Hieno, muttei tajuntaa räjäyttävä kokemus – tällaista oli Nokia-areenan MM-kisojen ensi-illassa

Leijonille jää vielä petrattavaa, jos se aikoo ylittää monet Tampereen kiekkokevään aiemmista kokemuksista.

Nokia-areenan katsomo pullisteli Leijonien valkoisia pelipaitoja.

13.5. 23:22

Tampere

Leijonien avausottelu MM-kotikisoissa perjantai-iltana. Tällaisista lähtökohdista pystyi odottamaan vain riehakasta tunnelmaa, vaikka vastassa ei ollutkaan Norjaa kummempi kiekkosuuruus.

Leijonapaitaisten ihmisten vyöry saavutti Nokia-areenan katsomot vasta alle vartti ennen pelin alkua, ja alkulämmittelyissä tunnelmaa saattoi kuvailla korkeintaan odottavaksi.

Mutta heti kun peli alkoi, heräsi yleisökin Suomi-huutoihin. Aalto lähti kiertämään areenaa useita kertoja, ja se pysyi voimissaan jopa yllättävän pitkään.

Maaleistakin yleisö innostui odotetusti, mutta muuten tunnelma oli maltillinen. Kahden erän jälkeen tilanne oli Leijonille 3–0, ja odotettu voitto näytti olevan tulossa.

Vaikka pienet asiat muistuttivat jatkuvasti siitä, mikä kilpailu on nyt käynnistynyt, ei Leijonien MM-matsikokemus ollut ainakaan ensipuraisulla aivan kuin eri maailmasta verrattuna hiljattain pelattuihin Ilveksen ja Tapparan pudotuspeleihin.

Tunnelmankin puolesta Leijonilla on vielä petrattavaa, jos se aikoo ylittää monet Tampereen kiekkokevään aiemmista kokemuksista.

Alkulämmittelyä oli intoutunut seuraamaan vain pieni osa Leijonien faneista.

Kouvolasta saapunut Kalle Saarinen esitteli pyynnöstä mukia, jotka nekin olivat saaneet MM-teeman.

Miltä kuulosti?

Vaikka Haloo Helsingin versio Maamme-laulusta olikin varsin kelpo ja jääkiekko-ottelun tunnelmaan sopiva, poisti se samalla yhden maaottelulle merkittävän elementin: kansallislaulun yhteislaulun. Nyt mukana laulaminen oli käytännössä mahdotonta.

Lue lisää: Haloo Helsinki esitti rohkean version Maamme-laulusta Leijonien MM-avauksessa – valtava palautetulva puhkesi: ”Häpäisy”

Leijonat pääsivät introshow’ssa saapumaan sisään jopa hieman salakavalasti, joten suuremmat aplodit saivatkin Haloo Helsinki ja lyhyen videopuheen pitänyt presidentti Sauli Niinistö.

Haloo Helsingin luoma orastava tunnelma saatiin tapettua Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan ja IIHF:n Luc Tardifin avajaispuheella, mitkä toki kuuluvat arvokisojen pakollisiin alkuseremonioihin.

”Hyvää iltaa Suomi, hyvää iltaa Tampere”, Tardif totesi suomeksi innostaen yleisön raikuviin aplodeihin.

Haloo Helsinki esitti rock-henkisen Maamme-laulun.

Ottelujuontajaksi kisoihin oli värvätty tavallisesti HPK:n ottelujuontajana tunnettu Peter Petro. Kokenut ammattilainen osaa asiansa oikein mainiosti suomeksi, mutta englanninkieliset osuudet tuntuivat väkinäiseltä paperin lukemiselta.

Leijonien avausmaalia saatiin odotella melkein erän verran, mutta se olikin sitten komea. Yleisön reaktio oli odotetun räjähdysmäinen, ja maalibiisinä jälleen jatkava Ville Gallen Peto on irti -versio tuntuu toimivan – on itse kappaleesta sitten mitä mieltä tahansa.

Leijonien sisääntuloon oli panostettu.

Markus Pulkkinen (vas.), Tommi Peltola ja Ville Välkkilä ottivat yhteiskuvan MTV:n suuren studion edustalla.

Miltä näytti?

MM-kisojen introshow’ta oli etukäteen hehkutettu, ja liikkuvia valoja sekä jään pintaan heijastuvaa kuvaa olikin hyödynnetty oikein hyvin.

Toisaalta näyttävyyttä ja omaleimaisuutta myös söi se, ettei areenan moderni led-kaukalo ole MM-kisoissa käytössä. Muutenkaan mitään ikimuistoista spektaakkelia ei Leijonien kotiturnauksen alkajaisiksi nähty.

Kaukalo oli muuttunut aiempien vuosien kisoista tuttuun ilmeeseen. Itse asiassa pelin seuraaminen oli liigapelejä helpompaa, kun jäätä ei koristanut mainosten tilkkutäkki.

Näyttöpintoja koristivat revontulimaiset grafiikat ja kisojen ”Making miracles” -tunnuslause. Suurella mediakuutiolla pyöri videokuvan ja pelikellon lisäksi tietoa muun muassa kovimmista laukauksista. Valitettavasti näytettävissä tiedoissa oli jääty tällaisen hieman hömppäosaston sisällön asteelle.

Tauoilla tanssikameraan bongattiin myös vähän kuuluisampia leijonafaneja, ja liikkeitään esittelivät vuorollaan muun muassa radiojuontaja Juha Perälä, muusikko Reino Nordin ja vuoden 2011 maailmanmestari Janne Pesonen.

Kisoissa yleisökapasiteetti on hieman tavallista pienempi (noin 10 000 katsojaa), sillä mediatilat syö kapasiteetista muutamia tuhansia paikkoja.

Suurimmat ja näkyvimmät tilarohmut olivat tv-yhtiöiden studiot: esimerkiksi Suomen lähetysoikeudet omistavan MTV:n studiossa oli varattu tilaa kokonaiselle jääkiekkomaalille ja pienelle palalle ”jäätä”.

KalPan junioreissa pelaava Veikka Eestilä testasi ennen peliä kiekonkäsittelytaitojaan yhdellä käytävien fanipisteistä.

Aurinko paistoi komeasti Tampereella ennen peliä. ”Aivan loistava fiilis”, kuvailivat tamperelaiset Hannu Heiniö (vas.), Susanne Heiniö ja Janne Koukkula.

Sari Siren (vasemmalta), Elina Kourumäki, Pirkko Somero, Tea Nikkilä, Henri Halmela ja Eliina Valaja olivat saaneet MM-liput töistä joululahjana. ”Aivan upeaa että on saatu Tampereelle tällainen tapahtuma”, he totesivat.

Miten toimi?

Miesten jääkiekkoliigan pudotuspelien yleisömäärillä Nokia-areenasta ja toiminnan sujuvuudesta paljastui joitain ongelmakohtia: esimerkiksi areenan ulko-oville oli tapana muodostua ruuhkaa turvatarkastusten vuoksi.

MM-kisoissa turvatarkastukset ja lippujen luku oli toteutettu eri tavalla: turvatarkastukset suoritettiin jo areenan ulkopuolella, eikä ilman lippua ollut pääsyä aulan tiloihin.

Edellä mainittu muutos tosin taitaa lähinnä siirtää ruuhkien paikkaa, ja koska areenan käytävät eivät edelleenkään ole kovinkaan leveät, tuli niillekin väistämättä taas tungosta ennen ottelua ja erätauoilla.

Erätaukojen jälkeen oli helppo huomata, etteivät ruoka- ja juomapisteiden jonot vetäneet aivan täydellisesti, sillä erien alkaessa tyhjiä paikkoja oli vielä valtavasti.

Latvian kannattajia poistui Nokia-areenalta illan aikaisemman ottelun jälkeen.

Ennen Leijonien ottelua kisat avattiin Tampereen osalta Latvian ja Yhdysvaltojen välisellä kamppailulla.

Vaikka Latvian jääkiekkofanit tunnetaan innokkuudestaan, oli areenassa tuossa pelissä tyhjää tilaa melko paljon. Vaikka virallinen katsojaluku olikin tuossa pelissä lähes 8 000 katsojaa, oli erityisesti kalliimmilla alakatsomon paikoilla hyvinkin väljää.

Tunnelma jäi myös yleisömäärän mukaiseksi, varsinkin kun itse ottelussakaan ei Latviasta ollut Yhdysvalloille lainkaan vastusta.

Jokaisen ottelun välissä areenan katsomot tyhjennetään, ja perjantaina tuo mahdollisesti haastavaksi povattu operaatio toteutettiin ensimmäistä kertaa. Tehtävä vaikuttaisi onnistuneen, vaikka perjantai-illan tunnelmissa aivan kaikki katsojat eivät täysin mukisematta nielleet pelien välistä poistumiskäskyä.

Leijonienkin pelissä tyhjää tilaa oli alakatsomossa vielä selvästi nähtävissä, vaikka lippuarvonnassa lukemattomat innokkaat fanit olivatkin jääneet ilman paikkaa.

Areenan käytävillä oli tungosta jo pitkään ennen pelin alkua.

Perjantain kahden ottelun välissä areena tyhjennettiin, ja yleisö odotteli pääsyä takaisin.

Heikki (vas.) ja Aleksi Piisi olivat saapuneet Porista kannustamaan Leijonia. Varsinkin näin perjantai-iltana faneja oli paikalla eri puolilta Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?