Näin silminnäkijä kuvaili Imatranajojen kohtalokasta turmaa Uutisvuokselle: ”Keuli voimakkaasti”

Julkaistu:

Moottoripyöräily
Sveitsiläiskuljettaja kuoli Imatranajoissa tapahtuneen onnettomuuden seurauksena.
Sveitsiläinen Mathias Gnägi kuoli lauantaina Imatranajoissa IRRC-ratamoottoripyöräilysarjan osakilpailussa. Hän oli kuollessaan 32-vuotias.

Gnägi menetti pyöränsä hallinnan sadekelissä, kaatui ja ajautui ulos radalta. Hän kuoli kaatumisesta ja sitä seuranneesta törmäyksestä aiheutuneihin vammoihin sairaalassa.

Onnettomuus tapahtui Superbike-luokan lähdön kuudennella kierroksella. Gnägi ajoi ulos suoralla osuudella, eikä tilanteessa ollut osallisena muita kilpailijoita.

Suomen Moottoriliitto on perustanut tutkijalautakunnan onnettomuuden syiden selvittämiseksi. Myös poliisi tutkii onnettomuutta. Poliisi tutkii onnettomuutta normaalina kuolemansyyn tutkintana.

Oululainen Jukka Häkkilä kertoi Uutisvuoksi-lehdelle nähneensä kuolemaan johtaneen onnettomuuden.

Häkkilän mukaan Gnägi oli hieman ennen kaatumistaan ajanut etupyörä ilmassa eli keulinut.

– Sinistä Yamaha R1:tä ajanut kuljettaja keuli voimakkaasti mäennyppylällä ennen tiukkaa jarrutuspaikkaa. Kun keula osui maahan, kuljettaja jarrutti märällä asvaltilla eturenkaan itsensä alta. Pyörä meni kyljelleen, Häkkilä raportoi Uutisvuokselle.

Pyörä ja Gnägi olivat lentäneet kovaa vauhtia nurmikon puolelle ulkokaarteeseen.

– Nurmikon jälkeen oli alamäki ja alikulkutunneli. Kuljettaja kimposi nurmikosta ja pyöri x:nä alikulkutunnelin varressa olevaan pehmustamattomaan valopylvääseen.

Häkkilän mukaan sveitsiläisen ylävartalo osui valopylvääseen.


Suomen Moottoriliiton puheenjohtaja ja myös onnettomuuden tutkijalautakunnan puheenjohtajana toimiva Tapio Nevala pitää onnettomuutta erittäin valitettavana.

Nevala kertoi Ilta-Sanomille, että Gnägi oli kokenut kuljettaja, jolla oli noin kymmenen vuoden kilpailukokemus.

Nevalan mukaan kisassa oli käytössä sadekelin renkaat. Nevala ei halua tässä vaiheessa spekuloida onnettomuuden syillä, mutta pitää mahdollisena, että keulimisella saattoi olla vaikutusta turmaan.

Nevala ei kuitenkaan usko, että Gnägi olisi keulinut tarkoituksellisesti. Nevala arvioi, että pyörä oli lähtenyt kiihdytyksessä keulimaan, kuten kilvanajossa voi käydä.


Tässä vaiheessa selvää on, etteivät onnettomuuteen vaikuttaneet kaatumishetkellä toiset kuljettajat. Kaatumishetkellä ei ollut meneillään ohitustilanne tai jokin muu kilpailullinen taistelutilanne. Nevalan mukaan Gnägin etäisyys lähimpiin kuljettajiin oli ajassa mitattuna kymmenisen sekuntia sekä eteen että taakse.

Nevalan mukaan valopylväs, johon Gnägin kerrotaan törmänneen, on kevytmetallia. Nevala vahvisti, ettei pylväs ollut pehmustettu.

Olisiko pylväs pitänyt olla pehmustettu?

– En osaa ottaa vielä kantaa tuohon asiaan tässä vaiheessa. Se on yksi asia, jota varmasti selvitämme, Nevala vastasi.

Joka tapauksessa Nevala pitää Imatranajojen katurataa turvallisena, jos sitä verrataan joihinkin muihin IRRC-sarjan katuratoihin.

– Imatra on varmasti yksi turvallisimmista katuradoista. Siellä on paljon tilaa, ja suojaukset ovat aika massiivisia. Osa saman sarjan radoista on sellaisia, että siellä ajetaan käytännössä talojen välissä.

– Mutta katuratakisat eivät ole ylipäätään yhtä turvallisia kuin varsinaisilla moottoriradoilla ajettavat kisat.

Mikä on Imatranajojen tulevaisuus?

– En näe, että tämä tapaus vaikuttaa Imatranajojen tulevaisuuteen millään tavalla. Tämä oli valitettava ja ikävä tapahtuma, joita tapahtuu silloin tällöin. Ei Imatranajojen tulevaisuus tästä varmasti ole kiinni, Nevala sanoi.

Kilpailu keskeytettiin välittömästi lauantaina onnettomuuden jälkeen. Sunnuntaina ajoja jatkettiin normaalin ohjelman mukaan.

Oliko kilpailun jatkaminen sunnuntaina perusteltu päätös?

– Asiasta pidettiin ajajien kokous, jossa kaikki ajajat halusivat jatkaa kisaa sunnuntaina. He halusivat kunnioittaa menehtynyttä kuljettajaa siten, että ajetaan kilpailua. Se ei ollut siis mikään yksipuolinen päätös, Nevala kertoi.

Hän arvioi, että ikävän onnettomuuden syistä tiedetään enemmän noin viikon sisään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt