Leijonatuomio: Suomen MM-pelipaidoissa on liian räikeä yksityiskohta – pilaa koko asun arvokkuuden

Leijonat pelasi odotetun hyvin ja voitti Norjan 5–0. Puheenaiheita riitti oheistapahtumien ja peliasun ympärillä.

14.5. 6:40

TAMPERE

Mukana raadissa ovat kisoja tarkasti seuraavat IS:n toimittajat Sami Hoffrén, Teemu Suvinen ja Sasha Huttunen.

Sami Hoffrén

Illan sankari

Joel Armia oli juuri niin hyvä kuin osasi odottaa. Montreal Canadiensin 28-vuotias laitahyökkääjä näytti avausottelussa suomalaisyleisön edessä, millainen pelaaja hän on nykyisin. Jämäkkää, varmaa ja viisasta tekemistä niin kiekolla kuin kiekottomana vaihdosta toiseen. Armia muodosti toimivan kokonaisuuden Valtteri Filppulan ja Harri Pesosen kanssa.

Joel Armia (vasemmalla) tuuletti maaliaan.

Tämä toimi

Tuttuun tyyliin Leijonat puolusti kurinalaisesti ja tiiviisti viisikkona keski- ja puolustusalueella. Keskusta oli hallinnassa, eikä Norja päässyt rallattelemaan maukkailla maalipaikoilla. Pitkissä puolustusalueen ryynäysjaksoissa Leijonien kärsivällisyys ja maltti pysyvät korkealla tasolla. Jussi Olkinuora oli vakuuttava tolppien välissä.

Tämä meni vihkoon

Ei nyt vihkoon, mutta hyökkäyspeli oli vajaata alussa. Etenkin suorahyökkääminen oli tahmeaa. Leijonat pyrki venyttämään Norjan viisikkoa jättämällä yhden hyökkääjän ylemmäs, mutta ”pitkällä” viisikolla hyökkääminen ei toiminut optimaalisesti. Leijonat pääsi hyökkäämään paremmin keskialueen yli pelaamalla ristipistoja.

Tuus ny itte selittään…

Alkushow alkoi lupaavasti Nokia-areenassa. Valot välkkyivät ja basso pumppasi suomalaisyleisöä h-hetkeä varten, mutta ajoitus petti, kun Leijonat hyppäsi askiin. Leijonat luisteli alkuseremoniassa kotiyleisön eteen vähän kuin vaivihkaa samalla kuin valotaululla esiteltiin muita kisamaita. Odotetusta sisääntulosta olisi voinut ottaa enemmän tehoja irti.

Loppulause

Aika odotettu avaus Leijonilta. Dieselmäisen alun jälkeen leijonajoukkueen esitys oli konemaisen tehokas ilman suuria sykähdyksiä tai draamankaaria. Leijonat paransi erä erältä tasaisesti jokaisella osa-alueella, eikä Norja pystynyt avauserän vahvoja painostusjaksoja lukuun ottamatta horjuttamaan suursuosikkia.

Teemu Suvinen

Illan sankari

Toni Rajala laukoi komean maalin. Henkilökohtaisella tasolla se oli Rajalalle massiivinen onnistuminen, sillä hän on epäilemättä yksi pelaajista, joka taistelee pelipaikastaan Mikael Granlundin tullessa mukaan. Jos turnaus lähtee heti oikeille raiteille, valmennusjohdon on vaikea sysätä kiikun kaakun -pelaajaa sivuun.

Tämä toimi

Pahaa pelättiin, kun Nokia-areena piti ensimmäistä kertaa tyhjentää ja uudelleen täyttää perjantain pelien välissä. Kisajärjestäjät selvisivät kuitenkin ensimmäisestä testistään hienosti. Sisäänkäynneille ei näyttänyt muodostuvan merkittävää ruuhkaa ennen ottelua. Helsingissä sen sijaan jouduttiin jonottamaan.

Tämä meni vihkoon

Leijonien uudessa, muuten asiallisessa pelipaidassa on yksi silmiinpistävän inhottava yksityiskohta: keltainen kauppaketjun mainos. Ei näin, sillä räikeä mainos pilaa kunniallisen paidan arvokkuuden. Kauppaketju tosin ainakin saa toivomaansa huomiota, sillä mainosta ei voi olla huomaamatta.

Tus ny itte selittään…

Leijonien ottelun alkushow oli kokonaisuutena tyylikäs ja tunnelmaa nostattava, mutta seremoniassa sattui yksi tyylimoka. Haloo Helsingin esittämän Maamme-laulun jälkeen osa katsojista jäi odottamaan Norjan kansallislaulua, mutta sitä ei koskaan tullut. Jos toisen maan kansallislaulu soitetaan, on toisen soittamatta jättäminen epäkunnioittavaa.

Loppulause

Leijonien MM-avaus oli puhtaan vakuuttava. Hallissa oli parhaimmillaan hieno tunnelma, vaikka pieniä suvantovaiheita MM-fanien keskuudessa oli vielä havaittavissa. Leijonille ei ilmennyt huolenaiheita avausottelusta.

Sasha Huttunen

Illan sankari

Joel Armia – Porista ponnistanut ja Montrealissa monipuolistunut. 28-vuotiaan NHL-pelurin ensi-ilta Leijonien MM-kisapaidassa oli upea. Tehot 1+1 tauluun ja millä tavalla: nappisyöttö Harri Pesosen avausmaaliin ja komealla kudilla yv-häkki. Armia on loistava yhdistelmä taitoa, voimaa ja joukkuepelaajan sielua.

Tämä toimi

Alku oli hieman hankala, Norja kilautti jopa ylärimaan, mutta avausmaalin jälkeen Leijonat meni lopulta menojaan. 5–0 ja viisi eri maalintekijää ovat varsin vakuuttava kattaus kisojen avaukseen. Näin korkealla on Jukka Jalosen Leijonien rutiinitaso. Pesonen, Hannes Björninen ja kumppanit jatkoivat siitä, mihin Pekingissä jäivät.

Leijonat vakuutti.

Tämä meni vihkoon

Ykkösketju eli Sakari Manninen, Teemu Hartikainen ja Jere Innala eivät saaneet hanoja auki. On mielenkiintoista nähdä, miten ykkösketju elää turnauksen aikana. Innalan tontti eli vasen laitahyökkääjä on pedattu Mikael Granlundille, joka seurasi Norja-ottelua aitiosta käsin.

Tus ny itte selittään…

Haloo Helsinki! on huikea bändi, joka otti tietoisen riskin rokkiversiollaan Maamme-laulusta. Elli Haloo ja kundit varmasti aavistivat, että esitys jakaisi rajusti mielipiteitä – kuten se myös teki välittömässä some-tuomioistuimessa. Osa ihastui, osa inhosi. Pisteet bändille rohkeudesta.

Lue lisää: Leijonien tähti yllättyi kohutusta Maamme-laulusta: ”Mitä sieltä oikein tulee?”

Loppulause

Suomi ei ollut koskaan hävinnyt Norjalle arvokisoissa eikä hävinnyt tälläkään kertaa. Hyvä alku siis. Vastus kovenee heti lauantaina, sillä Latvia on asteen ärhäkämpi porukka. Kuka hyökkääjistä putoaa pois, kun Granlund hyppää kehiin? Innala on liipaisimella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?