Kommentti: Kuinka hyvin islam ja musiikki sopivat yhteen?

Julkaistu:

musiikki
Islam ei salli tietynlaisia lauluja, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimituksessa vieraileva egyptiläinen kulttuurijournalisti.
Kirjoitin maanantaina Ilta-Sanomien verkkosivuille kommentin suomalaisesta musiikkiteollisuudesta ja sen arabimaiden musiikkituottajille antamasta hyvästä esimerkistä – musiikkiteollisuus arabimaissa kohtaa nyt suuria haasteita. Kirjoitukseni herätti keskustelua musiikin ja islamin yhteensopivuudesta.

Niin, miten musiikki ja islam sopivat yhteen? Ovatko arabit ja muslimit todella kiinnostuneita taiteesta?

Asia on aivan selvä. Musiikki, kuvataide, kuvanveisto, elokuva, teatteri ja monet muut taiteenlajit ovat muovanneet arabien mieltä ja sielua jo vuosisatojen ajan. Useimmat arabinuoret suhtautuvat avoimemmin erilaiseen klassiseen ja moderniin musiikkiin kuin eurooppalaiset luulevat.¨


Muslimeiksi tekeytyvät ääriryhmien ja terroristijärjestöjen jäsenet ovat viime vuosina onnistuneet levittämään väärää sanomaa, jolla ei tosiasiassa ole mitään tekemistä islamin ydinsisällön kanssa.

Islam ei absoluuttisessa mielessä kiellä mitään. Musiikissa ja laulussa ainoastaan sanoitukset määrittävät sen, mikä on kiellettyä ja mikä ei. Islam sallii esimerkiksi rakkautta, tasa-arvoa, rauhaa ja isänmaallisuutta käsittelevät laulut. Ne ovat olleet keskeisessä asemassa – kertomassa kansakuntien tarinaa, tukemassa vallankumouksiamme ja dokumentoimassa historiaamme. Sen lisäksi ne ovat ottaneet kantaa yhteiskunnallisiin vääryyksiin.

Esimerkiksi Egyptin 25. tammikuuta 2011 alkanut ja 18 vuorokautta kestänyt vallankumous toi esille monia underground-bändejä, joiden rockmusiikilla oli tärkeä rooli kansan kannustamiseksi taisteluun epäoikeudenmukaisuutta, sortoa ja epätasa-arvoa vastaan. Ne nostattivat kansaa vaatimaan demokraattista poliittista järjestelmää.

Samalla tavalla rap-musiikilla oli tärkeä osa Tunisian vallankumouksessa, sillä se antoi nuorille tilaisuuden saada äänensä kuuluviin vapauden ja paremman elintason puolesta. Siinä on musiikkityyli, jota islam tukee täysin.


Monet muutkin musiikkilajit puuttuvat tärkeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin kuten seksuaaliseen ahdisteluun, köyhien ja osattomien auttamiseen sekä naisten oikeuksiin. Tämä on niin ikään täysin sallittua.

Islam ei sen sijaan hyväksy lauluja, joiden sisältö on seksuaalinen tai joissa on kiroilua, väkivaltaa, huumeita tai jotka kiihottavat seksuaalisia haluja. Ne ovat ristiriidassa uskontoa vastaan, jonka tarkoituksena on levittää hyvää sanomaa ja hyviä käytöstapoja.

Vaikka arabimaiden musiikkiteollisuus elää taloudellisesti vaikeita aikoja, tekevät monet nuoret riippumattomat laulajat ja muusikot työtä alansa hyväksi etsimällä hyviä sanoituksia ja tuomalla esiin uusia musiikkityylejä, jotka yhdistävät arabialaista musiikkiperinnettä uusiin länsimaisiin suuntauksiin ja kappaleisiin.

Musiikki on kautta historian ollut luomassa kansallista identiteettiä arabi- ja muslimimaissa. Soittimia on kuvattu kotimaani Egyptin muinaisiin temppeleihin ja hautamuistomerkkeihin jo 7000 vuotta sitten. Musiikki on ja tulee aina olemaan tärkeä osa kulttuuriamme. Islam hyväksyy hyvän musiikin ja hyvät sanoitukset, jotka on tarkoitettu kehittämään yhteiskuntaa ja sen moraalisia standardeja.


Kirjoittaja on egyptiläinen toimittaja, joka osallistuu ulkoministeriön järjestämään Foreign Correspondents’ –ohjelmaan Suomessa.

Hän on parhaillaan mediaharjoittelussa Ilta-Sanomissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt