Jari Sillanpää sai yllättävää palautetta - fani ryntäsi takahuoneeseen - Musiikki - Ilta-Sanomat

Jari Sillanpää sai yllättävää palautetta - fani ryntäsi takahuoneeseen

Jari Sillanpää paljastaa, miten hänen suurin hittinsä syntyi - ja millaista palautetta hän on siitä saanut.

Jari Sillanpää esittää Satulinna-hittinsä jokaisella keikallaa, eikä kyllästy siihen.

5.7.2014 6:00

Ilta-Sanomat valitsi verkkoäänestyksellä kaikkien aikojen parhaat iskelmäkappaleet. Jari Sillanpään Satulinna sijoittui äänestyksessä toiseksi.

Sillanpää kruunattiin tangokuninkaaksi vuonna 1995. Satulinna oli Sillanpään vuonna 1996 julkaistun debyyttialbumin suurin hitti, ja sen suosio on vain kasvanut vuosien kuluessa.

Sillanpään nimeä kantava levy on yhä Suomen kaikkien aikojen myydyin levy noin 273 000 kappaleen myynnillään.

Satulinnan on säveltänyt ja sanoittanut muusikko Jukka Kuoppamäki. Kuoppamäki on oman uransa ohessa tehnyt lukuisia kappaleita myös muille artisteille. Sillanpään Satulinnan lisäksi suuria hittejä ovat muun muassa Katri Helenan Anna mulle tähtitaivas. Myös se oli mukana iskelmä-äänestyksessä ja sijoittui sijalle 15.

Kuoppamäki on kuvaillut Satulinna-kappaletta yhdeksi rakkaimmista sävellyksistään. Kappale on myös Jari Sillanpäälle erityinen.

- Satulinna on tosi tärkeä, koen että se on urani tärkein biisi ja tulee aina olemaan ykköskappale, Sillanpää kertoo.

Äänestyksen kakkossija on Sillanpäälle iloinen yllätys. Hän kertoo pyytäneensä Kuoppamäkeä tekemään hänelle jonkin kappaleen keväällä 1995 - eli jo ennen tangokuninkaaksi kruunaamistaan.

- Oli vihjailtu, että varmaan saan levyttää. Fanitin Katri Helenaa lapsena, ja muistin Jukan siitä. Uskaltauduin soittamaan hänelle Saksaan, vaikka olin ujo poika silloin, Sillanpää nauraa.

Kävi ilmi, että Kuoppamäki oli seurannut Sillanpäätä Tangomarkkinoilla ja oli tykännyt hänen laulustaan. Siitä alkoi kaksikon yhteistyö.

Kuoppamäki lähetti Sillanpäälle faksilla Satulinnan nuotit. Sillanpää tykästyi kappaleeseen heti ja alkoi esittää sitä keikoillaan. Kun hänen ensimmäistä levyään alettiin tehdä, ei Satulinnan mukaan pääseminen ollut yllättäen itsestäänselvyys.

- Sain pikkaisen taistella, että sain sen levylle, Sillanpää paljastaa.Onneksi Satulinna pääsi mukaan, sillä se alkoi heti soida radiossa.

Oikeastaan kappale sinetöi Jari Sillanpään aseman iskelmätaivaan kestosuosikkina.

- Silloin räjähti koko potti, hän muistelee nyt.

Sillanpää esittää Satulinnan edelleen jokaisella omalla keikallaan - eikä kyllästy siihen vieläkään.

- Siinä on niin vahva tunnelataus.

Vaihtelua kappaleeseen saa sovittamalla sitä keikoille eri tavoilla. Tämän kesän keikoilla luvassa on puoliksi beat-, ja puoliksi lattariversio.

Sillanpään mukaan keikkayleisö on aina ollut tyytyväinen erilaisiin variaatioihin - paitsi kerran.

- 90-luvun loppupuolella yksi mies ryntäsi takahuoneeseen ja sanoi, että kuulehan sie poika, nythän esität sen normaalin, levyversion. Mutta se onkin sitten ainoa kerta, Sillanpää kertoo nauraen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?