Suvi Teräsniskan uusi levy on kunnianosoitus Yö-yhtyeelle – kuuntele!

rac

Julkaistu:

KUUNTELE
Suvi Teräsniskan uusi levy Hän tanssi kanssa enkeleiden on tribuutti Yö-yhtyeelle.
Tribuuttialbumin teko oli Suvin pitkäaikainen unelma. Hän onkin itse valinnut biisit tuoreelle Hän tanssi kanssa enkeleiden -levylle. Mukana on sekä isoja hittejä, että harvemmin kuultuja kappaleita. Jokaiselle laululle on henkilökohtainen syy: muisto, henkilö, tarina tai vaikka jokin yksittäinen lause. Albumi on paitsi kunnianosoitus bändille, myös hieno päätös yhteistyölle.

Levyllä on Suvin ja Ollin Särkyvää-kappaleen lisäksi kaksi muutakin duettoa: Pettävällä jäällä rakkaan pikkuveljen Oskari Teräsniskan kanssa ja Enkelille, jolla on mukana Suvin kanssa Yön kiertueilla laulanut Miina Mikkonen.

Hän tanssi kanssa enkeleiden on Suvi Teräsniskan viides albumi.

Alla Suvi kertoo tunnelmiaan levyn kappaleista.

Rakkaus on lumivalkoinen
Kappaleen tuomat muistot ovat yleensä tosi haikeita, ne liittyvät aina siihen kun keikat loppuvat ja viimeisenä biisinä pärähtää soimaan Lumivalkoinen. Monet itkut on siinä kohtaa itketty, joko yleisön puolella tai lavalla. Sitä vihoviimeistä kertaa en halua edes ajatella.

Pettävällä jäällä (Suvi & Oskari Teräsniska)
Mummu osti minulle aikoinaan lahjaksi suojelusenkelitaulun. Äiti ripusti sen sänkyni päälle ja välillä iltaisin tuijottelin pientä tyttöä ja poikaa, jotka kulkivat pitkin vaarallista siltaa. Pettävällä jäällä tuo aina mieleeni taulun lapset ja ajatuksen siitä, että vaikka maailma kuinka riepottelee,
on tuolla jossain jokin korkeampi voima, joka ohjaa meitä eteenpäin kohti sitä turvallista tietä.

Hän tanssi kanssa enkeleiden
Biisistä tulee toisinaan hyvä mieli, vaikka kappaleen sanoma ei olekaan iloinen. Ehkä se johtuu siitä, että kappale soi duurissa. Yön keikoillakin teki aina mieli taputtaa ja pari kertaa sitä Miinan kanssa yritimmekin, mutta Hakulisen Jussilta tuli heti vihainen katse ja keikan jälkeen kommentti: ”Ei täs saa taputtaa, ko täs kuallaa!”

Kiertolainen
Tässä kappaleessa on jo jotain legendaarista. Kiertolaisesta kaikki sai alkunsa, noin minun osalta. Esitin kappaleen sillä ensimmäisellä Yö-keikalla Oulun Rotuaarilla 13.7.2006. Mieleeni on ikuisesti painunut mielikuva siitä, kun alkunauhan jo soidessa Yön kosketinsoittaja Mikko kysyy minulta: ”Olihan se sävellajid-molli?” Hätäpäissäni vastaan jotain sinnepäin – ja sitten se oli menoa.

Laulu rakkaudelle
Vuonna 2001 kuljin serkkupojan kyydillä Kärppien otteluissa ja autossa soi aina c-kasetti, jossa oli Eppu Normaalia, Miljoonasadetta ja Yötä. Yö oli minulle tuossa vaiheessa tuntemattomampi bändi, vaikka olinkin kuullut radiosta Joutsenlaulun ja Ihmisen pojan. Serkullani oli aina tapana kysyä tämän kappaleen kohdalla: ”Minkä niminen tämä biisi on?” En koskaan muistanut nimeä.

Särkyvää (Suvi & Olli Lindholm)
Muistan erityisen tarkasti erään myöhäisillan vuonna 2004, kun televisiosta tuli Raumanmeren Juhannus -festivaaleilla taltioitu Yön keikka. Muistan kuinka Anna Eriksson nousi lavalle laulamaan Ollin kanssa Särkyvääkappaletta.

Silloin päätin, että olen joskus Annan paikalla lavalla laulamassa Ollin kanssa. Siitä suora leikkaus vuoteen 2011 ja yhteen tähänastisen elämäni vaikeimmista hetkistä, kun Yön 30-vuotiskiertueen päätöskeikalla seisoin Ollin rinnalla laulamassa ja ”kun itku auta ei ja jatkettava ois, taas tehdä taksvärkkinsä pois.” Se oli yhden aikakauden loppu, joka tuntui ikävältä, lähes mahdottomalta.

Laulu meille kahdelle
Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Tiedän miltä tuntuu olla rakastunut ja se on kaiken kokemani arvoista. Tärkeintä on toisen kunnioittaminen ja se, ettei missään tilanteessa pidä toista itsestäänselvyytenä. Se on minun neuvoni teille :)

Enkelille (Suvi & Miina Mikkonen)
Tämä kappale valittiin vuonna 2007 Yön Valtakunta-kiertueella minun ja Miinan duetoksi. Yritimme laulaa biisiä Onkiniemen Deerhouse-studiolla monesta eri sävellajista, mutta mikään ei tuntunut hyvältä. Niinpä päädyimme pariin modulaatioon, ja niin syntyi meidän kahden Enkelille. Laulua on tullut laulettua usein Yön keikoilla myös yksin, mutta koskaan se ei ole tuntunut niin aidolta kuin Miinan kanssa. Hänen rinnallaan esiintyessäni tiedän vieressäni olevan ihmisen, jolla on aina vastaus kaikkiin mieltä painaviin kysymyksiin. Oikea sielunsisko.

Kultasiipi
Kuuntelin tätä kappaletta eräänä aurinkoisena ja kauniina kesäiltana huoneessani, kun ikkunasta tupsahti sisään pieni perhonen. Hetken siinä auringon tuikkeessa näytti siltä kuin se olisi kimaltanut kultaisena. Perhonen istahti seinälle Ollin kuvan viereen ja sain napattua siitä jopa valokuvan. Siirsin perhosen käsissäni varovasti ikkunalle ja toivotin hyvää matkaa laulaen samalla kertosäkeen sanoja: ”Aina lennä varjoissa kultasiipi, niin paljon voimaa on pahalla...”

En saanut sua pilviin
Tähän kappaleeseen liittyy paljon henkilökohtaisia ajatuksia. Minulle oli tärkeää saada laulaa tämä biisi ja vuodattaa samalla vähän omia sydänsuruja mukaan. Sen jälkeen oli huojentavaa jatkaa eteenpäin. Sillä maailma elää ja vie minutkin mukanaan.

Vieraskirja
Tämä on se kappale, johon koko ajatus tästä levystä kiteytyy. Viimeisen kymmenen vuoden aikana minun vieraskirjaani on tupsahtanut elämyksiä, ihmisiä ja hetkiä enemmän kuin on osannut koskaan uneksia. Jokainen sana ja teko ovat jättäneet jälkiään sekä hyvässä että pahassa ja mitään en kadu, sillä ne kaikki ovat vaikuttaneet siihen millainen ihminen olen nyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt