Kauan katsoin... Niin alkaa kaikkien aikojen viidenneksi paras rakkauslaulu

Julkaistu:

Rakkauslaulu!
Ilta-Sanomien lukijoiden mielestä kaikkien aikojen viidenneksi kaunein suomalainen rakkauslaulu on Heikki Aaltoilan säveltämä ja sanoittama Akselin ja Elinan häävalssi.
Rakkausviikon kunniaksi Ilta-Sanomat hakee rakkauslaulujen rakkauslaulua – kotimaista kappaletta, joka on herkkä, kaunis, koskettava tai vaikka kaikkia niitä. Sellainen, joka saa sydämen pamppailemaan, mutta ei surusta ja erosta, vaan ennen kaikkea rakkaudesta.

Pyysimme teiltä apua parhaan löytämiseksi. Saimme lähes 2000 vastausta, joissa ehdotettiin kymmeniä loistavia laulua kaikkien aikojen rakkauslauluksi.

Valitsimme ehdotuksistanne 36 kappaletta äänestykseen.  Äänestys on nyt päättynyt. Ääniä annettiin peräti 11 731 kappaletta!

Viidenneksi äänestyksessä tuli Akselin ja Elinan häävalssi.

Vuonna 1968 Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa ensiesityksensä saanut Akselin ja Elinan häävalssi on yksi Suomen suosituimmista ja perinteisimmistä häävalsseista.

Alun perin kappale oli pelkkä instrumentaalikappale, mutta 1980-luvun alussa Aaltoila teki kappaleeseen sanat levy-yhtiön pyynnöstä. Siinä muodossaan kappaleen tunnetuimman version levytti Tapani Kansa vuonna 1982.

”Kauan katsoin sinua syvälle silmiin.
Kauan katsoin, katsoin ja ajattelin
kenties kerran vihille käydä saamme.
kenties kerran olet rinnallain.”

Kappale on säveltäjänä, kapellimestarina ja musiikkikriitikkona tunnetun Aaltoilan tunnetuin kappale. Häiden lisäksi kappale on vuosien varrella kuultu useita kertoja Linnan juhlissa.

Vuonna 1996 Akselin ja Elinan häävalssi äänestettiin suosituimmaksi kotimaiseksi elokuvasävelmäksi Radiomafian kuuntelijaäänestyksessä.

Lukijat perustelevat, miksi Akselin ja Elinan häävalssi on paras rakkauslaulu:

"Ikivihreä ihana valssi sekä kymmenien tuhansien suomalaisten häävalssi. Valssi, ja sen sanat, saa aina ihon kananlihalle kauneudellaan, herkkyydellään, ihanilla sanoillaan ja kauniilla sävelellä. Mikään ei voita tätä kappaletta kauneudessa." -Tuula

"Vanha kappale, jonka lyhyessä sanoituksessa on kaikki olennainen." -Hanna-Leena

"Tämä kertoo elämää suuremmasta syvästä rakkaudesta, joka kestää kaikki vastoinkäymiset kuolemaan asti ja sen ylikin. Ei voi kuunnella liikuttumatta!" -Riina
Kaikkien aikojen rakkauslaulu -sarja jatkuu huomenna, jolloin julkaistaan neljäksi kaunein rakkauslaulu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt