IS-lukijat: Sinua, sinua rakastan on neljänneksi kaunein rakkauslaulu

Julkaistu:

Rakkauslaulu!
lta-Sanomien lukijoiden mielestä kaikkien aikojen neljänneksi kaunein suomalainen rakkauslaulu on Sinua, sinua rakastan.
Rakkausviikon kunniaksi Ilta-Sanomat hakee rakkauslaulujen rakkauslaulua – kotimaista kappaletta, joka on herkkä, kaunis, koskettava tai vaikka kaikkia niitä. Sellainen, joka saa sydämen pamppailemaan, mutta ei surusta ja erosta, vaan ennen kaikkea rakkaudesta.

Pyysimme teiltä apua parhaan löytämiseksi. Saimme lähes 2000 vastausta, joissa ehdotettiin kymmeniä loistavia laulua kaikkien aikojen rakkauslauluksi.

Valitsimme ehdotuksistanne 36 kappaletta äänestykseen.  Äänestys on nyt päättynyt. Ääniä annettiin peräti 11 731 kappaletta!

Neljänneksi äänestettiin Kaj Chydeniuksen esittämä ja säveltämä, kirjailija, runoilija Aulikki Oksasen sanoittama laulu Sinua, sinua rakastan.

Sinua, sinua rakastan tehtiin alun perin Mikko Niskasen Asfalttilampaat-elokuvaa varten 1968. Tarinan mukaan ohjaaja Niskanen pyysi Aulikki Oksasta kirjoittamaan laulun, ”joka nousisi yli sen, mitä hän kuvalla pystyisi kertomaan.”

- Se laulu syntyi, kun olin hyvin nuori ja umpirakastunut elokuvaohjaaja Mikko Niskaseen, joka teki silloin elokuvaa Asfalttilampaat. Kirjoitin tietysti omasta sielunmaisemastani. Mutta siitä on aika kauan, Oksanen kertoi sanoitusten synnystä viime syksynä Helsingin Sanomille.

 

Sinua, sinua rakastan
Yö painaa päähäni pimeän seppeleen
Jotta en sinua näkisi


Vuonna 1968 28-vuotiaan Chydeniuksen kappaleesta tuli hänelle läheisen Love Records –levy-yhtiön yksi tunnetuimmista lauluista. Sittemmin laulusta on tehnyt oman tulkintansa useat eri artistit, mm. Tapani Kansa, Pepe Willberg ja Jari Sillanpää.

Lukijat perustelevat, miksi Sinua, sinua rakastan on paras rakkauslaulu:

"Melodia ei ole renkutus, vaan omaperäinen ja mahtipontinen. Sanat ovat kauniit ja moniulotteiset, niissä yhdistyy Suomen luonto ja maailmankaikkeus. Laulu sopii sekä miehen että naisen laulettavaksi, miehelle tai naiselle osoitettavaksi. Sanoissa on suomalaisille tyypillistä melankoliaa, mutta myös mystisyyttä. Sanat sopivatkin sekä rakkauden loppumiseen, rakkauden huumaan, rakkauden arkisen ailahtelevaan luonteeseen ja seksuaalisuuden kuvaamiseen. Kysymysmuotoiset lauseet alleviivaavat rakkauden arvoituksellisuutta. Laulussa ei anneta typeriä vastauksia, vaan esitetään hyviä kysymyksiä, jotka kaikki joskus rakastuneet voivat varmasti allekirjoittaa." -DK

"Äärimmäisen herkkä ja kaunis sävellys sekä sanoitus, runollinen. On kestänyt hyvin aikaa, upea myös kuorosovituksina." -Anne

"Sanat ovat kauniit ja koskettavat, sävelmä on kauniin lempeä. Tässä laulussa ei ole riettauksia eikä kaksoisviestintää seksistä." –PaulaKaikkien aikojen rakkauslaulu -sarja jatkuu huomenna, jolloin julkaistaan kolmanneksi kaunein rakkauslaulu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt