Moottoripyöräily

Urheilijaeläke tuli suomalaislegendalle tarpeeseen – joutunut kituuttelemaan köyhyydessä: ”Nippanappa hengissä selvitty”

Julkaistu:

Urheilijaeläke
Moottoripyöräilylegenda Teuvo Länsivuorelle myönnettiin urheilijaeläke.
Yksi suomalaisen ratamoottoripyöräilyn suurista, 1970-luvulla MM-sarjassa loistanut Teuvo Länsivuori sai maanantaina mieluisia uutisia. Urheiluministeri Sampo Terho myönsi 72-vuotiaalle lajilegendalle täyden urheilijaeläkkeen.

Iisalmelainen Länsivuori sai tiedon 1 339,57 euron kuukausittaisesta eläkkeestä, kun iisalmelainen poliitikko Seppo Kääriäinen soitti onnitellakseen.

– Hän soitti ja onnitteli. Tuumasin hänelle, että onpa ministeri tehnyt oikean ratkaisun, Länsivuori kertoi Ilta-Sanomille.

Veikkausvoittovaroista maksettava valtion ylimääräinen urheilijaeläke myönnetään tavallisemmin tunnustukseksi olympiakultamitalista. Erityisestä syystä se voidaan myöntää myös merkittävästä kansainvälisestä urheilu-urasta. Länsivuori kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan: hän saavutti urallaan muun muassa kolme ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan hopeaa ja yhden pronssin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tuntuu uskomattomalta, että Suomessa ja urheilupiireissä arvostetaan näin paljon. Tämä on suuri kunnianosoitus minulle ja koko lajille. Olen vieläkin vähän ihmeissäni, että kohdalleni osui tällainen kunnia, Länsivuori iloitsi häkeltyneenä.

Paitsi upea kunnianosoitus, valtion ylimääräinen urheilijaeläke on Länsivuorelle merkittävä asia taloudellisesti.

– Tällä on minulle suuri merkitys, nyt voin alkaa elämään ihan normaalisti. On ollut tiukkaa, mutta kun osaa olla ihmisiksi, on tässä nippanappa hengissä selvitty. Ulosotossakaan ei ole vielä yhtään, Länsivuori kertoi.

Tuntuva lisä kuukausittaisiin tuloihin mahdollistaa sen, että Länsivuori voi panostaa muun muassa ruokaan.

– Tässähän alkaa lihoa, jos hurjaksi rupeaa. Vaimo sanoi, että voisit sinäkin alkaa syödä enemmän salaatteja. Kun tällaisen eläkkeen saa, pääsee syömään sellaista jäniksen ruokaa, Länsivuori naurahti.


Länsivuori lopetti aktiiviuransa vuonna 1978. Sen jälkeen hän työskenteli hautausurakoitsijana. Moottoripyöräily on kuulunut koko ajan tiiviisti hänen elämäänsä.

– Viime viikonloppuna kävin juuri omaa pyörää kokeilemassa. Nyt voin ostaa uusia osia ja käydä vähän useammin ajamassa, hän intoili.

Lajia hän seuraisi mieluusti myös televisiosta, mutta useimmat kilpailut näkyvät maksukanavilla. Sen esteen hän aikoo nyt poistaa.

– Ei ole ollut varaa ostella niitä lappuja (maksukortteja) telkkariin. Mutta nyt minä sen ostan ja rupean seuraamaan kisoja. Olen ajatellut jo puoli vuotta, että jos saan tämän eläkkeen, ostan sen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt