Irwinin ”ennenjulkaisemattomana” mainostetut kappaleet ovatkin jo kerran julkaistu – mistä oikein kyse?

Julkaistu:

Musiikki
Irwin Goodmanin huhtikuussa julkaistava albumi onkin 32 vuotta sitten epävirallisesti julkaistu keräilyharvinaisuus. Albumi tehtiin taiteilijan vaikeina aikoina.
Keskiviikkona tiedotuspalvelu ProPromotion lähetti tiedotteen, jonka mukaan laulaja ”Irwin Goodmanin ennenjulkaisemattomia biisejä” oli löytynyt levyllisen verran ja albumi julkaistaan huhtikuussa ensi kertaa. Albumi kantaa nimeä Ennenkuulumattomat – Lauluja suomalaisille.

Samainen albumi on kuitenkin jo julkaistu kerran aiemmin, 32 vuotta sitten. Vuonna 1983 c-kasettimuodossa julkaistun Uudet protestilaulut -albumin kappalelista on täsmälleen sama kuin huhtikuussa julkaistavan Ennenkuulumattomat-albumin.

Uudet protestilaulut -kasettien läsnäolo tulee ilmi esimerkiksi nettihuutokaupoista, joissa albumia myydään yli kymmenen euron hintaan. Uudet protestilaulut -albumi mainitaan myös muun muassa Irwinin kunniaksi tehdyllä Ryysyranta.com-sivustolla, musiikkiaiheisilla keskustelupalstoilla sekä Wikipediassa, jossa albumi on saanut oman sivunsakin.

Mistä on kyse, albumin kappaleet sanoittanut ja säveltänyt Tapani Koivisto?

– Se albumi (Uudet protestilaulut) ja nämä kappaleet on julkaistu vain epävirallisesti. Niistä on otettu vain pieni c-kasettiotanta, mutta niitä ei silloin koskaan julkaistu virallisesti eli ilmoitettu Teostoon, Koivisto kertoo.

Kuinka suuri määrä c-kasetteja Uudet protestilaulut -albumista tehtiin vuonna 1983?

– Ehkä enintään 200 kappaletta. Hyvin pieni kasettiotanta. Ja koska niitä ei ole virallisesti julkaistu, niitä ei ole voinut esittää julkisesti missään – ei esimerkiksi radiossa.

– Eli kyllä, olet oikeassa. Ei voi sanoa, että nämä kappaleet olisivat ennenjulkaisemattomia, mutta ainakin ne ovat ennenkuulumattomia. Näitä lauluja ei ole julkisesti soitettu koskaan missään.


Kyseessä on siis todellinen keräilyharvinaisuus. Koiviston mukaan Uudet protestilaulut -kasetteja myytiin 1980-luvun alun tyyliin pimeästi muutamilla huoltoasemilla. Koivisto jopa ihmettelee kuullessaan, että kyseisiä kasetteja on yhä myynnissä verkkohuutokaupoissa.

– Tietenkin joillain kovilla Irwin-faneilla niitä voi olla, Koivisto sanoo.

Koivisto itsekin löysi yli 30 vuotta kadoksissa olleen c-kasetin puoliksi sattumalta. Hän kuunteli sen, ja päätti tuoda sen suuren yleisön tietoon.

– Ihmettelin suuresti, miten ihmeessä c-kasetti on säilynyt niin hyvässä kunnossa yli 30 vuotta. Sinä aikana olen muuttanutkin seitsemän kertaa.

Koivisto ilmoitti albumin Teostoon joulukuussa, ja huhtikuussa keräilyharvinaisuus julkaistaan uudestaan – tällä kertaa paljon laajemmalla jakelulla.

Miksi albumi julkaistaan nyt uudella nimellä, eikä Uusina protestilauluina?

– Tämä on tietysti makuasia, mutta katsoin albumin kappaleet tehneenä, että minulla on taiteellinen vapaus nimetä se uudestaan. Nyt on enää turha puhua jostain protestista – varsinkin, kun albumilla on muitakin elämänaloja kuin talouselämää ja politiikkaa koskevia lauluja.

Koiviston mukaan albumi tehtiin ja äänitettiin aikanaan Irwinin (oikealta nimeltään Antti Hammarberg) aloitteesta.

– Antti sanoi mulle, että ”tee Tapsa mulle sellaisia lauluja, että mä saan laulaa”.


Koiviston mukaan Irwin eli 1980-luvun alussa taloudellisesti vaikeita vuosia, kun hänen kappaleitaan soitettiin radiossa heikosti eikä keikkojakaan riittänyt.

– Antilla eli silloin hieman vaikeampia aikoja, koska hänellä ei ollut silloin ollut vuosiin hittejä ja keikkamyyjän kanssa oli ollut ongelmia. Antilla oli kolmisen vuotta vaikeaa pysyä leivässä kiinni. Vuonna 1983 tuntui, että oli tosi kysymyksessä.

Uudet protestilaulutkaan ei tuonut ratkaisua taloudellisiin ongelmiin, mutta vuotta myöhemmin julkaistu kappale Härmäläinen perusjuntti aukaisi Irwinille uuden nousun menestykseen.

– Antti kuitenkin sanoi minulle, että ”säilytä Tapsa nämä kappaleet, koska nämä ovat tosi hyviä”. Ja on onni, että ne nyt löytyivät pitkän tauon jälkeen, Koivisto sanoo huhtikuussa julkaistavaan Ennenkuulumattomat-albumiin liittyen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt