Heikki, Henna

Musiikki

Antti Tuisku käsittelee uudella levyllään ensirakkauttaan ja ystävän kuolemaa

Julkaistu: , Päivitetty:

KUUNTELE
Antti Tuisku kertoo omin sanoin uuden Toisenlainen tie -levynsä kappaleiden syntymisestä. Levyä ovat tehneet tunnetut suomalaismuusikot kuten Paula Vesala ja Toni Wirtanen.
1. Jää tai mee
Kertoo varmasti valitettavan monelle tutusta ja piinallisesta tilanteesta parisuhteessa, jossa toinen osapuoli on halukas etenemään nopeampaa ja toinen ei pysty/uskalla tehdä päätöksiä etenemisen suhteen. Me kirjoitettiin tätä tekstiä yhdessä Saara Törmän kans ja tää synty aika helposti, koska meillä molemmilla oli selkeästi omia fiiliksiä siitä, millaista tällaisessa tilanteessa on olla. Viimeaikoina omaan elämääni ei tällaista draamaa ole sisältynyt, mutta itse ajatus sai alkunsa itseasiassa ystäväni tilanteesta, jota seurasin läheltä lähes vuoden ajan. Sävellys on Aku Rannilan ja tämä kappale koki vuoden aikana useita eri muodonmuutoksia tuotannollisesti ja on yksi tämän levyn tuotannollisesti kokeellisimpia kappaleita.

2. Pysy lähellä mua
Tämä laulu on itseasiassa sisarkappale Rakkaus on -biisille, jossa sivutaan vähän samaa teemaa. Kun kirjoitimme tätä laulua Saara Törmän kanssa, mietimme Titanicin rakkaustarinaa, jossa rikas, aatelistoon kuuluva kaunis nainen rakastuu alemmassa luokassa elävään, köyhään mieheen. Vaikka tämän laulun tarinan voi kuulla myös klassisena kielletyn rakkauden lauluna, halusin lähestyä tätä metaforallisesti uskontoteeman kautta. Olen pitkään ihmetellyt maailmassa sitä, miten uskonnot repii ihmisiä, ihmissuhteita, maita ja kulttuureja liitoksistaan. Tuntuu hurjalta ajatella, että kahdella eri puolilta maailmaa tulevalla ihmisellä ei olisi ikään kuin lupaa olla ja rakastaa, tai ainakin se saatetaan tehdä ympärillä olevien ihmisten toimesta vaikeaksi. Halusin myös herättää kysymyksiä siitä, kuka tai mikä tällä planeetalla meitä hallitsee ja kuka määrää miten täällä tulee olla. Sävellys on Patric Sarinin.

3. Mies
Tämä teksti on Toni Wirtasen käsialaa. Sävelsimme yhdessä Kalle Lindrothin, Samuli Sirviön ja Antti Riihimäen kanssa viime vuoden maaliskuussa tämän kappaleen meidän mökillä Raanujärvellä. Biisi heräsi oikeastaan eloon siinä vaiheessa kun Toni sai tähän tekstin aikaiseksi. Toni luki mun ajatuksia pelottavan tarkasti ja tämä laulu kertoo siitä, mitä on olla mies. Koska olen pienestä asti tiennyt haluavani laulajaksi, on harrastuksiini kuulunut aina laulu ja tanssi. Pelasin myös useita vuosia pesäpalloa. En oikein koskaan istunut sellaisen tavallisen pojan muottiin vaan ihmiset ikäisteni joukossa aina vähän kummaksuivat mua, että kuka tuo friikki on, joka ei harrastakaan samoja juttuja kuin me muut pojat. Kun sitten päätin lähteä tavoittelemaan omia unelmiani, on mieleeni monta kertaa juolahtanut ajatus siitä, että mikä se on se miehen malli? En tekisi elämässäni mitään valintoja toisin ja olen erittäin kiitollinen siitä, että olen päässyt toteuttamaan omaa unelmaani ja että uskalsin kuunnella omaa sydämeni ääntä. Helppoa se ei ole ollut, kun on kotoisin tuollaiselta pieneltä paikkakunnalta niinkuin mieki oon... Tämä laulu on sinänsä hyvin ajankohtainen, eikä pelkästään ruodi omia näkemyksiäni tästä aiheesta. Tänä päivänä on mielestäni ihan viisastakin puhua siitä, miten ja missä vaiheessa tyttöjen ja poikien roolit tuodaan kunnolla esille. Lähinnä tarkoitan sitä, että pitäisikö lasten antaa kasvaa pidempään ilman ennalta-annettuja rooleja/malleja?

4. Tee se uudelleen

Me sävellettiin yhdessä Hannu Korkeamäen ja Antti Riihimäen kanssa tämä biisi joskus viime kesänä. Levyntekoprosessin aikaan vietin enemmän aikaa Kemiön saarella (Hannun studio on siellä) kuin kotona. Luonnollisesti ehdimme tutustua ja jutella Hannun kanssa kaikkea maan ja taivaan väliltä kaikkien niiden kuukausien aikana. Hannu samaistui mun historiaan ja tarinoihin siitä, millaista on tulla pieneltä paikkakunnalta, rakastua siellä ensimmäistä kertaa palavasti ja jättää kaikki taakseen, kun elämä kuljettaakin suhteessa molempia osapuolia eri suuntiin. Hannu sitten kirjoitti näistä ajatuksista tekstin, josta tuli mulle tosi henkilökohtainen. Kuulen ja tunnen jokaisessa sanassa ja sävelessä sen mun oman tunnetilan, kun oli 18- vuotias ja särjin mun sydämen ensimmäistä kertaa. Tuotannollisesti tämäkin biisi kävi aikamoisen myllyn läpi ja kun kuulin ekan kerran tämän viimeisimmän version, olin ihan ett "enhän mie voi mitään Jukka Poikaa laulaa".  Mutta niin siinä kävi, että tästä tuli yksi omia suosikkejani ja rakastuin nimenomaan tuohon innovatiiviseen, mulle uudenlaiseen tuotantotyyliin.

5. Rakkaus on
Paljon on tässä kevään aikaan multa kyselty, että onko tämä jonkunlainen kannanotto minulta esimerkiksi Tahdon 2013- kampanjaa ja homoliittoja kohtaan. Oon mielissäni siitä, että ihmiset tulkitsevat vahvasti nämä lauluni ja tämän eritoten, mielessään omien elämäntilanteiden ja näkemysten kautta. En ole halunnut lähteä avaamaan liikaa sitä ajatusta, että mistä tämä on syntynyt, jotta ihmisillä säilyy neutraali mahdollisuus värittää laulu omien kokemusten kautta. Mistään varsinaisesta kannanotosta tässä ei kohdallani ole kysymys. Olen vain huomannut, kuinka ihmiset elävät elämiään muita tuomiten. Sorrun itsekin paljon sormella osoitteluun ja siihen, kuinka koen olevani monissa asioissa oikeassa, ja joku muu on väärässä. Se ei ole oikein.  Tietyllä tavalla tämä on vapaan rakkauden julistuslaulu, mutta mitään yhtä eksaktia kannanottoa en ajatellut, kun tätä lähdettiin tekemään. Mietin vain, että jokaisella tulee olla oikeus rakastaa ja antaa kaikkien elää omaa elämää. Onnellisesti.

6. Leila
Paula Vesalan kirjoittama teksti, joka sai mut liikuttumaan heti ekalla kuuntelukerralla. Menetin itse hyvän ystäväni 7 vuotta sitten ja itkussa oli pidättelemistä studiossa kun tätä laulua lauloin. En osaa sanoa tästä oikein mitään muuta. Niin pysäyttävä ja koskettava.

7. Ihmiset
Minun ja Aku Rannilan säveltämä kappale, joka sai alkunsa täällä mun kotona kun yhtenä iltana lähdin tapailemaan uutta melodiaa flyygelilläni. Lähetin demon Akulle ja hän ihastui aikaansaannokseeni heti. Saara Törmä teki yhdessä Heidi Maria Paalasen kanssa tekstin, joka osui, kolahti ja upposi. Pyysin miettimään tekstiä sitä kautta, että mitä eri ihmiset, joita me elämässämme kohtaamme, vaikuttavat meihin. En koe itse kantavani katkeruutta ja kaunaa kenellekään, vaikka minuakin on näiden vuosien aikana satutettu kovastikin ja olen saanut kärsiä varsinkin alkuaikoina liiallisesta sinisilmäisyydestä. Niin sitten tytöt onnistuivat luomaan erittäin koskettavan ja lohtua tuovan tekstin siitä, että kenen kanssa tahansa olet elämässäsi ollut tai kuka tahansa sinua on satuttanut, niin jokainen kokemus yhtälailla on kasvattanut sinua ja sinusta on tullut juuri sellainen ihminen kuin nyt olet, pitkälti kohtaamiesi ihmisten vuoksi.

8. Namaste
Jonnaemilian kirjoittama teksti, johon hän haki vaikutteita jooga- reissustani ja -taustastani. Tunnemme Jonnan kans vuosien takaa tosi hyvin toisemme ja Jonnan oli helppo kirjoittaa teksti minulle siitä, kuinka oikein näen itseni. Kuinka olen täynnä ristiriitaisuuksia. Päällepäin saattaa ihmisille näyttää siltä, että olen jotenkin todella tasapainossa kaikkien elämässäni tapahtuvien asioiden kanssa, mutta todellisuudessa sisälläni myllertää hyvin usein. Pieni epävarma Rovaniemeläinen poika tulee monesti minussa pintaan ja huomaan, että minulla on edelleen elämässäni paljon tehtävää ja opittavaa itseni kanssa. Itsetuntoni ei edelleenkään ole parasta mahdollista luokkaa, mutta olen onnellinen, että tiedostan tätä nykyä kaikki nämä asiat. . Minun on vaikea pysähtyä paikalleen ja olla tekemättä mitään. Siitä myös osittain tämä laulu kertoo. Sävellys on Mikko Tammisen, Arttu Peljon ja minun käsialaa.

9. Itsepäiset
Sävelsimme tämän laulun Kalle Lindrothin ja Samuli Sirviön kanssa jo useita vuosia sitten. Se ei ole kuitenkaan päätynyt yhdellekään aikaisemmalle levylleni, koska oikeanlaista tarinaa ja tekstiä ei ole syntynyt. Nyt kuitenkin pyysin tähän tekstiin apua Edu Kettuselta ja hän onnistui luomaan loistavan tekstiin ajatusteni pohjalta. Pyysin Edua miettimään vanhempaa pariskuntaa, jotka ovat olleet koko ikänsä yhdessä mutta tietävät, että toisen on aika pian lähteä pois tästä näkyvästä maailmasta. Mieleeni tulivat molempien puolelta isovanhempieni tarinat. Minulla elää vielä yksi mummo, isäni puolelta ja olen todella läheltä katsonut sitä matkaa minkä mummoni teki papan vieressä loppuun asti. Näistä ajatuksista Edu onnistui kirjoittamaan tämän koskettavan tekstin.

10. Toisenlainen tie

Levyn nimikkobiisi, joka ikään kuin punoo yhteen tarinani viimeisen 10vuoden ajalta. Tätä tekstiä on turha selittää tässä sen enempää, koska kaikki on sanottu siinä itse kappaleessa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  2. 2

   ”Lapset oksentavat, vanhukset pyörtyvät” – Las Palmasissa 36 tuntia odottanut Olli-Pekka haukkuu matkanjärjestäjän

  3. 3

   Järisyttävän elämänmuutoksen tehnyt Ringa Ropo saapui Urheilugaalaan ensi kertaa uuden rakkaansa kanssa – pari hehkui onnea punaisella matolla

  4. 4

   HS-gallup: Niinistön kannatus pudonnut, Väyrynen hurjassa nousussa

  5. 5

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  6. 6

   Kiduttajavanhempia uhkaa 94 vuoden vankeus: ”Kahlerangaistus saattoi kestää viikkoja tai jopa kuukausia”

  7. 7

   Kauhunhetki joella tallentui videolle: Kalastajat pelastautuivat viime hetkellä päälle ajaneen ökyveneen alta

  8. 8

   Perheenäiti päätti viimein lopettaa alkoholistimiehensä hyysäämisen: ”Kaksi meistä kolmesta selvisi”

  9. 9

   Minna on odottanut lentoa Kanarialta kotiin Ouluun yli 30 tuntia: ”Täällä alkaa olla hermot kireänä”

  10. 10

   Tätä on suomalaisten aito ja ehta arkiseksi – salatut faktat paljastuvat: Lemmittekö te yhtä usein kuin muut?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  2. 2

   Lohjan kolarissa kuolleet pikkulapset olivat matkalla katsomaan hevosia – kokenut poliisi: ”Ottaa väkisinkin koville”

  3. 3

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  4. 4

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  5. 5

   Kaksi metsuria loukkaantui vakavasti työtapaturmassa – tapahtumasarja oli todella erikoinen

  6. 6

   Kiinalaispandat Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen

  7. 7

   Meksikosta löytyi henkeäsalpaava luonnonihme – valtava vedenalainen luola osoittautui aarrekammioksi

  8. 8

   Lohjan nokkakolarissa kuolivat 3-vuotias tyttö ja alle 2-vuotias poika – olivat törmäyshetkellä turvaistuimissa

  9. 9

   Alma Median tutkimus: Sauli Niinistön kannatus on pudonnut selvästi

  10. 10

   ”Wow!” – Prinsessa Sofian lumoava leninki sai asiantuntijalta täydet pisteet: Paljasti timmin vyötärön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  4. 4

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. 6

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  7. 7

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  8. 8

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   13 sisarusta löydettiin kammottavista oloista kotoaan Yhdysvalloissa – vanhemmille syytteet kidutuksesta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  2. 2

   ”Lapset oksentavat, vanhukset pyörtyvät” – Las Palmasissa 36 tuntia odottanut Olli-Pekka haukkuu matkanjärjestäjän

  3. 3

   Järisyttävän elämänmuutoksen tehnyt Ringa Ropo saapui Urheilugaalaan ensi kertaa uuden rakkaansa kanssa – pari hehkui onnea punaisella matolla

  4. 4

   HS-gallup: Niinistön kannatus pudonnut, Väyrynen hurjassa nousussa

  5. 5

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  2. 2

   Lohjan kolarissa kuolleet pikkulapset olivat matkalla katsomaan hevosia – kokenut poliisi: ”Ottaa väkisinkin koville”

  3. 3

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  4. 4

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  5. 5

   Kaksi metsuria loukkaantui vakavasti työtapaturmassa – tapahtumasarja oli todella erikoinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  4. 4

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. Näytä lisää