Metallican basisti antoi Suomelle anteeksi

Metallican basisti Robert Trujillo viihtyy Suomessa, vaikka sai ensimmäisellä vierailulla 25 vuotta sitten osuman yleisön joukosta heitetystä lasipullosta.

27.5.2014 17:55 | Päivitetty 27.5.2014 18:33

Helsingin Hietaniemessä valmistaudutaan parhaillaan Sonisphere Festival 2014 –tapahtumaan, jonka pääesiintyjänä nähdään keskiviikkoiltana raskaan musiikin pioneeriyhtye Metallica.

Ilta-Sanomat tutustui festivaalialueeseen etukäteen. Festivaalin järjestävän LiveNationin tiedottaja Maritta Kettunen muistuttaa videolla konserttivieraita oikeanlaisesta pukeutumisesta, festivaalialue kun on hiekkarantaa.

1. heinäkuuta 1989 Hämeenlinnan Giants of Rockissa ympäristö ja olosuhteet olivat toiset:

Suicidal Tendencies -yhtye on valmistautumassa keikkaan. Basisti Stymee eli Robert Trujillo virittää bassoaan vahvistimensa takana. Sitten kopsahtaa.

Yleisön joukosta heitetty lasipullo osuu basistia päähän.

- Muistan, kuinka raivostuin. Tulin lavan etuosaan nähdäkseni, kuka pullon heitti, hän kertoo IS:lle nyt, 25 vuotta myöhemmin.

- Vasta sitten huomasin, että päästäni valuu verta.  

Robert Trujillon mielestä Metallica on nyt parempi bändi kuin ennen.

 

Stymee-taiteilijanimeä hän ei enää käytä. Mutta Suomeen basisti Robert Trujillo on taas tulossa – ja jo aika monetta kertaa kivuliaan Giants of Rock -kokemuksen jälkeen. Ja mikäs on tullessa, kun bändi on vaihtunut raskaan rockin suurnimi Metallicaksi – ja Suomessa ei enää saa tuoda lasipulloja festareille.

Huono-onnisen Suomen-keikan jälkeen basisti soitti vielä vuosia Suicidal Tendencies -yhtyeessä ja 1990-luvun loppuvuodet Ozzy Osbournen keikkakokoonpanossa.

Vuonna 2003 hän liittyi Metallicaan erikoisissa tunnelmissa: yhtye kävi läpi vaiheikkaan uransa pahinta kriisiä. Laulajakitaristi James Hetfield kävi läpi omia traumojaan ja päihdeongelmaansa.

Samalla todettiin, että basisti Jason Newstedin on aika väistyä. Bändi myös palkkasi itselleen henkisen valmentajan.

Tuo kaikki on kuvattu Some Kind of Monster -dokumenttiin, jonka onnenhetkiä

on basisti Trujillon kiinnitys bändiin – ja hänelle luovutettava miljoonan dollarin ennakkokorvaus.

- Siitä elämäni vasta alkoikin muuttua, hän kertoo nyt IS:lle.

- Kun liityin Metallicaan, asuin Los Angelesissa ja olin sinkku. Kirjaimellisesti vuorokautta myöhemmin olin muuttanut Pohjois-Kaliforniaan. Ja vuotta myöhemmin olin naimisissa ja yhden lapsen isä. Nyt meillä on kaksi lasta, hän naurahtaa.

Aluksi ammatillisesti haasteena oli ottaa haltuun koko Metallican siihenastisen uran ohjelmisto – sekä silloin vielä julkaisematon St. Anger –albumin materiaali.

- Elämäni on muuttunut, mutta hyvään suuntaan. En vaihtaisi mitään.

Vaimo Chloen sekä lasten Lyn ja Tylan lisäksi Trujillo viettää paljon aikaa Metallican Hetfieldin, rumpali Lars Ulrichin ja kitaristi Kirk Hammettin kanssa.

- Olemme valmistelleet uutta levyä. Siitä ei vielä ole paljon kerrottavaa muuta kuin se, että valmiina on paljon uusia kappaleita. Jopa tarpeeksi useampaankin levyyn.

- Vuosien mittaan meillä on ollut vastoinkäymisemme, mutta olemme selvittäneet ne. Olemme mielestäni nyt parempi bändi kuin ennen.

Palataan lopuksi takaisin Hämeenlinnaan ja kuumaan kesään 1989. Stymee eli Trujillo oli niin kova jätkä, että hän soitti väkevän keikan, vaikka päähän olikin sidottu harso verenvuodon tyrehdyttämiseksi.

- Jeah, soitin keikan – ja meidän roudarit kävivät vähän opettamassa sitä pullonheittäjää, hän muistelee.

Neljännesvuosisadan aikana on muuttunut paljon, kuten esimerkiksi raskaan rockin kuluttajien maine. Giants of Rockia ei enää ole, mutta Tuska ja muut metallitapahtumat eivät ole tunnettuja rähinöinnistä.

Ehkä syy on myös se, että väkivaltaa ei juurikaan sallita – ei sen enempää basistien ja roudarien kuin järjestysmiesten tai soittajienkaan taholta. Aikoinaan kovalla kovaan vastaaminen ei tainnut olla tavatonta.

3.7.1989 IS kirjoitti näin: ”Jenkkibändin ripeät roudarit ottivat heittäjäksi epäillyn  nopeasti kiinni ja antoivat tälle ns. isän kädestä.”

Haastattelu on julkaistu Ilta-Sanomissa 7.5.2014.

 

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?