Musiikki

Jonna Tervomaa pitkästä tauostaan: Paletti oli sekaisin

Julkaistu:

PALUU
Jonna Tervomaa pohtii syitä pitkäksi venähtäneeseen keikka- ja levytystaukoonsa.
Syksyn sävel -kilpailusta Minttu sekä Ville -hitillään 80-luvulla tunnetuksi tullut Jonna Tervomaa, 40, on julkaissut aikuisuransa aikana viisi albumia sekä kokoelmalevyn.

Ensimmäisenä varsinaisena albuminaan hän pitää vuonna 1998 ilmestynyttä Jonna Tervomaa -julkaisua.

Tervomaan kuudes studioalbumi, Eläköön, ilmestyy 20. syyskuuta. Sitä edeltää kuuden vuoden levytystauko ja viiden vuoden väli keikoista.

- Tein suunnitelman, että nyt vetäydyn ja mietin, miten voisin saada itsestäni irti vielä enemmän. Se kuuluu tähän, kun tekee pitkään. Luova prosessi on aina sellainen, että se ei tule, vaikka haluaisi. En olisi kuitenkaan ikinä uskonut, että tässä menee näin pitkään, Tervomaa pohtii.

Raskaus ja lapsen syntymä vuonna 2009 pidensivät taukoa. Tätä käännettä Tervomaa ei ollut suunnitellut, mutta tieto raskaudesta oli ilouutinen, toiveiden täyttymys. Kun esikoistytär syntyi, hän halusi jäädä pidemmäksi aikaa kotiin ja syrjäyttää itsensä ammatistaan hetkellisesti.

- Pystyin ajattelemaan jotain muuta ja elämään jollekin toiselle vähän aikaa, eikä tarvinnut murehtia omia ongelmia. Olin iloinen siitä tehtävästä, Tervomaa kuvailee äidiksi tulemistaan.

- Luulen, että multa jäi tavallaan yksi levy tekemättä, koska paletti oli niin sekaisin. Osittain juuri siitä syystä, etten osannut kirjoittaa niistä tunteista, mitä oli liittyen tuollaiseen isoon elämänmuutokseen. Tai halunnut kirjoittaa, halunnut jakaa niitä tunteita.

Pitkäksi venähtäneellä tauolla Tervomaa koki, että joitakin asioita oli laitettava kokonaan uusiksi. Jopa oma ääni kyllästytti, ja hän haki tietoisesti uutta suuntaa musiikilleen. Kirjoittaminen eteni nihkeästi ja tekstit tuntuivat hölmöiltä.

- Välillä tuntui, ettei tästä tule mitään. Olin jotenkin ihan jumissa. Silloin ajattelin vain, että nyt maltat.

Noin vuosi sitten tilanne helpottui, kun Tervomaa päätti miettiä kaikkea laulamisen kautta. Ennen hänelle on tasan yhtä tärkeää ollut myös bändin soundi, mutta uudelle levylle nostettiin päärooliin laulu. Yhtyeen kokoonpano meni miltei kokonaan uusiksi, ja kappaleet alkoivat löytää muotoaan.

Eläköön-levyllä Tervomaa tarkastelee irrallisuutta ja yksinäisyyttä, mutta myös rakkautta, välittämistä ja toveruutta. Hän kuvailee teosta hyvän mielen levyksi, joka sisältää myös kannanottoja ja melankoliaa. Sanoitukset syntyivät oikeista tunteista ja tarinat ovat vahvasti latautuneita.

Paluu pitkän tauon jälkeen herättää Tervomaassa monenlaisia tuntemuksia.

- Todella kutkuttavaa, jännittävää ja ihan kevyesti jopa pelottavaa! Mua on kyllä aina jännittänyt, enkä ole koskaan pitänyt itsestään selvänä yhtään mitään. Tämä on niin eriskummallinen maailma ja ala, hän luonnehtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt