Kommentti: ”Sairaalloisesti lihava” mies aloitti kuntoilun sähköpyörällä – 35 kiloa myöhemmin nauratti: ”Se siitä väitteestä” - Moottoripyöräily - Ilta-Sanomat

Kommentti: ”Sairaalloisesti lihava” mies aloitti kuntoilun sähköpyörällä – 35 kiloa myöhemmin nauratti: ”Se siitä väitteestä”

Entinen motocross-kuski kyllästyi vaaralliseen painoindeksiinsä ja lähti lenkkipolulle sähköpyörällä.

Motocrossin moninkertainen Suomen mestari ja enduron MM-mitalisti Henric Stigell on siirtynyt sähköavusteiseen maastopyörään ja harjoittelee Espoon enduroradalla.­

24.9. 6:22

Sähköpyöräily on avannut uuden maailman monelle urheilijalle mutta myös tavalliselle tallaajalle. Olen itsekin entinen motocross-kuljettaja, mutta kohdannut keski-iän kiemuroita monin eri tavoin.

Korona-ajan alkaessa puntari virkkoi karua kieltä; painoindeksi sairaalloisen lihava. Sähköavusteinen maastopyörä oli hommattu, mutta se koristi tallin nurkkaa. Etätöiden alkaessa oli hyvä tehdä ryhtiliike.

Huonokuntoisen on hankala aloittaa liikkuminen, mutta kun oli mahdollisuus tehdä jotain näin kivaa, peli muuttui täysin. Sähköavustus tarkoittaa sitä, että kuljettaja polkee itse, mutta voi säädellä kuinka paljon apua tarvitsee. Pyörässä on kolme erilaista tehoaluetta: eco, trail ja boost.

Alkuvaiheessa ajelin kuntopolkuja boostilla, jolloin syke pysyi heikkokuntoisellakin alhaalla, ja lenkkien pituudeksi sai helposti yli kaksi tuntia. Liikuntaa kertyi jopa 12 tuntia viikossa.

Kunnon kehittyessä harjoittelua oli helppo monipuolistaa. Intervallin kaltainen harjoittelu onnistui, kun suuntasi metsään ja sykkeen noustessa huippuunsa, asetti boostin päälle ja antoi sykkeen laskea.

Sähköpyöräily on mukavaa, mutta teknisesti haastavaa, mikä motivoi jatkuvaan tekemiseen. Neljä kuukautta myöhemmin 35 kiloa oli kadonnut. Se siitä väitteestä, että sähkö tekee kaiken työn.

Metsässä kohtaamani eläkeläinen laajensi ajatusta. Lonkkaleikkauksen jälkeen sähköpyörä mahdollisti liikkumisen, jopa hikoilun.

Sähköpyörä mahdollistaa liikunnan niillekin, jotka eivät oikein muuten enää pysty mitään tekemään. Ainakin minun maailmani kääntyi aivan ylösalaisin, ja voin todella yhtyä Henric Stigellin mietteisiin: olo kuin pikkupojalla jouluaattona.

Motocrossin moninkertainen Suomen mestari ja enduron MM-mitalisti Henric Stigell on siirtynyt sähköavusteiseen maastopyörään ja harjoittelee Espoon enduroradalla.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?