Maija Vilkkumaa tulistui 9-vuotiaan latauskohusta

Julkaistu:

Muusikko Maija Vilkkumaa avasi sanaisen arkkunsa Chisun levyn laittomasta lataamisesta nousseesta kohusta.
Helsinkiläisen perheenisän kertomus poliisikuulusteluihin päätyneestä vahingosta, jossa 9-vuotias tyttö yritti ladata Chisun kappaleita kuunneltavakseen on herättänyt runsaasti keskustelua.

Muusikko Maija Vilkkumaa ei niele perheenisän kertomusta.

Helsinkiläismies kertoi eilen poliisien tulleen hänen ovelleen ja takavarikoineen tyttären tietokoneen, koska tyttö oli kuukausia aiemmin yrittänyt ladata laulaja Chisun kappaleita kuunneltavakseen netistä.

Tapauksesta järkyttynyt mies kertoi IS:lle, ettei tytär edes onnistunut kappaleiden lataamisessa, vaan tietokoneelle oli päätynyt vain toimimattomia tiedostoja. Isä osti Chisun levyn tyttärelleen sittemmin.

Tyttö oli lataushetkellä 9-vuotias, nyt hän on 10-vuotias.

Kuukausia latausyrityksen jälkeen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) lähetti isälle 600 euron korvausvaatimuksen Chisun laittomasta jakelusta. Kun mies kieltäytyi maksamasta, oven taakse ilmestyivät poliisit.

Maija Vilkkumaa kommentoi kohua herättänyttä tapausta musiikkialan ammattilaisille tarkoitetussa avoimessa Kuka mitä häh -Facebook-ryhmässä, jonne isän alkuperäinen kertomus tapahtumista oli liitetty.

- En jaksa/ehdi lukea koko ketjua mutta kommentoinpa kuitenkin! Ensinnäkin musta on ihan perseestä perätä artistilta että "olisi ollut hyvä tilaisuus sanoutua irti jne."

- Artistien ei tarvii käydä tätä sotaa, saatana. Artistit tekee musiikkia, siinä on ihan tarpeeksi panosta alalle, jota ei edes olisi ilman artisteja. Artistien lähimmät työtoverit on bändin yms. lisäksi levy-yhtiön työntekijät, on selvää että niille haluaa olla lojaali, Vilkkumaa kirjoittaa.

- Toiseksi ton jätkän uhripäivitys haiskahtaa todella paljon. Vai hänen väärinkohdeltu lapsensa googlasi "testatakseen" levyä? Koska siihen ei vielä haluttu  "satsata"? Siis kymmentä euroa? Tai kolmea euroa kolmen biisin testaamiseen?

- Mä googlaan hyvin usein biisien nimillä, ja koskaan, KOSKAAN en oo ollut vaarassa saada mitään
laitonta tiedostoa lataukseen. Tunteeko herra esim. YouTuben? Sieltä löytyy melkein koko Chisun tuotanto. Ilmaiseksi, Vilkkumaa kirjoittaa.

Myös Chisu on kommentoinut tapausta Facebook-sivuillaan jo eilen.

- Voi, olisinpa voinut kirjoittaa tänne jotain iloisemmissa merkeissä, mutta tänään nyt näin. En tietenkään halua haastaa fanejani oikeuteen, eikä kukaan artisti kaipaa tällaista julkisuutta osakseen. Haluan vielä muistuttaa, että tekijänoikeudet ylläpitävät laajaa musiikkikulttuuria, ei pelkästään *pahojen, rahanahneiden poppareiden* touhua. Toivon, että asia ratkeaa pian ja pahoittelut minun puolesta 9-vuotiaalle tytölle.

Lue lisää tapauksesta
täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt