Musiikki

Uskoisitko tätä upeaa naisääntä suomalaiseksi? Katso kuvat ja video!

Julkaistu: , Päivitetty:

Laulaja
Viime aikoina radioissa tiuhaan soineiden kappaleiden Hold Me ja Gold upea naisääni on ihastuttanut monet.
Kaihoisan, tumman ja syvän äänen ei hevin uskoisi kuuluvan suomalaiselle naislaulajalle. Niin se kuitenkin on. Kappaleiden takana on 23-vuotias espoolainen Sandhja Kuivalainen, jonka debyyttialbumi Gold ilmestyy perjantaina.

- Ihan koko ajan kuulen, kun ihmiset ihmettelevät, voiko ääni tosiaan olla suomalaisen, Sandhja sanoo Ilta-Sanomille hieman huvittuneena.

- Mielestäni se on ihan ymmärrettävää, koska mulla on hieman dramaattinen soul-tyyli laulaa eikä minulla ole englannin kielessä sellaista suomiaksenttia. Ja ehkä se johtuu siitäkin, että suomalainen musiikki ei perinteisesti ole ihan niin isoa kuin vaikkapa tämä minun musiikkini.

- Mutta luulen, että niihin biiseihin tulee suomalaisilla vielä enemmän tunnesidettä, kun he tietävät, että laulaja olenkin minä - espoolainen tyttö.


Juuret Intiassa ja Guyanassa


Eksoottiselle äänelle ja ulkonäölle on olemassa selityksensä. Sandhja on syntynyt ja elänyt koko elämänsä Espoossa, mutta hänen sukujuurensa ovat osittain Intiassa ja Guyanassa, pienessä eteläamerikkalaisvaltiossa.

Sandhjan isä on suomalainen, mutta hänen äitinsä sukujuuret ovat alun perin Intiassa. Sandhjan isoisovanhemmat vietiin aikanaan pakotettuna Intiasta Guyanaan, missä myös Sandhjan äiti on syntynyt. Sandhjan äidin perhe kuuluu siis Guyanan intialaisväestöön.

- Minut on kasvatettu hyvin juuritietoiseksi ja mua on viety koko ikä sukuni kotisijoille.

- Ehkä siksi, että sukujuureni ovat niin monimutkaiset, tunnen kotinikin olevan hyvin monessa paikassa - vaikka olenkin pesunkestävä espoolaistyttö, Sandhja sanoo.


Isoisoäidin jalanjäljillä


Sandhja sanoo päättäneensä jo neljävuotiaana, että hänestä tulee laulaja.

- Halusin olla laulava ja ratsastava eläinlääkäri. Jotenkin olen aina tiennyt sen, että minusta tulee laulaja. En ikinä ole ajatellut, ettei niin voisi käydä. Lähdin jo nuorena jo rohkeana kirjoittamaan kaikkea ja laulamaan, ja lopulta päädyin tilanteeseen, jossa olin tuottajan puheilla ja asiat alkoivat edetä, Sandhja kertoo.

Sandhjan mukaan hänen vanhempansa eivät ole lauluihmisiä, mutta sen sijaan hänen isoisoäitinsä Ladaria kiersi aikanaan Guyanassa aina viikonloppuisin hää- ja hautajaislaulajana.

- Hän teki arkena töitä sokeriplantaaseilla ja hänellä oli kotona 11 lasta, mutta perjantaisin hän paketoi tavaransa aluslakanaan ja lähti asumaan muiden ihmisten nurkkiin osallistuakseen häihin ja hautajaisiin laulajana. Hän oli tietynlainen kerjäläinen, joka eli viikonloput perheiden nurkissa ja viihdytti heitä, Sandhja kertoo.

Sandhja on kirjoittanut debyyttialbumilleen isoisoäidistään myös kappaleen. Kappaleen nimi on Ladaria isoisoäidin mukaan nimetty.

- Kiinnostuin hänen taustastaan ja siitä, millaista elämää hän on siellä elänyt. Koin sen tuskan, mitä hän on kokenut ja olen samastunut häneen hyvin vahvasti. Hän auttoi ihmisiä tuntemaan suuria tunteita, iloa ja surua, Sandhja sanoo.


"Aina huono olo, kun h-hetki lähestyy"


Perjantaina ilmestyvä Gold-albumi on hyvin tyylikäs kokonaisuus, ja levyn 12 kappaleesta Sandhja on ollut sanoittamassa kymmentä ja säveltämässä kuutta biisiä.

Sandhjaa itseään albumin julkaisu jännittää suuresti - samoin kuin perjantainen levynjulkaisukeikka Tavastialla.

- Aina, kun jokin h-hetki lähestyy, minulla on hieman huono olo ja kyseenalaistan kaiken tekemäni. Että mitä minä olen mennyt oikein tekemään, Sandhja naurahtaa.

- Mutta ainakin olen löytänyt ympärilleni oikeat ihmiset, joiden kanssa tehdä töitä. Se on tärkeintä. Vain siten voi saavuttaa jotain hienoa - kaikki lähtee hyvästä yhteistyöstä. Kun löytää ihmiset, joihin voi luottaa ja jotka ovat hyväsydämisiä, silloin yhteistyökin voi olla hedelmällistä, Sandhja sanoo kehuen muun muassa tuottaja Petri Mataraa ja sävellystyössä auttanutta Miika Collianderia.

Katso Sandhjan tuore musiikkivideo Gold!Sandhjan debyyttialbumi Gold ilmestyy perjantaina 23. toukokuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt