Eija

Musiikki

Redraman raju selviytymistarina - lue dramaattinen henkilöhaastattelu kokonaisuudessaan

Julkaistu:

Haastattelu
Redrama kertoo Ilta-Sanomien henkilöhaastattelussa selviytymistarinansa itsetuhon partaalta päihteiden ja veljen traagisen kuoleman läpi. IS julkaisee paperilehdessä julkaistun haastattelun kokonaisuudessaan.
Elokuussa 2010 Lasse Mellberg heräsi sängyltään suurissa kivuissa. Hän oli ollut tunteja tajuttomana. Kipuja oli rinnassa, sydämessä. Kädet olivat puutuneet. Pää oli sekaisin.

Toisessa kädessään hänellä oli keittiöveitsi.

- Viimeisin muistikuva herätessäni oli se, kun olin miettinyt leikkaavani ensin oikealta puolelta. Mietin, että sitten jaksan puristaa veistä vielä niin, että saan leikattua myös vasemmalta puolelta. Olin jo heittänyt puhelimen lattiaa pitkin niin kauas kuin mahdollista, koska toivoin, että multa menisi taju ennen kuin ehtisin soittaa minnekään. Että mä varmasti kuolen.

Syvä oivallus


Tämä hetki. Ei puhuta eilisestä, ei puhuta huomisesta, koska niitä ei ole olemassa, on vain tämä hetki, räppää Redrama vapaasti suomennettuna uutuusalbuminsa Reflection avauskappaleessa Now.

Tällä hetkellä Lasse Mellberg, 36, hymyilee. Hän on erittäin ylpeä ensi perjantaina ilmestyvästä albumistaan, jonka hän on omistanut edesmenneelle pikkuveljelleen.

Ylpeä ennen kaikkea siksi, että Reflection-albumi olisi ihan hyvin voinut jäädä kokonaan ilmestymättä. Koska nyt voisi ihan hyvin olla niinkin, ettei Lasse Mellbergiä enää olisi.

- Elämäni kaikkein vaikeimmat vuodet, viimeiset reilu kolme vuotta, ovat tuolla levyllä. Aloin katsoa peilikuvaa suoremmin ja hyväksyä asioita. Niin, eli Reflection, peilikuva. Että uskaltaa myöntää, mitä on ollut, ja hyväksyä ne, hän sanoo.

Lasse Mellberg halusi muusikoksi, koska halusi olla jossain hyvä. Siksi ja musiikkia harrastaneen isän myötävaikutuksesta hän tarttui kitaraan kahdeksanvuotiaana.

- Mulla oli nuorena sellainen olo, että olin jotenkin vähän huonompi ja heikompi. Olin aika lyhyt ja todella kalpea, ja siitä mua vähän kiusattiinkin. Olin mielestäni oudon näköinen ja tyhmä. Nämä perusjutut. Olin epävarma itsestäni. Ja musiikilla päätin, että tällä mä näytän. Halusin olla paras. Muuten tästä ei tule mitään.

- Rakastuinkin musiikkiin totaalisesti. Se vei täysin mukanaan. Oli todella syvä oivallus, että musiikki on mun juttu.

Lasse soitti kitaraa vuosia pääasiassa yksin ja itselleen. Bändiä hänellä ei ollut. Rockin, metallimusiikin, funkin ja jazzin kautta hän lopulta löysi hiphopin ja rap-musiikin 14-vuotiaana.

Ja pian hän sai ensimmäisen neliraiturinsa, jolla hän ensin teki instrumentaalikappaleita, sitten hän lisäsi mukaan englanninkielisiä riimejä, joita hän keksi sanakirja kädessä.

Esikuvina olivat muun muassa Wu-Tang Clan ja Nas.- Mulla oli sellainen professorimainen, nörttimäinen into musiikkiin. Mulla oli neliraituri, rumpukone, lelusekvensseri ja kitara. Ja sitten oli vain yksi lauluraita. Eli kolmella raidalla piti saada se kuulostamaan biisiltä.

- Heti ekoista riimeistä mä tein neljä biisiä. Vuosi oli ehkä 1995.

Lasse samastui räppäreihin, koska monet kappaleet kertoivat selviytymisestä – miten selvitä rankoista oloista ja ghetosta. Hän samastui, vaikka oli itse kotoisin Kauniaisista ja elänyt onnellisen lapsuuden normaalissa viisihenkisessä perheessä. Hän kun piti – ja pitää yhä – selviytymistarinoista.

- Tajusin, että ne jätkät elivät ihan eri elämää. Mutta se fiilis oli sama. Tunsin, etten ollut riittävä eikä muhun uskottu. Ne ovat niitä mun omia demoneja, heikkouksia ja pelkoja. Ja niistä mä kirjoitin – kirjoitan yhä.

- Ehkä juuri se Kauniaisten ympäristö, tavallisuus ja hyvä lapsuus vain lisäsivät alemmuudentunnetta. Että pitäisi olla enemmän hankaluuksia.

Hypen, pelon ja päihteiden liitto


Hankaluuksia tuli, kun hän oli paennut Kauniaisia Helsinkiin. Mutta ensin niitä tuli muille kuin Lasselle.

Elettiin 1990-luvun loppua ja 2000-luvun alkua. Lasse oli löytänyt ympärilleen uuden ystäväpiirin ja aloitteli hiphop-uraansa.

- Yhtäkkiä se meidän jengi, jonka kanssa skeitattiin ja kaikkea, alkoi olla vakavasti päihdeongelmainen. Eka kaveri kuoli yliannostukseen jo 1999, toinen sai turpaansa veloista niin, että se joutui koomaan ja kuoli muutama vuosi myöhemmin 2005. Yhtäkkiä oli sellaisia asioita ympärillä. Itse pysyin silloin erossa päihteistä, Lasse kertoo.

Mutta melko pian hän itsekin oli ongelmissa. Debyyttilevy Everyday Soundtrack ja sinkkuhitti Hang It Up ilmestyivät 2003, ja hiljalleen räppärin ympärille noussut hype johti liiankin vauhdikkaaseen elämään.

- Tipuin itse ihan siihen samaan, hieman eri syistä. Se oli tosi yllättävää, koska olin kuitenkin nähnyt, miten siinä käy.

- Näin todella läheltä rikollisen maailman ja päihdemaailman meininkiä.

Olin jo ohi sen iän, että olisin hakenut siitä jotain kredua tai makeeta. Mun omat ongelmat vain veivät mut sinne.

Mikä oli se syy päihteiden käyttöön?

- En vieläkään tiedä. Jotain mä pakenin. Se selviää mulle varmaankin joku päivä. Nyt on jo selvinnyt sen verran, että ongelma eivät olleet päihteet, vaan ongelma oli joku muu. Päihteet olivat vain oire.

Liittyikö siihen se hype, joka ensilevystä oli tullut?

- Kyllä. Ja musta tuntui, että en ole riittävän hyvä siinä, mitä teen. Mulla oli fiilis, että en ansaitse sitä yhtään. Ajattelin, että tämä on vain tyhjää hypeä. Kaikki tapahtui liian nopeasti.

Ja siihen oli helppo tarrata päihteet mukaan?

- Kyllä, koska päihteiden avulla ei olisi pelkoja. Että päihteillä voisin turruttaa niitä. Ajattelin, että jos mä vedän itseni täysin sekaisin, en silloin tunne mitään.

- Toiset vetävät päihteitä, jotta he saisivat isoja tunteita. Mä vedin niitä siksi, että en tuntisi mitään. Koska musta tuntui, että tunsin niin saatanan paljon. Halusin nollata, päästä tasaiseen fiilikseen."Pahinta oli valehtelu"


Ja siitä tuli tapa. Huono, päihteiden huurruttama seura ruokki kolmenkympin kieppeillä olevaa räppäriä. Siinä seurassa oli monta tasoa huonoa oloa.

Ja lopulta Lasse ei aina edes tarvinnut seuraa päihteiden käyttöön.

- Vedin pahimmillaan kaljaa ja jallua tiistaiaamuna yksin baarissa. Olin aina katsonut muita, että hitto, mitä deekiksiä, mutta yhtäkkiä olin itse siinä samassa. Mutta sanoin aina itselleni ja muille, että olin baarissa muka vain lukemassa lehtiä. Ja että on vapaapäivä. Että on ihan ok olla baarissa tiistaiaamuna kello kymmenen. Mutta kun kello oli 12, olin jo vetänyt kuusi jallua. Ja vielä siinäkin vaiheessa mä sanoin itselleni peilistä, että hitto sä olet hyvä jätkä. Sehän oli ihan mielipuolista.

Päihderiippuvuus johti huonoihin päätöksiin, huonoihin keikkoihin, myöhästymisiin ja valheisiin. Siitäkin huolimatta, että 2000-luvun lopulla saattoi mennä useita viikkoja, että hän oli selvänä.

Mutta retkahtaminen edes silloin tällöin tiesi päihdeongelmaiselle syöksyä entistä syvemmälle.

- Pahinta oli valehtelu. Mua hävettää se. Sellainen valehtelu, että itsekin yllättyi siitä, koska en tarkoittanut tehdä sitä. Siihen liittyi niin paljon häpeää siitä, mikä itsestä on tulossa. Ja siksi valheilla oli mun päässä hyväkin tarkoitus. Ajattelin, että säästän ihmisiä, kun kerron valheita. Että muiden ei tarvitse tietää koko totuutta.

- Sitä yritti koko ajan, että olisi yhden askeleen edellä, kun maa putoaa selän takana kuin typerissä katastrofileffoissa. Että kunhan en vain kaadu tuonne. Sellaisella karkuun juoksemisella menee joko hautaan, mielisairaalaan tai vankilaan.

"Joko päästetään pois tai puukotetaan"


Putoava maa meinasi ottaa Lassen kiinni useamman kerran. Päihteiden tukkimassa sosiaalisessa piirissä ja niukassa rahatilanteessa ongelmat tulivat lähelle.

- Mulla oli tilanteita, joissa ihmisiä oli uhkailemassa mua aseet kädessä. Että en tiedä, olisivatko he tehneet mitään.

- Ne tilanteet liittyivät siihen, mitä päihteet tuovat mukanaan. Velkoja. Ne olivat niin pelottavia tilanteita, että niissä voi mennä tasan kahteen suuntaan: joko sut päästetään pois tai sitten sua puukotetaan.

- Selvisin veloista aika nopeasti ja kaikki on nyt hyvin. En mennyt koskaan kovin syvälle siinä, mutta oli pari todella pelottavaa tilannetta.Loppu


Sitten tuli vuosi 2010. Lasse sukelsi syvällä mielen alhossa. Hän päätyi kahdesti yrittämään itsemurhaa samankaltaisella tavalla, ja oli molemmilla kerroilla hyvin lähellä kuolla.

Jälkimmäinen kerta tapahtui elokuussa 2010.

Hän oli maannut sängyllä keittiöveitsi kädessä miettien viiltoja. Mutta päihteet ehtivät viemään tajun ennen veistä.

Ja tuntien kuluttua hän heräsi suurissa kivuissa. Keittiöveitsi käyttämättömänä vierellä. Mutta Lasse ei ollut varma, ehtisivätkö päihteistä johtuneet voimistuvat kivut vielä tappamaan hänet.

- Sain sellaisia kohtauksia, että mun olisi pitänyt olla sairaalassa. Rinnassa oli kipua ja oksensin verta. Mutta päätin, että mä en soita ambulanssia. Olin aivan varma, että mä kuolen.

Mutta sitten tapahtui jotain. Lasse kutsuu sitä nyt täydelliseksi murtumiseksi.

- Tajusin, että mun ei tarvitse tappaa itseäni. Siinä hetkessä sitä murtuu sellaisiksi palasiksi, että on täysin auki. On täysin tietoinen siitä, miten pieni on.

- Kun on ollut tappamassa itseään eikä ole tehnyt sitä, siinä tapahtuu jotain. Kun heräsin siitä, täytyin fiiliksellä, että kaikki tulee menemään hyvin. Se oli minulle hyvin hyvin hengellinen kokemus.

Se on yhä Lasse Mellbergin viimeinen kerta, kun hän käytti päihteitä.

Siitä elokuusta lähtien Lasse on etsinyt voimaa ja tasapainoa terveellisistä elämäntavoista sekä uskosta. Hänen uskonsa ei liity varsinaisesti mihinkään uskontoon, vaan hengellisyyteen.

- Se on suhde johonkin suurempaan kuin itse on. Jumala on yleisin sana sille, joten mä voin käyttää sitä. Mutta en käytä sanaa uskonto. Enkä käy kirkossa, ainakaan vielä.

- Mutta hiljentyminen ja rukoileminen on mukana jokapäiväisessä elämässä. Siitä mä saan paljon voimaa. Se on iso osa mua tänä päivänä.

Veljen kuolema horjutti


Hyvin pian usko joutui koetukselle, kun Lassen kolme vuotta nuorempi veli kuoli traagisesti isänpäivän viikonloppuna 2010.

Lasse oli tuolloin ehtinyt olla kolme kuukautta ilman päihteitä. Mutta ei vielä läheskään täysin irti.

- Mulle tuli fiilis, että nyt saa olla. Että antaa mennä, ihan sama. Jouduin pitämään hampaillani kiinni ajatuksesta, että jos mä nyt lähden näillä fiiliksillä pakenemaan, niin mä lähden siinä samalla. Se oli ainoa asia, joka piti mut..., Lasse huokaa keskeyttäen lauseen.

- Silloin mun usko vahvistui. Jouduin pyytämään entistä enemmän. Jouduin myöntämään, miten pieni ja heikko olen. Periaatteessa luovutin. Ja sen luovuttamisen kautta musta tuli vahvempi. Musta alkoi tuntua, että mä pärjään. Että mä pystyn.

Veljen kuolema ei ole unohtunut, eikä Lasse sitä haluakaan.

- Mulla ei ole mitään aikomusta, että mun pitäisi päästä siitä yli – en edes haluaisi. Paremminkin, että sen kanssa oppisi elämään. En edes haluaisi päästä siitä yli.

- En tarkoita, että ryömisin vanhoissa muistoissa tai pitäisin kiinni surusta. Mutta jos pääsisin siitä yli, tarkoittaisi se sitä, että ensimmäisiä 33 vuotta ei olisi olemassa. Sehän on mahdotonta. En halua pyyhkiä mitään pois.Rukous


On aikoja, jolloin itsetuhoiset, synkät ajatukset palaavat.

- Mä joudun välillä pysähtymään. Mulla on yksi rukous, jota mä pidän mukanani joka päivä ja se auttaa mua pysähtymään. Se jakaa asiat mun mielessäni, kun mua ottaa isosti päähän, pelottaa, kuumottaa tai tuntuu, etten pysty.

- Ja tänä päivänä voin sanoa selkä suorana ja täysin rehellisesti, että voin hyvin enkä kaipaa päihteitä yhtään. En millään tavalla. Se on ollut paras päätös elämässäni, että sain lopetettua. En toki tiedä, miten käy, mutta ainakin nyt on hyvä olla.

- Mua hävettää ne teot ja valheet, joita olen kertonut. Mutta mua ei enää hävetä, että musta tuli päihdeongelmainen. Se ero siinä on. Ja se on ollut mulle isoin asia. Siihen ei ole syyllisiä, vaan niin vain kävi. Se on mussa enemmänkin sairaus, joka pääsi valloilleen siinä vaiheessa elämää.

Redraman neljäs studioalbumi Reflection ilmestyy perjantaina 28. helmikuuta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Madonna poseeraa liki tunnistamattomana uudessa kuvassaan – huoli ulkonäöstä heräsi heti: ”Mitä ihmettä olet tehnyt?”

  2. 2

   Mika Poutala mitalijahdissa, 500 metrin kisa käynnissä – IS seuraa olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  3. 3

   Mies kuoli työtapaturmassa Saariselällä

  4. 4

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  5. 5

   Eurojackpot-voittajista ei ole kuulunut vieläkään: epätavallinen hiljaisuus vahvistaa yhtä teoriaa porukasta

  6. 6

   Terhi Kokkoselta salaperäinen kirjoitus – kommentoi ensimmäistä kertaa Vain elämää -ohjelmaa

  7. 7

   Hannu Manninen luopui kisapaikastaan, mutta pääsee silti tavoittelemaan unelmaansa

  8. 8

   Munuaisvaivat ovat lisääntyneet Suomessa – 4 asiaa, jotka voivat vahingoittaa munuaisia

  9. 9

   35 upeaakin upeampaa tyyliä! Lukijoiden kuvat vanhojen tanssien säihkyvistä puvuista

  10. 10

   Edus­kunnan työ­järjestys muuttuu: Kansan­edustajaa uhkaa jatkossa poliittisista vuodoista jopa vankeus­tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskirurgi pamautti suorat sanat nykyajan kauneusleikkausbuumista – kertoi epämiellyttävän tosiasian silikonirinnoista, joka voi yllättää monia

  2. 2

   Kävelijä ja hiihtäjä ajautuivat törmäyskurssille – täysi laturaivo repesi Helsingissä

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Juontaja Mikko Leppilampi esittelee järisyttävää muodonmuutostaan: Takana 6kk aivan uutta elämäntyyliä – ”Turhaa painoo lähteny”

  5. 5

   Lordista tuttu Awa puhuu ensimmäistä kertaa bändin menestysvuosista – huippuhetkien jälkeen kaikki romahti: ”Ei ollut kotia eikä työtä”

  6. 6

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  7. 7

   Asianajaja Karjalaisessa: Kutsumattoman vieraan liukastuminen pihalla voi tulla talon omistajalle kalliiksi: ”Voi johtaa perikatoon”

  8. 8

   Katsojat hämmentyivät: Selviytyjät Suomi -kisailija kätki koskemattomuusamuletin varmaan paikkaan – juontaja selvensi sääntöjä Twitterissä

  9. 9

   Eurojackpot-voittajista ei ole kuulunut vieläkään: epätavallinen hiljaisuus vahvistaa yhtä teoriaa porukasta

  10. 10

   Työnantajansa pakastimesta kuristettuna löytynyt Joanna, 29, palasi kotiin puuarkussa – ”Pyysin tyttäreltäni, ettei hän lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kuka on tuo pieni poika huoneessasi?” 4-vuotiaan hyytävä kysymys sai videopuhelun toisessa päässä olleen äidin niskavillat pystyyn

  2. 2

   Joni-isä toimi lapsensa kanssa kuten Suomessa on tapana – Ranskassa paikalle hälytettiin poliisi

  3. 3

   Enni Rukajärveltä napakka vastakuitti mitalisijalta pudonneen norjalaisen kitinään

  4. 4

   Sprinttifinaalin vauhti liikaa Ristomatti Hakolalle, kulta meni Norjaan – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Norjalaisvalmentajalta katkeraa puhetta Enni Rukajärven pronssilaskun pisteistä – ”Moni muukin on samaa mieltä kanssani”

  6. 6

   Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

  7. 7

   Sambatanssijan stringit putosivat kesken kulkueen – yritti korjata tilannetta salamavalojen räiskeessä

  8. 8

   34 800 suomalaista saa pian kirjeen Kelalta – keskimäärin 1 300 euron lasku odottaa

  9. 9

   Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  10. 10

   40 vuotta täyttävä Heli Palsanmäki paljastaa: Laihdutti 55 kiloa ennen julkisuutta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Madonna poseeraa liki tunnistamattomana uudessa kuvassaan – huoli ulkonäöstä heräsi heti: ”Mitä ihmettä olet tehnyt?”

  2. 2

   Mika Poutala mitalijahdissa, 500 metrin kisa käynnissä – IS seuraa olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  3. 3

   Mies kuoli työtapaturmassa Saariselällä

  4. 4

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  5. 5

   Eurojackpot-voittajista ei ole kuulunut vieläkään: epätavallinen hiljaisuus vahvistaa yhtä teoriaa porukasta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskirurgi pamautti suorat sanat nykyajan kauneusleikkausbuumista – kertoi epämiellyttävän tosiasian silikonirinnoista, joka voi yllättää monia

  2. 2

   Kävelijä ja hiihtäjä ajautuivat törmäyskurssille – täysi laturaivo repesi Helsingissä

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Juontaja Mikko Leppilampi esittelee järisyttävää muodonmuutostaan: Takana 6kk aivan uutta elämäntyyliä – ”Turhaa painoo lähteny”

  5. 5

   Lordista tuttu Awa puhuu ensimmäistä kertaa bändin menestysvuosista – huippuhetkien jälkeen kaikki romahti: ”Ei ollut kotia eikä työtä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kuka on tuo pieni poika huoneessasi?” 4-vuotiaan hyytävä kysymys sai videopuhelun toisessa päässä olleen äidin niskavillat pystyyn

  2. 2

   Joni-isä toimi lapsensa kanssa kuten Suomessa on tapana – Ranskassa paikalle hälytettiin poliisi

  3. 3

   Enni Rukajärveltä napakka vastakuitti mitalisijalta pudonneen norjalaisen kitinään

  4. 4

   Sprinttifinaalin vauhti liikaa Ristomatti Hakolalle, kulta meni Norjaan – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  5. 5

   Norjalaisvalmentajalta katkeraa puhetta Enni Rukajärven pronssilaskun pisteistä – ”Moni muukin on samaa mieltä kanssani”

  6. Näytä lisää