Toni, Anton

Musiikki

Manic Street Preachers -laulaja lyttää yhtyeen oman levyn - "Siinä ei ollut mitään hyvää"

Julkaistu:

Haastattelu
- Olemme tehneet paljon virheitä, sanoo Manic Street Preachersin laulaja James Dean Bradfield Ilta-Sanomille.
Lauantaina Helsingin Flow-festivaalilla esiintyneen Manic Street Preachersin laulaja James Dean Bradfield myöntää, että brittiyhtyeen 28-vuotiseen uraan on mahtunut paitsi lukuisia kansainvälisiä superhittejä, myös runsaasti virheitä.

- Joskus olemme olleet hyökkääviä, joskus hämillämme, joskus olemme epäonnistuneet ja joskus olemme onnistuneet suuresti. Ja usein tämä työ on ollut hyvin inspiroivaa. Olemme tehneet paljon virheitä, mutta olemme tehneet myös paljon hyviä päätöksiä. Ainakin olemme aina seuranneet vaistojamme, vaikka käytännössä olemme aina olleet pois muodista, Bradfield summaa Manicsin uraa.

- Se, että olemme aina toimineet enemmän tai vähemmän muoti-ilmiöiden ulkopuolella, pelotti minua aikanaan, mutta nyt koen sen oikeastaan varsin inspiroivana asiana.


Kolme suurinta virhettä


Kun Bradfieldiltä kysyy, mitä hän tarkoittaa yhtyeen tekemillä virheillä, aloittaa 45-vuotias walesilaislaulaja pitkähkön monologin.

Aluksi hän mainitsee Manicsin vuonna 2001 tekemän vierailun Kuubassa, jossa yhtye esiintyi Havannassa muun muassa Kuuban presidentti Fidel Castrolle. Vierailu Kuubassa aiheutti kuitenkin valtavan kohun kansainvälisesti, kun Manic Street Preachers sekoitettiin mukaan mitä erikoisimpiin poliittisiin vääntöihin ja näkemyksiin.

- Esiintyminen Kuubassa oli iso virhe. On valtavan iso ero olla siellä poliitikko ja politiikasta kiinnostunut ihminen. Ja koska musiikkimme on poliittista, jouduimme Kuubassa puhumaan kuin poliitikot, vaikka se ei missään nimessä ollut tarkoituksenamme. Emme ymmärtäneet silloin, että jos meistä otetaan yhteiskuva jonkun sikäläisen poliitikon kanssa, synnyttää kuva siellä heti ajatuksen, että kannatamme kyseistä poliitikkoa. Ja sen takia jouduimme hankaluuksiin, koska kuvista vedettiin johtopäätöksiä, jotka eivät pitäneet paikkansa, Bradfield sanoo.

Kaksi muuta Bradfieldin mainitsemaa virhettä liittyvät vuonna 2004 ilmestyneeseen Lifeblood-albumiin - ja erityisesti levyn kappaleeseen Love of Richard Nixon, mikä kertoi Yhdysvaltain entisestä presidentistä Richard Nixonista.

- Love of Richard Nixonin tekeminen oli virhe. Jos olisin tiennyt, mitä siitä seuraa, en olisi koskaan tehnyt sitä kappaletta. Se ymmärrettiin niin väärin, Bradfield aloittaa.

- Kappaleen sanat kertovat Nixonin ja John F. Kennedyn keskinäisistä eroista. Siitä, että Nixonin maine oli hyvin huono Kennedyyn verrattuna, ja kappaleella yritimme tuoda esiin Nixonista sen toisen puolen. Yritimme kertoa, ettei kukaan ihminen ole yksioikoinen. Että vaikka Nixon oli ihmisenä hyvin pragmaattinen, narsistinen ja omaa etua ajava, oli hänessä myös lämpimämpi puoli. Esimerkiksi se, että yksi hänen suurimmista tavoitteistaan oli löytää parannuskeino syöpään - ja se asia aina unohdetaan Nixonin kohdalla. Mutta kukaan ei ymmärtänyt kappaletta, kuten olisimme halunneet.

- Lifeblood-albumi ylipäätään oli meiltä iso virhe. Siinä ei ollut mitään hyvää eikä siitä koitunut mitään hyvää, Bradfield sanoo IS:lle.


"Jos emme tekisi musiikkia, olisimme rikollisia"


Blackwoodissa vuonna 1986 perustetun Manic Street Preachersin kappaleet ovat pitäneet vuosien varrella runsaasti poliittisia kannanottoja. Bradfield löytää yhtyeen poliittiselle imagolle luonnollisen syyn.

- Elimme kaikki nuoruutemme poliittisesti arkana aikana, ja alueella, jossa oli aikanaan runsaasti poliittisia jännitteitä. Jos emme olisi alkaneet tehdä musiikkia, olisimme rikollisia kaikki kolme.

Hän myös paljastaa Manicsin saaneen vaikutteita musiikkiinsa suomalaisyhtyen Hanoi Rocksista.

- Otimme alussa musiikkiimme paljon vaikutteita glam rockista, punkista ja poliittisesta musiikista. Ihailimme nuorena Hanoi Rocksia, Guns 'n' Rosesia ja Public Enemya, ja se oli hieno yhdistelmä, jonka pohjalta aloimme luoda omaa tyyliämme.

"Levy-yhtiö antoi armoa"


Manic Street Preachers ehti julkaista kolme albumia (Generation Terrorists, Gold Against the Soul ja The Holy Bible) vuosina 1991-95 ennen kuin teki suuren läpimurtonsa Everything Must Go -albumillaan vuonna 1996.

Kuinka tärkeitä ne kolme ensimmäistä albumia mielestäsi olivat Manic Street Preachersille?


- Tuo on minusta tärkeä kysymys, koska se kuvastaa sitä, kuinka paljon musiikkiteollisuus on muuttunut 1990-luvun alusta tähän päivään. Levy-yhtiömme oli tuolloin armollinen meitä kohtaan, koska he antoivat meille aikaa tehdä töitä ja täydellistä levyä. Kolme ensimmäistä albumia eivät olleet myyntimenestyksiä - etenkään The Holy Bible, vaikka se saikin paljon kriitikoilta kiitosta. Mutta vasta neljännen albumin kohdalla olimme valmiita tekemään täydellisen albumin.

- Musiikkiteollisuus on muuttunut uramme aikana niin paljon, ettei mikään levy-yhtiö antaisi bändille noin paljon aikaa. Jos olisimme aloittaneet uramme nyt, emme koskaan olisi päässeet julkaisemaan Everything Must Go -levyä - ainakaan samalla levy-yhtiöllä.

- Kaikki musiikkiteollisuudessa on muuttunut - miten musiikkia ostetaan, miten sitä nautitaan ja miten sitä tehdään. Meidänkin on pakko pysyä kehityksessä mukana.Nautitteko yhä yhdessäolosta ja kiertue-elämästä basisti Nicky Wiren ja rumpali Sean Mooren kanssa, kun yhtyeellä on takanaan jo liki 30 vuotta yhdessä?

- Ehdottomasti! Olen tuntenut Nickyn ja Seanin siitä lähtien, kun synnyin. Sean on käytännössä minulle kuin veli - olemmehan vielä serkuksiakin. Olemme olleet yhdessä kauan - tämä bändi on ollut olemassa pidempään kuin monien ystävieni avioliitot. Joten on selvää, että meidän on annettava toisillemme tilaa ja rauhaa. Mutta silti nautimme toistemme seurasta, ymmärrämme toisiamme ja rakastamme soittaa musiikkia yhdessä. Välillämme on hyvin vahva side, Bradfield sanoo.

Faneina vanhojen fanien lapsia


Manicsin suurimmat hitit ovat 1990-luvulta ja 2000-luvun alusta. Vaikka kappaleista Motorcycle Emptiness, If You Tolerate This Your Children Will Be Next, A Design For Life ja You Stole the Sun From My Heart on kulunut runsaasti aikaa, on yhtye yhä saanut myös nuoria faneja.

- Vuoden 2007 ja Send Away the Tigers -levyn julkaisun jälkeen keikoillamme alkoi käydä paljon runsaasti uusia, nuoria ihmisiä. Ihmettelimme asiaa ensin, kunnes tajusimme, että keikoillamme käyvät lapset ovat siellä vanhempiensa kanssa, jotka puolestaan ovat vanhoja fanejamme. Se oli hyvin outoa tajuta. Mutta toisaalta se oli myös hienoa.

- Jos yhtye lakkaa saamasta uusia faneja, silloin bändikin kuolee aika nopeasti, Bradfield sanoo.

Enää yksi albumi?


Basisti Nicky Wire vihjasi hiljattain NME-musiikkilehden haastattelussa, että Manics julkaisee todennäköisesti enää vain yhden albumin, jonka jälkeen yhtyeen ura päättyy.

Onko Wiren puheissa perää, James Dean Bradfield?

- Nicky on meistä se, joka yrittää ennakoida ja suunnitella tulevaa, kun taas minä ja Sean yritämme aina elää nykyhetkessä. Mutta rehellisesti sanottuna en usko, että niin käy. Toisaalta eihän sitä koskaan tiedä. Kun bändi on tehnyt yli kymmenen albumia, on selvää, että bändin ura on lähempänä loppua kuin alkua. Olen nyt 45-vuotias, keväällä julkaistu Futurology oli meidän 12:s albumi, joten jonain päivänä tämä varmasti loppuu. Mutta en usko, että lopettaisimme vielä kovin pian.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  2. 2

   Kaksi lasta kuoli kolarissa Lohjalla

  3. 3

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  4. 4

   Meghan Markle sai ensimmäisen kuninkaallisen lahjansa – prinssi William toi sen Suomesta!

  5. 5

   Kalifornian kiduttajavanhemmat uusivat vihkivalansa useasti erikoisella tavalla – oliko uskonnollisuus harkittua hämäystä?

  6. 6

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  7. 7

   Nuori suomalaisnainen löydettiin kuolleena Thaimaan Phuketista

  8. 8

   Jaana, 40: ”Mies päätti, milloin minulla on nälkä” – 3 naista kertoo, millaista painajaista on elämä narsistin kanssa

  9. 9

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  10. 10

   Vain 5-vuotias tyttö menehtyi harvinaiseen aivokasvaimeen – hoitajien viimeinen ele koskettaa somessa: ”Sydäntäsärkevää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  2. 2

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  3. 3

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  4. 4

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  6. 6

   Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

  7. 7

   Tämä testi todisti Trumpin sopivuuden presidentiksi – kokeile paljonko itse saisit!

  8. 8

   Kaksi lasta kuoli kolarissa Lohjalla

  9. 9

   Törkeän rikoksen valmistelusta syytetty poika vältti katsomasta äitiään

  10. 10

   ”Ystäväni tytär näytti mieheni rasvaiset tekstiviestit” – 6 eronnutta suomalaisnaista kertoo, mikä oli viimeinen niitti suhteessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. 6

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  7. 7

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  8. 8

   Muistatko vielä hittiyhtye Kwanin Marikon? Vaihtoi täysin alaa: tältä hän näyttää nyt!

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  2. 2

   Kaksi lasta kuoli kolarissa Lohjalla

  3. 3

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  4. 4

   Meghan Markle sai ensimmäisen kuninkaallisen lahjansa – prinssi William toi sen Suomesta!

  5. 5

   Kalifornian kiduttajavanhemmat uusivat vihkivalansa useasti erikoisella tavalla – oliko uskonnollisuus harkittua hämäystä?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  2. 2

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  3. 3

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  4. 4

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. Näytä lisää