Dingon Quupasta tuli lähihoitaja: Vastuullista työtä, josta ei makseta mitään

Julkaistu:

Mitä kuuluu Dingon entiselle rumpalille Quupalle eli Juha Seittoselle?
Juuri töistä palannut Juha Seittonen esittelee tyytyväisenä omakotitalonsa uutta porttia. Se on saatu nikkaroitua ukin kanssa yhdessä, kun viime talven lumimassa onnistui jyräämään rikki edellisen. Helsinkiläisellä omakotitaloalueella näkyy muutenkin Seittosen kädenjälki. Moni kadun rintamamiestaloista on saanut uuden maalipinnan miehen sudista.

- Hyvin tämmöistä tavismeininkiä tämä elämä on nykyään, Quuppana tunnettu Dingon entinen rumpali naurahtaa Viivi-koiraansa rapsutellen.Tänä vuonna porilaisbändi täyttää 30 vuotta, ja Seittosellakin napsahtaa 50 vuotta mittariin. Yhteisiä synttärijuhlia ei kuitenkaan ole tiedossa. Ison lohkareen elämästään samassa keikkabussissa hionnut viisikko ei enää ole juuri tekemisissään keskenään. Välit ovat Seittosen mukaan hyvät, mutta etäiset.

Laulusolisti Pertti Neumannin edesottamuksia Juha Seittonen on seuraillut samasta vinkkelistä kuin muukin kansa.

- En ole nähnyt Nipaa kymmenen vuoteen. Ei vaan olla törmätty. Katsoin Vain elämää -ohjelmaa, ja täytyy sanoa, että oli Neumannilla ihan hetkensäkin. En aina ollut ihan tyytyväinen hänen lauluunsa, mutta kyllä se skarppasi.

- Olen monta kertaa miettinyt, että tekisi mieli jutella sen ihmisen kanssa. Aikanaan olin äärettömän ärsyyntynyt koko mieheen, mutta vuodet ovat pyyhkineet särmiä.

Juha muisteleekin menneitä nykyään lempeämmin kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

- Jos silloin olisit kysynyt, olisin sanonut, että Dingo-aika oli ihan täyttä paskaa. Kaksikymmentä vuotta Autiotaloa oli ihan liikaa. Olin istunut melkein 30 vuotta rumputuolilla, hankkinut kulumat ranteisiin. Oli se sen arvoista, mutta sitten tultiin yhden elämän tien päätyyn. Kokonaisuutena muistelen aikaani Dingossa oikeinkin lämmöllä. Oli se hieno matka.

Hulluimpina vuosina 1980-luvulla puolivälissä Dingo oli koko ajan tien päällä, ja listaykköset seurasivat toisiaan.- Me oltiin 24 tuntia vuorokaudessa toistemme kanssa ja tehtiin hirveän pitkiä rundeja. Meillä oli aina hotellihuoneen ovet auki ja elimme sellaista leirielämää, kun ei me päästy hotelleista mihinkään. Olimme kuin iso aviopari, viisi jätkää, jotka riiteli ja nauroi vuoronperään. Ei ollut mitään omaa elämää.

Dingo hajosi ensimmäisen kerran vuonna 1986, mutta alkuperäinen miehitys palasi yhteen vielä muutamaan otteeseen 1990- ja 2000-luvun alkumetreillä. Juha Seittosen kiinnostus rokkielämään alkoi kuitenkin pikku hiljaa hiipua. Hän soitteli rumpuja satunnaisesti, kunnes muutama vuosi sitten kaveri pyysi mukaan bändiinsä.

Seittonen treenasi pari päivää ja sitten hajosi vasen ranne. Se oli viimeinen pisara. Oli aika heittää pillit pussiin.

- Pari viikkoa myöhemmin myin rummut. Olen nyt täysin rummuton mies. Kapulat taitaa vielä olla jossain.

Lopettamispäätös oli muhinut miehen mielessä pidemmän aikaa. Rokkielämä ja lapsiperhearki kun eivät välttämättä ole paras mahdollinen yhtälö.

Kulmakivi oli, kun tytär syntyi kymmenen vuotta sitten. Elämä muuttui totaalisesti.

- 40-vuotislahjaksi sain tyttären, vaikka minulle oli luvattu uusi kännykkä. Aika vaihteleva soittoääni sillä on ollut viimeiset kymmenen vuotta, mutta en ole kyllä katunut hetkeäkään. Olen äärettömän tyytyväinen perheenisä.

- Jossain vaiheessa mietin, että pitääkö elämässä olla rokkenrollia, mutta eiköhän sitä ole ollut jo ihan tarpeeksi. Nyt en enää rieku tuolla ympäri Suomea, vaan yritän olla hyödyksi muillekin kuin itselle.

Ja hyödyksi Seittonen totta tosiaan onkin.

Musiikkivuosien jälkeen Juha Seittonen kokeili monenlaista. Hän valmistui lähihoitajaksi jo vuonna 1997 ja teki Porissa erinäisiä hoitoalan töitä. Kun vakituista paikkaa ei irronnut, Seittonen pisti firman pystyyn ja paiski aikansa rakennusalan töitä. Sitten puri lama, ja kaikki piti jälleen kerran miettiä uudelleen.

- Muistin, että minullahan on tämä lähihoitajan paperi! Ajauduin oikeisiin töihin, ja sillä tiellä ollaan.

Seittonen on paiskinut hommia Maunulan vanhustenhoidossa neljättä vuotta.

- Vanhustyö on muuttanut ajatusmaailmaani valtavasti. Aikoinaan äiti ja mummo kuolivat pois, mutta nyt minulla on äärettömän monta äitihahmoa. Me mieshoitajat ollaan monelle asiakkaille sellaisia kultapoikia, vaikka meitä ei paljon olekaan.

Seittonen silminnähden innostuu, kun hän pääsee puhumaan asiakkaistaan, tai kavereistaan, kuten hän heitä kutsuu.

- Olen viihtynyt, koska kotihoidossa saa tehdä niin paljon. On insuliininpistoa, verensokerin ja -paineen mittaamista, voinnin seurantaa ja muuta perusduunia. Olen himoliikkuja, ja suoritan kaikki käynnit kävellen. Koko ajan pysyy kondis hyvänä.

Vaikka mies viihtyy työssään, on alalla omat ongelmansa.

- Meidän työ on hirveän vastuullista, mutta siitä ei makseta mitään. Jos miehiä olisi enemmän alan töissä, palkkakuitin ensimmäinen numero varmaan muuttuisi.

- Kotihoitoon tarvittaisiin myös lisää väkeä, koska autettavat pitäisi saada pysymään omassa kodissa mahdollisimman pitkään, mahdollisimman terveenä.

- Tekisi mieli sanoa päättäjille, että tulkaas mukaan iltarundilleni. Sitten näkisivät, miltä tuntuu heittää parikymmentä käyntiä illassa, aikaan sidottuna ja koko ajan skarppina.

Hyväntuulinen Juha Seittonen vakavoituu hoitoalan tulevaisuutta pohtiessaan. Miehen mietteet kuitenkin katkaisee koiriensa kanssa ohi kulkeva naapuri. Vanha tuttu kummastelee, minkä ihmeen takia Juha Seittosta ja Viivi-koiraa kuvataan lehtijuttua varten. Seittonen toteaa naapurilleen soitelleensa joskus sellaisessa Dingo-nimisessä bändissä. Joskus eri elämässä.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt