Käytettyjen mopojen rassaajasta huipputuloille – Aki Ajo myi talonsakin raivatakseen tiensä moottoriurheilun huipulle - Moottoripyöräily - Ilta-Sanomat

Käytettyjen mopojen rassaajasta huipputuloille – Aki Ajo myi talonsakin raivatakseen tiensä moottoriurheilun huipulle

Ratamoottoripyöräilytallin pomo Aki Ajo teki liki mahdottomasta mahdollista.

Aki Ajo kiipesi määrätietoisella ja intohimoisella työllä huipulle.

1.11.2018 16:55

Aki Ajo on aina tunnettu työteliäänä ja yritteliäänä miehenä.

Varhaisteininä Ajo osti viallisia ja parhaat päivänsä nähneitä mopoja. Sen jälkeen hän purki ja korjasi ne ja myi eteenpäin. Liikkeellepanevana voimana oli haave oman motocrosspyörän hankkimisesta.

Mopojen kauppaaminen sujui ja pojan haaveesta tuli totta: rahat motocross-pyörään oli tienattu. Sittemmin moni muukin Ajon unelma on toteutunut uutteran työnteon ansiosta.

Toijalassa syntynyt Ajo, 50, on jo vuosia työskennellyt menestyksekkäästi tallipäällikkönä ratamoottoripyörien MM-sarjassa. Se näkyy myös hänen tuloissaan.

Hänelle kirjattiin viime vuodelta verotettavaa tuloa 680 344 euroa. Tästä summasta runsaat 55 000 euroa oli pääomatuloa.

Veroa Hämeenlinnassa asuva Ajo maksoi noin 340 000 euroa. Veronpalautuksia hänelle kertyi liki 16 000 euroa.

Aki Ajo on menestynyt valitsemallaan tiellä.

Ajo on kulkenut pitkän tien menestyksensä eteen. Kipinän moottoriurheiluun hän sai aikoinaan isältään, joka ajoi muun muassa rallia.

Aki Ajon lajiksi valikoituivat moottoripyörät. Hän kilpaili ratamoottoripyöräilyssä, jääradalla ja motocrossissa. Menestystä tuli usean SM-kullan verran. Pääsipä Ajo kuljettajana hieman haistelemaan EM- ja MM-sarjan tunnelmaakin.

Ideaa oman yrityksen perustamisesta hän hautoi 1990-luvun puolivälissä. Lopulta Ajo päätti tarttua tuumasta toimeen maattuaan toipilaana radalla sattuneen onnettomuuden jälkeen.

Ajo Motorsport aloitti SM-jäärata-ajoissa, ja vuonna 2001 Ajo pääsi tallinsa kanssa ratamoottoripyörien MM-sarjan 125-kuutioisiin muutamaan kisaan.

Ratamoottoripyörien MM-sarja ja suomalaistalli kuulosti tuolloin uskomattomalta yhdistelmältä, sillä sarja oli tehdastallien ja äveriäiden yksityistallien omistajien pelikenttä.

Talvisesta ja pimeästä Suomesta tulleeseen talliin ei uskottu, vaikka 1970-luvun tähtikuljettajan Jarno Saarisen uroteot olivatkin tiedossa.

Intohimo lajiin ja elämäntavaksi muuttunut moottoripyörien kanssa touhuaminen ajoivat Ajoa eteenpäin. Päästäkseen MM-sarjaan hän möi omakotitalonsa, josta oli vielä velkaa.

Ajon tallin kuljettajana oli aluksi Mika Kallio. Ajo ja Kallio riitautuivat, kun Kallio siirtyi itävaltalaisvalmistaja KTM:n tehdastalliin. Sittemmin riidat on sovittu, ja Ajo ja Kallio ovat tahoillaan kirjoittaneet suomalaista moottoriurheiluhistoriaa.

Mika Kalliokin ajoi uransa alussa Aki Ajon tallissa.

Ajon tallin ajokeilla on voitettu useita maailmanmestaruuksia MM-sarjan alemmissa kategorioissa. Hän on vuosien varrella luotsannut sellaisia supertähtiä kuten espanjalainen Marc Marquez.

MotoGP:n nykyinen supertähti Marc Marquez on ajanut Ajo Motorsportin pyörällä.

Nykyisin Aki Ajolla on vastuullaan itävaltalaisvalmistaja KTM:n tehdastallien pyörittäminen MM-sarjan Moto2- ja Moto3-luokissa. Tätä voidaan pitää valtavana luottamuksen osoituksena KTM:ltä sekä samalla todisteena Ajon kyvyistä ja peräänantamattomuudesta.

MM-tallien lisäksi Ajo on vetänyt ratamoottoripyöräilyn akatemiatoimintaa.

Kuninkuusluokka MotoGP:ssä Ajon tallia ei ole toistaiseksi nähty. Ajo ei ole tosin sinne suuremmin hinkunutkaan. Ajon mukaan nykyinen järjestely on Ajo Motorsportille passeli, eikä MotoGP-tallin vetäminen olisi hänelle nykyisessä toimintaympäristössä järkevää.

Aki Ajon 24-vuotias Niklas-poika seuraa isänsä jalanjälkiä moottoripyöräilyn maailmassa.

Niklas Ajo kilpaili aikoinaan ajajana MM-sarjassa, mutta on sittemmin siirtynyt kuljettajasta taustavoimaksi. Niklas Ajo työskentelee nykyisin Ajo Motorsport -tallin junioritiimissä kilpailuinsinöörinä.

Aki ja Niklas Ajo ovat molemmat moottoripyörämiehiä.

Aki Ajo täytti syyskuussa 50 vuotta. Merkkipäiväänsä hän juhlisti hörppimällä kahvit perheensä kanssa.

Ajon mielestä matalalla profiililla eteneminen on voittajan tie.

Tulojaan hän ei halunnut kommentoida.

Ketkä tienasivat yli 100 000 euroa? Katso tiedot IS:n verokoneesta täältä.

Lue kaikki jutut vuoden 2017 tuloista ja veroista täältä.

Luitko jo nämä?