kaivoin kännykän taskusta ja aloin kuvaamaan.

– Aleksi on älyttömän ahkera ja tosi määrätietoinen. Oli myös ilahduttavaa ja siistiä huomata, että kun hän tuli vähän aikaa sitten takaisin Jyväskylään, ei orastava haippi, kuten nuoret sanovat, ollut noussut päähän. Aleksi vaan sanoi, että aletaan tekemään uusia biisejä.

‪Pihlman vaikuttaa Gettomasan tapaan Jyväskylässä. Kotikulmat ja kotiseuturakkaus on Gettomasan kappaleissa toistuva teema – kuten rap-musiikille on ominaista.

‪– Mulla ei oo mikään kiire muuttaa pois täältä. Jos joskus Suomen sisällä muutan, niin ei mulla ole mihinkään muualle asiaa kuin ehkä Helsinkiin. Tuskin asun täällä ikuisesti, joten varmaan joskus tulevaisuudessa tulen asumaan Helsingissä, Gettomasa miettii.

Keväällä liki päivittäin keikkapäiviä lukuun ottamatta studiolla uusia riimejä kirjoittanut Gettomasa lupailee uusia kappaleita viimeistään kesäksi. Uutta materiaalia tulee todennäköisesti jo ennen sitä, mutta vielä hän ei suostu paljastamaan joillakin kappaleilla vierailevia tähtiä.

‪Kirjoittamisessa hän pyrkii täydellisyyteen.

– Pisimmillään on yhdessä projektissa voinut mennä melkein vuosi, mutta en ole silloin tehnyt aktiivisesti sitä koko aikaa. Yhteen säkeistöön voi pahimmillaan vierähtää ehkä 15–20 tuntia. Parhaimmillaan menee vain tunti.

– Joskus vaan menee kauan. Haluan, että tekstit rimmaavat ja että sisältöä on samaan aikaan. Se on vähän tasapainottelua, koska vaikka haluan mahdollisimman hyviä riimejä, niin en halua riimien monimutkaisuuden menevän sisällön edelle. Ettei siitä tulisi sisällötöntä riimipornoa, jossa on vaan riimejä riimien takia, Gettomasa avaa kirjoitusprosessiaan.

‪Arkensa Gettomasa tiivistää melko lyhyesti: hän tekee räppiä, urheilee pallopelien ja kuntosaliharjoittelun muodossa sekä viettää aikaa ystäväpiirinsä kanssa.

‪”Haluan luoda klassikkoalbumeita”

‪On tultu pitkälle siitä, kun VilleGalle nousi lavalle minkkiturkissa hikoilleen Jaren kanssa JVG:n ensimmäisellä keikalla keväällä 2010 täyteen ahdetussa ravintola Cubassa.

‪Nykyään VilleGalle on Suomen tunnetuimpia artisteja ja yksi PME:n pomoista. Gettomasan puhelin soi syksyllä 2014, kun painoviestintää opiskellut jyväskyläläinen oli viimeisen ammattikouluvuotensa alussa koululla.

– VilleGalle soitti ja sanoi, että pitäisikö neuvotella tällaisesta jutusta. Sanoin, että voihan sitä neuvotella. Tapasimme ja paperilla homma näytti niin hyvältä, että olisi ollut tyhmää olla tekemättä sitä diiliä. En kadu sitä ollenkaan. Kaikki on mennyt niin kuin sovittiin.

PME on JVG:n levy-yhtiö.

Gettomasa saa täysin vapaat kädet oman musiikkinsa tekemiseen.

– PME:llä me vain julkaistaan. En rupea vaatimaan yhtään mitään. Sen takia Gettomasakin on sainattu. Jos menisin jotain sille sanelemaan, niin sehän kysyisi, että mitä vittua, VilleGalle sanoo ja kuvailee Gettomasaa jääräpääksi.

– Kyllä mä sen tunnustan. Mutta se on ollut ihan hyvä asia, varmaan nyt on Villekin sitä mieltä, hymyilee Gettomasa.

‪Gettomasa on vasta 22-vuotias ja elättänyt itsensä vuoden ajan musiikilla. Radioon hän kuitenkin on jo murtautunut, ja pitkä elinkaari tienaten musiikilla on hänen tavoitteensa. Gettomasa ei vastustele supertähteyttä tai rikkautta, mutta ehdoin tahdoin hän ei halua koko kansan suosikiksi. Tärkeintä on tyydyttää ja täyttää omat periaatteet, sen jälkeen tulee suosio, jonka suhteen hän on jo hyvällä tiellä.

– Haluan jatkaa elämistä rap-musiikilla. Sitä kauheasti isompaa tavoitetta mulla ei ole. Haluan vaan, että kun joskus katson mun diskografiaa ja mitä olen tehnyt, voin sanoa etten muuttaisi mitään. Ja että ne on edelleen just sitä, mitä niiden kuuluukin olla. Haluan luoda klassikkoalbumeita ja -biisejä. Siinä se on.

‪Gettomasa

syntynyt 22.11.1993 Montrealissa, Kanadassaasuu JyväskylässäKPC Records / PME RecordsRap SM 2012 –voittajaLevyt Vellamo LP (2014) ja Chosen One (2016)Suomalaisia nuoruuden suosikkiartisteja Are, Ruudolf, Kemmuru, MC Taakibörsta ja DJ Kridlokk

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?