Dokumentti näyttää Nightwishin kauhunhetket: "Ei ole koskaan pelottanut yhtä paljon" - Musiikki - Ilta-Sanomat

Dokumentti näyttää Nightwishin kauhunhetket: "Ei ole koskaan pelottanut yhtä paljon"

Nightwish julkaisee ensi viikon perjantaina, 29. marraskuuta todellisen helmen faneilleen.

Tuomas Holopainen myöntää, ettei häntä ole koskaan pelottanut yhtä paljon kuin Denverissä ennen keikkaa.

21.11.2013 21:15

Showtime, Storytime –tupla-dvd-kokoelma seuraa yhtyeen dramaattista Imaginaerum-maailmankiertuetta ja näyttää muun muassa Saksan Wacken Open Air –festareilla elokuussa kuvatun keikkataltioinnin.

Paketilla on myös Ville Lipiäisen Please learn the setlist in 48 hours - dokumentti maailmankiertueesta, joka sai yllättävän käänteen solistin vaihduttua. Anette Olzon vaati, ettei häntä nähdä eikä kuulla tulehtunutta tilannetta valaisevalla dokumentilla.

Yhtyeen jäsenten ja solistin väliset konfliktit kärjistyivät Denveriin syyskuun lopulla 2012, kun Anette tuli kipeäksi eikä voinut esiintyä. Nightwish ei halunnut luovuttaa ja perua keikkaa, vaan keksi uhkarohkean vaihtoehdon, joka vaati yleisön hyväksynnän.

Tuomas Holopainen ja säkkipillinsoittaja Troy Donockley menevät lavalle kohtaamaan odottavan yleisön ja kertomaan huonot uutiset.

- Minulla on teille erittäin huonoja uutisia. Anette vietiin sairaalaan oksennuksen, kipujen ja kuumeen takia. Pyydämme Kamelotin naislaulajat auttamaan Anetten korvaamisessa ja toivoisimme, että annatte heille tukenne, Donockley aloittaa.

Yleisö kuuntelee heitä hiljaa ja alkaa lopulta taputtaa. Selvästi helpottuneen näköinen Holopainen huokaisee syvään ja nostaa peukalonsa ylös.

On 55 minuuttia keikan alkuun ja Nightwishia lämmitelleen Kamelotin naislaulajat Alissa ja Elize alkavat harjoitella kappaleita, joita voisivat vetää keikalla.

Keikka sujuu ja yleisö on tyytyväinen näkemäänsä.

- V*ttu, minua ei ole ikinä pelottanut yhtä paljon kuin kaksi tuntia sitten. Tämä todisti, että karuselli, joka pyörii, on enemmänkin osiensa summia. Sen täytyy pyöriä. Se ei ole yhdestä palasesta kiinni, Holopainen tunnustaa kameroille jälkeenpäin.

Anette palaa Salt Lake Cityn keikalle, mutta tilanne on äitynyt liian tulehtuneeksi. Keikka jää Anetten viimeiseksi.

- Eilinen oli kaikessa mahdollisessa säädössään, sen verran jännittävä päivä, että alkoi paikat vipattaa, kädet oli ihan kylmänä ja kroppa tutisi. Kyllä ihmismielen sisällä on herkkiäkin paikkoja. Eilen päästiin niiden äärelle, Marco Hietala huokaa keikkabussissa päivän päätteeksi.

Yhtye kiinnittää pikavauhtia solistikseen hollantilaisen Floor Jansenin loppukiertueen ajaksi. Dokumentti näyttää, kuinka kovassa paikassa Floor on takahuoneessa ennen esiintymistä.  

Floor Jansenista tuli yhtyeen vakituinen laulaja dramaattisten tapahtumien jälkeen.

 

- Vähän oli hakemista ja tiettyä uutuudenviehätystä. Portlandin keikka näytti, että kyllä tästä vielä noustaan. Huomaan, että vielä tosi vaikea prosessoida mitä tässä tapahtunut. Todella paha krapula päällä, Holopainen kuvailee.

Kaksituntisen dokumentin juontaa Esko Valtaoja.

Nightwish: Showtime, Storytime kaupoissa 29. marraskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?