Hurjista stunteista tunnettu Antti Pendikainen kuoli moottoripyörä­kilpailussa Vesivehmaalla – syy mysteeri

Poliisi tutkii onnettomuutta kuolemansyyntutkintana. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi vuonna 1990 syntynyt kuljettaja menetti yllättäen moottoripyörän hallinnan.

28.5.2019 8:55

Offroad-moottoripyörien cross countryn Euroopan Cupin avausosakilpailu jouduttiin keskeyttämään kilpailijan kuolemaan johtaneen onnettomuuden takia Asikkalan Vesivehmaalla sunnuntaina.

Suomen Moottoriliitto ry vahvistaa, että uhri on tunnettu stunttinäyttelijä Antti Pendikainen. Hänet muistetaan lukuisista hurjapäisistä tempuistaan, kuten laskuvarjohypystä ilman laskuvarjoa.

Pendikainen menehtyi kilpailun aikana. Moottoriliiton tiedotteen mukaan hän törmäsi puuhun ja menehtyi törmäyksessä saamiinsa vammoihin ensiavusta huolimatta. Pendikainen syntyi vuonna 1990.

Pendikainen oli osa stunttiryhmä Stunt Freaks Teamia. Toimitusjohtaja Juha Ruokolainen kommentoi asiaa Ilta-Sanomille sähköpostitse.

– Antti Pendikäinen oli todellinen extreme-legenda, joka kerkesi tehdä elämänsä aikana enemmän asioita, kuin moni kerkeää edes kuvitella. Aina hymy kasvoilla ja sata lasissa uusiin haasteisiin. Vapaus toteuttaa itseä oli Antille tärkeää. Hänellä oli uskomaton kyky keskittyä niin, ettei pää mennyt jäähän missään tilanteessa. Tästä hän saikin itsevarmuuden tehdä asioita, mitä kukaan muu ei lähtisi yrittämään, Ruokolainen sanoo.

– Ystävinä jäämme kaipaamaan lämminhenkistä valloittavaa persoonaa, joka todellakin pystyi joka päivä yllättämään. Emme ikinä unohda sinua. Lämmin osanotto Antin perheelle ja läheisille.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Pullinen Hämeen poliisilaitokselta sanoo, että poliisi tutkii tapahtunutta kuolemansyyntutkintana.

– Näiden tämänhetkisten tietojen mukaan siinä on kuljettaja kohtuullisen hiljaisessa vauhdissa menettänyt jostakin syystä pyörän hallinnan ja ilmeisesti osunut puuhun. Se, mistä se pyörän hallinnan menetys on johtunut, ei ole tiedossa.

  • Antti Pendikainen julkaisi alla olevan kuvan Instagramissa heinäkuussa 2018.

Pullisen mukaan kuljettajan suojavarusteissa ei tämänhetkisten tietojen mukaan näyttäisi olleen puutteita.

– Tässä vaiheessa kuolemansyyntutkinnassa ei ole tullut viitteitä siitä, että esimerkiksi kuskin varusteissa olisi mitään puutteita ollut sinällään.

Pullisen mukaan onnettomuus tapahtui sunnuntaina iltapäivällä noin kello yhden tienoilla.

– Ainakin ajoittain on satanut vettä, mutta minun käsitykseni mukaan tämäntyyppisessä enduroajossa siellä voidaan aika lailla huonoissakin olosuhteissa ajaa. Voi olla kuraa ja liejua ja vettä.

  • Antti Pendikainen julkaisi alla olevan kuvan Instagramissa maaliskuussa 2018.

Myöskään Suomen Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvistin tiedossa ei ole, mitä tilanteessa tarkalleen ottaen tapahtui tai mikä onnettomuuden aiheutti.

– Viimeisin tieto on, että siinä on ajoneuvon hallinta menetetty ja törmätty puuhun, Ljungqvist kommentoi.

– Paikka on ollut aika haastava sateen takia. Kun alusta kastuu, niin samalla se muuttuu liukkaaksi. Sade oli alkanut juuri ennen lähtöä.

Kilpailu keskeytettiin onnettomuuden jälkeen. Ljungqvistin mukaan kisaorganisaatio järjesti oman tutkintalautakunnan, joka kävi läpi kilpailijan suojavarusteet ja pyörän.

– Tutkinnan perusteella tiedetään, että niissä ei ollut vikoja, jotka olisivat johtaneet onnettomuuteen, Ljungqvist sanoi sunnuntaina.

Onnettomuuteen joutunutta miestä yritettiin elvyttää kisapaikalla, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Yhtä vakavat onnettomuudet ovat kisoissa hyvin harvinaisia.

– On tämä järkyttänyt monia tahoja. Ei pelkästään toimitsijoita vaan myös kanssakilpailijoita.

Pendikaisen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Luitko jo nämä?