Viktoriaanirokkari Emilie Autumn häikäisee teatraalisella esiintymisellään - Musiikki - Ilta-Sanomat

Viktoriaanirokkari Emilie Autumn häikäisee teatraalisella esiintymisellään

Yhdysvaltalainen muusikko Emilie Autumn ei istu helposti mihinkään totuttuun genremääritelmään.

7.4.2012 19:27

Taiteilija itse on yhtaikaa säveltäjä, viulisti, muusikko, näyttelijä ja performanssitaiteilija, ja hänen musiikkinsakin on sekoitus klassista, glam rockia, industriaalia, konemusiikkia ja paljoa muuta.

Mutta musiikki on vain osa Autumnin kokonaiselämystä, sillä visuaalinen kabaree-tyylinen, teatraalinen show on tässä tapauksessa puoli ruokaa, ellei enemmänkin.

Ei siis ihmekään, että showlle ja musiikille on täytynyt keksiä aivan oma terminsä. Emilie Autumn onkin siis viktoriaanisindustriaalirokkia.

Taiteilija kiertää parhaillaan maailmaa kesäkuussa ilmestyvän Fight Like a Girl -albuminsa tiimoilta, piipahtaen myös Suomessa kahdella keikalla.

Tahti on kova, sillä vain viikkoa aikaisemmin Emilie esiintyi The Bloody Crumpets -taustaryhmänsä kanssa Italiassa.

Tampereella Italian shortsikeleistä ja keski-Euroopan keväästä saapuva näkikin sekä lunta että ulkona pikkupakkasesta jo aamusta jonottaneita faneja, mikä oli tietysti hienoinen kulttuurishokki.

- Miten he tarkenevat, taitelija hämmästeli ennen kuin toimittaja totesi, että nythän on upea jonotuskeli, kun ei pakasta ja aurinkokin paistaa.

Tulevan levyn ja kiertueen lisäksi Autumnilla riittää kiireitä, sillä hän esiintyi vastikään kauhuelokuvassa The Devil's Carnival. Elokuvan ensi-iltaa vietettiin Los Angelesissa Suomeen saapumista edeltäneenä yönä, Autumnin ryhmineen juhlistaessa sitä omalla tahollaan Viking Linen lautalla.

- Minä en ole vielä edes nähnyt koko elokuvaa, mutta ihmiset lähettelivät minulle viestejä juhlista! Toivon kovasti että olin hyvä, Autumn nauraa ja muistelee, miten hänen hahmonsa maskeeraamiseen meni päivittäin viisi tuntia.

- On upeaa nähdä miten ihmiset luovat omia juttujaan, tekevät päässään muhivista visioista totta. Minulla se on kirjani, musiikkini ja taiteeni, hänellä kauhuelokuvat ja musikaalit, Autumn mietiskeee yhteistyötään muun muassa Saw- ja Repo: The Genetic Opera -elokuvat ohjanneen Darren Lynn Bousmanin kanssa.

Levyjulkaisun jälkeen Autumn yrittää löytää aikaa musikaalinsa hiomiseen. Vuonna 2014 Lontoossa ensi-iltaan tuleva musikaali pohjautuu Autumnin omaan muistelmateokseen The Asylum for Wayward Victorian Girls, mutta rakentaa samalla nykyisen teatraalisen lavashown päälle.

- Olen rakentanut tätä vuosien ajan kohti täysimittaista Broadway-musikaalia. Kolme ja puoli tuntia, tarpeeksi tilaa, kunnon lavasteet ja lava täynnä ihmisiä. Ja oikea orkesteri, Autumn kertoo suunnitelmistaan ja alleviivaa, miten kaikki hänen tuotantonsa kietoutuu yhteen.

- Musikaali ei kuitenkaan synny hetkessä. Minun on löydettävä aikaa tämän massiivisen, eeppisen teoksen säveltämiseen loppuun, eikä minulla selvästikään ole siihen juuri nyt mahdollisuuksia.

Illan keikkaa Autumn odotti innolla. Tamperetta kutsutaan myös Suomen metalli- ja goottipääkaupungiksi, joten mikä sen mukavampaa kun "nimenomaan hevi- ja goottikansa tuli ensimmäisenä keikoilleni ja tuki minua. Siinä mielessä on tosi hienoa olla täällä ja toivon näkeväni paljon heitä yleisössä."

Autumn saikin pyytämänsä ja keikan aikana taitelija hämmästeli yleisön värikkyyttä, monimuotoisuutta ja ikäskaalaa.

Emilie Autumn esiintyy tänään 7.4. Helsingin Nosturissa.

Emilie Autumn kertoo lisää musiikistaan, tyylistään, tulevasta levystä, musikaalista ja muista aiheista IS TV:n haastattelussa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?