Mitä ihmettä - W.A.S.P.-kitaristi Turussa

Julkaistu:

Turkulaisen treenikämpän tuolilla istuu tutun näköinen mies. Amerikkalaisen heavy metal-bändi W.A.S.P.:in kitaristi Doug Blair on viihtynyt kaupungissa jo useamman päivän.
Itse asiassa Turku-visiitti on Blairille vuoden sisään viides. Hän heittää Suomessa muutaman keikan, mutta ensisijaisesti vierailujen syynä on opetus. Blair tapasi vuosi sitten W.A.S.P.:n keikalla nuoria turkulaisbändejä kouluttavan Turku Rock Academyn tuottajan Mark Bertenyin ja mainitsi tälle, että haluaisi vetää kitariklinikoita. Bertenyi kertoi Blairille Rock Academysta, ja asia oli sillä selvä.

- Meni kolmisen sekuntia, kun tajusin, että tämä on juttu johon haluan osallistua. Kun W.A.S.P.:n kiertue päättyi, lensin Frankfurtista suoraan Turkuun, Blair kertoo.

Bostonin lähellä asuva Blair on opettanut kitaransoittoa vuosikausia, aina kun kiertueilta on ehtinyt. Taloudellinen tilanne Yhdysvalloissa on kuitenkin niin huono, että perheet tinkivät lastensa harrastuksista.

Myös Blairin opetushommat ovat vähentyneet. Hän kuitenkin pitää opettamisesta ja on innoissaan Rock Academyn toimintatavasta, jossa koulutetaan kokonaisia bändejä.

- Kun kuulin tästä, totesin heti wau! Täällä voin tehdä töitä nuorten bändien kanssa, se on unelmien täyttymys.

Blair ei opeta yksinomaan kitaransoittoa ja yhdessä soittamista. W.A.S.P.:n matkassa hänelle on kertynyt runsaasti kokemusta lavaesiintymisestä. Se miltä bändi näyttää ja miten se lavalla toimii, on keskeinen osa kokonaisuutta.

Bertenyin mukaan Blairin antamat neuvot ovat korvaamattoman arvokkaita. Vuodet W.A.S.P.:ssa ovat koulineet Blairista esiintymisen huippuammattilaisen.

Valmiina muuttoon


Blair viihtyy Turussa niin hyvin, että muutto Suomeenkaan ei ole poissa laskuista.

- Muutan heti, kun se on mahdollista, Blair heittää.

- Kun kiertää ympäri maailmaa W.A.S.P.:n kanssa, on harvoin kotona. Siksi asuntoni on pieni ja tavarani enemmän tai vähemmän valmiiksi pakattuna, jos haluan muuttaa nopeasti.

Blairin mukaan muusikoiden työtilanne Yhdysvalloissa on koko ajan menossa huonompaan suuntaa. Keikkapaikat vähenevät, kun nuoriso on enemmän kiinnostunut tietokoneista kuin elävästä musiikista.

Suomalaisbändejä, jotka haaveilevat Yhdysvaltojen keikkamarkkinoista, Blair varoittaa liiasta opitimismista.

- Mielikuvat siitä millaista Yhdysvalloissa on, ovat median synnyttämiä. Valitettavasti sellaiset keikkapaikat, joita löytyy vielä vaikkapa Suomesta ja Ruotsista, ovat sulkemassa oviaan. Se on surullista, mutta nuoria ei kiinnosta livekeikat, he katsovat kotona You Tubea.

- Jopa W.A.S.P.:n kaltaisella isolle nimelle tilanne ei ole ihan helppo. Kaikkialla muualla, varsinkin Euroopassa, asiat ovat paljon paremmin.


Kitaranrakentaja


Rock Academyn tyylinen ainutlaatuinen hanke olisi Blairin mielestä Yhdysvalloissakin loistava tapa taistella yhä kehnommaksi käyvää keikkatilannetta vastaan. Nuoria pitää kannustaa musiikkiharrastuksen pariin.

- Mitä enemmän on bändejä, sitä paremmiksi ja kiinnostavammaksi ne tulevat.

Ensimmäinen suomalaisbändi, johon Blair tutustui, oli HIM, jonka musiikkia hänelle esitteli 13-vuotias kitaransoitonopiskelija 2000-luvun alussa

- Ajattelin, että tämä on kiinnostaa ja hyvin tuotettua. Kuuntelin muitakin suomalaisbändejä ja huomasin, että myös niiden tuotannot olivat hyviä. Tajusin, että Suomessa tapahtuu jotain mielenkiintoista.

Tuotannoista innostuneena Blair on sittemmin tutustunut suomalaiseen studiotekniikkaan ja vieraillut muun muassa legendaarisen Finnvoxin studioilla Helsingissä.

Paitsi muusikkona, Blair on kunnostautunut kitaranrakentajana. Hän on suunnitellut GuitarCross-kitaran, jossa on viisi kitaran ja kolme basson kieltä. Turkuun hän on tuonut useammankin rakentamansa kaksikaulaisen kitaran, joissa yhdistyy akustisen ja sähkökitaran ominaisuudet.

- Tämä on kitara, jota soitin, kun minua pyydettiin W.A.S.P.:iin, Blair ylpeänä esittelee kauniisti kirjailtua kitaraa.

- Bändi oli juuri äänittänyt levyn, jonka kappaleista puolet oli akustisia. Rakentamani kitara sopi täydellisesti niiden soittamiseen keikoilla. Ilman sitä sattumaa en ehkä soittaisi W.A.S.P.:ssa, enkä olisi nyt Suomessakaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt