Viisusuosikki Pertti Kurikan Nimipäivät -tähtien koskettavat elämäntarinat: "Äitiä oli aina ikävä" - Musiikki - Ilta-Sanomat

Viisusuosikki Pertti Kurikan Nimipäivät -tähtien koskettavat elämäntarinat: "Äitiä oli aina ikävä"

Farkkuihin ja mustaan huppariin pukeutunut Pertti Kurikan Nimipäivät -punk-yhtyeen solisti Kari Aalto haistattelee bändikavereilleen mikin varresta, kitaristi Pertti Kurikan korvatulpat ovat hukassa, eikä rumpali Toni Välitaloa näy missään.

24.1.2015 10:09

Aamu ei ole alkanut mutkattomasti, ja päivä on vasta alussa.

Bändi treenaa keikkojen määrän mukaan. Seuraavina viikkoina harjoituksia riittää, sillä yhtye on mukana Uuden Musiikin Kilpailussa, jonka voittaja edustaa Suomea toukokuussa vuoden 2015 euroviisuissa Itävallassa.

Pertti Kurikan Nimipäivät on Uuden Musiikin Kilpailussa mukana tutuksi tulleella soundimaailmallaan – Aina mun pitää on perinteinen, suoraviivainen punkveto.

– Jos me voitamme, on ok. Jos me ei voiteta, niin sit on ihan plöh, kitaristi Pertti Kurikka tiivistää bändin tunnelmat muutamaan lauseeseen.

– No mut se on sitten sen ajan murhe, basisti Sami Helle heilauttaa kättään ilmassa.

Puisen pöydän ympärillä istuvat miehet ovat toisilleen niin tuttuja, että riidoilta ei aina vältytä, eikä turhautumista toisen naamaan pelätä ilmaista.

  Mun mielestä tässä on ärsyttävä, ärsyttävä ja ärsyttävä.

– No jaa, välillä on ja välillä ei, Helle nauraa kysymykselle, miten bändihomma on toiminut.

Miten bändin jäsenet kuvailisivat toisiaan?

– Mun mielestä tässä on ärsyttävä, ärsyttävä ja ärsyttävä, Sami Helle osoittaa bänditovereitaan.

– Mutta kyllä on aina saatu keikka hoidettua hyvin ja musa ulos, hän jatkaa.

Pienestä ärsyyntymisestä huolimatta jäsenten joukkuehenki on korkealla.

– Me mennään eteenpäin omana itsenämme, solisti Kari Aalto painottaa.

Sami Helle kertoo, että bändin kilpailuun osallistuminen on kirvoittanut internetissä myös negatiivista palautetta.

– Mutta olen päättänyt, etten anna sen tulla iholle. Niiden mielipide on niiden mielipide, Helle sanoo.

Vuonna 2009 perustettu kehitysvammaisista muusikoista koostuva punk-bändi on monelle suomalaiselle tuttu vuonna 2012 ilmestyneen Kovasikajuttu-dokumentin myötä. Dokumentti kertoi humoristisella otteella yhtyeen alkutaipaleista ja rikkoi ennakkoluuloja, joita monilla on kehitysvammaisista.

Basistin mukaan moni ihminen arvostelee tietämättömyyttään.

– Kun ei välttämättä ole ollut meidän kanssa tekemisissä eikä tiedä meistä mitään. Me ei tehdä pelkästään meille tätä hyvää, vaan kaikille suomalaisille kehitysvammaisille.

Harjoitukset Helsingin Lyhytaikaiskoti ja Työpaja Lyhty ry:n treenitiloissa ovat valmiit alkamaan. Mutta ennen sitä, antaa bändin jäsenten itse kertoa, millaisia miehiä Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen takaa löytyy.

Solisti-sanoittaja Kari Aalto, 38

Kari Aalto­

”Mä olen entinen kangasalalainen. Asuin aika pitkään veljien, äidin ja isän kanssa Kangasalla. Sitten kun mun isä sai töitä 80-luvun loppupuolella Helsingistä, muutettiin Vuosaareen asumaan Itä-Helsinkiin. Asuimme siellä aika monta vuotta, kunnes mun isä ja äiti kuolivat. Totta kai, kun olen ollut pienestä pitäen kaiken maailman sairaaloissa ja leireillä, mulla oli aina pienempänä äitiä ikävä. Onneksi ne tulivat aina kuitenkin isän kanssa katsomaan mua sinne, missä sitten olinkin. Sitten asuin tuolla Hyvösen asuntolassa Aleksis Kiven kadulla.

Sitten muutin asuntolaan Töölöön. Kuulin, että on olemassa jossain musiikkikoulu, joka ottaa muusikoita vastaan. Sitä ennen olin pussittamassa ruuveja vaihetyökeskuksessa.

Olin käynyt aktiivisesti 15–16-vuotiaana rumputunneilla. Bassoakin ja kosketinsoittimia osaan soittaa. Sähkökitara pitää vielä opetella. Olin pitkäaikainen rumpali, kunnes vanha koulukaverini Pertti Kurikka halusi perustaa bändin nimeltä Pertti Kurikan Nimipäivät.

  Ei sitä edes osannut pienenä haaveilla, että elämässä käy näin.

Sitten oli elokuva Vähän kunnioitusta. Siihen elokuvaan piti nimenomaan saada räväkkä ja nopea biisi. Kallioon-biisi tuli elokuvaan. Biisi oli YouTubessa, ja sitten rupesi tulemaan haastattelu- ja keikkapyyntöjä. Kyllä sitä silloin ajatteli, että mitä ihmettä tämä nyt on – yhden biisin takia. Se kyllä muutti elämää aivan totaalisesti. Ei sitä edes osannut pienenä haaveilla, että elämässä käy näin.

Laulut ja sanoitukset kumpuavat viranomaisista, politiikasta, poliitikoista ja arkipäivän kuvioista. Kaksi asiaa on Suomessa, joista en tykkää: poliisit ja eduskunta. Eduskunnassa olevat ihmiset eivät osaa päättää meidän kehareiden raha-asioita, eivätkä he osaa päättää meidän kehareiden asumisasioita.

Nyt mä asun ton basistin kanssa tuolla Töölössä. Mutta olen kalliolainen, en ole Töölössä juurikaan ollut ollenkaan. Aina mä kuitenkin käyn nukkumassa ja syömässä siellä.

Arki-iltaisin olemme kavereiden kanssa Kalliossa ja tehdään kalliolaisia asioita. Vaikka jotkut ovat Töölössä, se on niiden asia. Mun päätä ei saa koskaan käännettyä. Se on mun oma asia. Mä olen laumaeläin, ja siitä mä pidän huolen, että olen joka ilta Kalliossa. Moni kalliolainen, jotka ovat mun kavereita, aikoo äänestää meidän bändiä. Jos me sinne Itävaltaan päästään, se on kunniallinen juttu.

Biisin sanat syntyivät siitä, että mun mielestä ihmisen pitää joka päivä tehdä jotain eikä aina vaan olla sängyssä tai lepäämässä. Mulla on se motto elämässä, että elämässä eteenpäin. Muuten jos ei ihminen tee päivisin jotain vartalolla tai käsillä, jaloilla tai päällä, ihminenhän jämähtää sellaiseksi jäykäksi ja lihakset kipeytyvät eikä pysty liikkumaan tai tekemään yhtään mitään.

Tykkään naisista, musiikista, juomista, ruoista, autoista ja moottoripyöristä.”

Basisti Sami Helle, 41

Sami Helle­

”Olen asunut Helsingin Oulunkylässä lapsuuteni. Muutimme ulkomaille, kun vanhempani erosivat. Olin kahdeksan vuotta pois Suomesta. Neljä vuotta oltiin Ranskan maalla ja neljä vuotta Amerikassa.

  Ruuvien pussitusta, se oli pottumaista työtä.

Tulimme vuonna 1992 takaisin Suomeen, ja aloitin opiskelut Roihuvuoren ammattiopistossa. Opiskelin kolme vuotta kylmäköksi. Sen jälkeen menin vaihetyökeskukseen duuniin, jota inhosin yli kaiken. Ruuvien pussitusta, se oli pottumaista työtä.

Sen jälkeen olin Kehitysvammaliitossa duunissa neljä vuotta. 2002–2003 opiskelin lastentarhan avustajaksi. Mulle annettiin työtä, mutta sitten se lässähti, koska jotkut sanoivat, etteivät he ole töissä, jos sinne tulee kehitysvammainen. Sitten tuli musiikkityöpaja ja menin sinne 2004.

Olen tehnyt kaikenlaista pientä juttua, ollut teatteriesityksessäkin.

Asun Töölössä. Mä taas olen sellainen, että rakastan Töölöä, mun mielestä se on paljon rauhallisempi paikka kuin Kallio.

Kari sanoi, ettei tykkää politiikoista, mä taas olen hurahtanut poliittiseen elämään. Olen keskustalainen ja ylpeä siitä. Olen paljon mukana vaikuttamassa kehitysvammaisten elämän osa-alueilla. Olen kokemusasiantuntija ja käyn paikoissa puhumassa. Vapaa-aika menee kotona aika paljon. Olen tämmöinen kotihiiri. Silloin, kun Kari lähtee baanalle, mä tykkään olla vain kotona, katsoa leffoja ja vain olla. Lempielokuvia on monta, mutta yksi on Karate Kid, sitten Poliisiopisto-sarja ja Uuno Turhapurot, eli komedioita tykkään katsella. Tyttöystävän kanssa vietän aika paljon aikaa, kolme vuotta tulee nyt kohta. Kihloissa en ole vielä.”

Kitaristi ja kappaleiden tekijä Pertti Kurikka, 58

Pertti Kurikka­

”Synnyin Vihdissä. Sieltä muutin Pieksämäelle ja Pieksämäeltä Orimattilaan. Orimattilasta muutin Helsinkiin Malmin lastenkotiin. Sitten menin Riihikulman lastenkotiin, sitten menin Antinkartanon lastenkotiin vuonna 1972. Vuonna 1977 menin Tapolan kyläyhteisöön. Sen jälkeen muutin Helsinkiin. Olin työharjoittelija Aulan työkodissa. Sitten menin vaihdetyökeskukseen töihin, sen jälkeen lajittelutyökeskukseen. Muutin Päivölän pienryhmäkodin asuntolaan. Sitten Teukka Merkkiniemi kysyi, haluanko tulla musiikinopetukseen. Sanoin, että kyllä mä haluan, ja sen jälkeen tulin musiikkityöpajaan töihin. On ihan kiva olla täällä töissä. Nyt asun Pikku Huopalahdessa. Mulla on tyttökaveri, joka asuu samassa talossa, jossa minäkin asun.

Olen harrastanut musiikkia koko ikäni. Sain kitaransoittotunteja. Siitä se on lähtenyt eteenpäin. Osaan kaikki virret ulkoa ja kuuntelen myös paljon levyjä.

Olen saanut bändistä hyvää palautetta. Eilen, kun olin menossa kaupunkiin, ihmiset sanoivat, että sinäkö se olet Pertti Kurikan Nimipäivät. Sanoin, että niin mä oon. Minä olen se Pertti Kurikka. He kyselivät, mitä bändille kuuluu ja vastasin, että ihan hyvää kuuluu.”

Rumpali Toni Välitalo, 32

Toni Välitalo­

”Minä asun Espoossa isän ja äidin kanssa kotona. Soitan rumpuja, olen soittanut kuusivuotiaasta asti. Olen käynyt rumputunneilla, Timppa on mun rumpuopettaja. Käyn myös bändikerhossa. Olen soittanut myös tanssimusiikkia, jazzia, bluesia ja kaikkea muutakin. Harrastan liikuntaa: kävelyä, lumityötä. Sitten mä katon dvd:tä ja käyn keilaamassa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?