Maailman vaarallisin rata vaati jälleen kuolonuhrin – suomalaislegendalta suoraa puhetta: ”Turha lähteä tekemään sinne itsemurhaa”

Julkaistu: , Päivitetty:

Ratamoottoripyöräily
Teuvo ”Tepi” Länsivuori ei ihmettele, miksi Mansaaren TT-ajoissa kuolee edelleen ajajia joka vuosi.
Brittiajaja Daley Mathisonista tuli viime maanantaina jo 258:s kuolonuhri Mansaaren TT-ajoissa, joista ensimmäinen ajettiin jo vuonna 1907. Mathison menehtyi 27-vuotiaana Superbike-kilpailussa saamiinsa vammoihin, kun hän suistui ulos radalta.

Ratamoottoripyöräilyn suomalaislegenda Teuvo Länsivuori on kilpaillut monilla vaarallisilla radoilla, mutta Britanniaan kuuluvalle Mansaarelle hän ei ole koskaan halunnut lähteä kokeilemaan taitojaan.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että se on liian vaarallinen paikka. Sen takia en ole ikinä halunnut mennä sinne, Länsivuori sanoi puhelimitse Ilta-Sanomille.
– Minua on yritetty houkutella sinne, mutta olen ajatellut niin, että on turha lähteä tekemään sinne itsemurhaa. En ole koskaan käynyt sillä saarella enkä myöskään aio mennä. Siellä on kavereita kuollut.

Mansaaren hengenvaarallisella radalla on pituutta yli 60 kilometriä.

– Kun sinne menee ensimmäisen kerran, siellä pitää ensin kaksi viikkoa ajaa ja opetella. Siellä on vaikea onnistua, vaikka olisi tosi kova ammattilainen, Länsivuori muistutti.


”Tepi” Länsivuoren huippuvuosina 1970-luvulla ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa ajettiin paljon vaarallisemmilla radoilla kuin nykyään.

– Vanhassa Jugoslaviassa oli tosi vaarallinen rata. Pahoja olivat myös vanha Nürburgring, Spa-Francorchamps ja Brnon entinen rata silloisessa Tshekkoslovakiassa, Länsivuori luetteli.

Vuonna 1978 viimeisen MM-kautensa ajanut Länsivuori muistelee selvinneensä hienosta urastaan ilman kovin pahoja loukkaantumisia.

– Luunmurtumia tuli, mutta mitään kovin pahaa ei sattunut.

Länsivuori voitti urallaan kahdeksan MM-osakilpailua. Iisalmelainen saavutti kolme MM-hopeaa (250- ja 350-kuutioisissa 1973 sekä 500-kuutioisissa 1976) ja yhden MM-pronssin (500-kuutioisissa 1974).

Länsivuori, 73, nähdään jälleen mukana Imatranajossa, joka järjestetään ensi viikolla.

– Sinne mennään taas. Torstaina lähden testaamaan pyörää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt