Nämä miehet hurmasivat Suomen kansan – Leijonien MM-hopeasankarit pelaaja pelaajalta - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Nämä miehet hurmasivat Suomen kansan – Leijonien MM-hopeasankarit pelaaja pelaajalta

Leijonien MM-joukkue oli mestarillinen sekoitus nuoruutta ja kokemusta, äärimmäisen sitoutunut ryhmä, joka oli enemmän kuin osiensa summa. Ilta-Sanomat arvioi joukkueen kaikki pelaajat.

7.6. 12:56

Leijonat saavutti sunnuntai-iltana upeasti MM-hopeaa. Ilta-Sanomat arvioi joukkueen pelaaja pelaajalta.

Videolla kapteeni Marko Anttilan haastattelu, kun hopeajoukkue oli saapunut Suomeen.

Maalivahdit:

Jussi Olkinuora

Kokenut 30-vuotias maalivahti oli lähellä torjua suomalaista jääkiekkohistoriaa. Olkinuorasta olisi tullut ensimmäinen suomalainen maalivahti, joka on voittanut kaksi maailmanmestaruutta. Kaksi vuotta sitten Slovakian MM-kisoissa Olkinuora oli kakkosvahti, mutta Latviassa hän torjui Leijonien takuuvarmana viimeisenä lukkona. Kulkenut pitkän tien Yhdysvaltain yliopiston, AHL:n, ECHL:n, SM-liigan ja KHL:n kautta Euroopan eliittivahtien joukkoon. Paras Euroopassa pelaava suomalaisvahti.

Jussi Olkinuora torjui Tshekkiä vastaan puolivälierissä huikean nollapelin.

Harri Säteri

Luotettava ja rutinoitunut kakkosvahti hoiteli ruutunsa erinomaisesti. 31-vuotias Sibir Novosibirskin ykkösvahti pelasi turnauksen alkusarjassa kolme ottelua kovalla torjuntaprosentilla 95,5. Säteri torjui Leijonien ykkösvahtina kahdessa aiemmassa MM-turnauksessaan vuosina 2017 ja 2018. Tänä keväänä Olkinuoran loistavien otteiden takia AHL:ssä ja NHL:ssä marinoituneen maalivahdin rooli jäi pienemmäksi.

Harri Säteri.

Janne Juvonen

Leksands IF:n 26-vuotias maalivahti valittiin ensimmäistä kertaa aikuisten MM-kisoihin. Juvonen oli alusta loppuun asti kolmosvahdin roolissa. Pääsi kerran varavahdiksi, mutta tilille ei tullut peliminuutteja.

Janne Juvonen oli kolmosvahti ensimmäisessä aikuisten arvoturnauksessaan.

Puolustajat:

Oliwer Kaski

Lähti turnaukseen kovin odotuksin, sillä takana oli vakuuttava kausi KHL:n mestarijoukkueessa Avangard Omskissa. 25-vuotias puolustaja pelasi isoja minuutteja ykkös- ja kakkospakkiparissa, mutta Leijonien kovimman viivauhkan tehot jäivät piippuun. Kaski pelasi rohkeasti turnauksen loppupuoliskon Olli Määtän parina. Toisen polven puolustaja on ottanut isoja kehitysloikkia kahden viime vuoden aikana. Sulavaliikkeinen kiekollinen puolustaja jatkanee KHL:ssä.

Oliwer Kaski.

Miika Koivisto

Euroopan kovimmissa sarjoissa karaistunut 30-vuotias puolustaja ei loistanut, muttei myöskään pettänyt. Ei noussut kiekollisena puolustajana niin suuren rooliin kuin olisi odottanut. Taloudellista peruspelaamista ilman säkenöintiä. Tasapainotti ja varmisti pakkiparin pelaamista. Koivisto on tottunut voittamaan viime vuosina. Palkintokaapista löytyy Suomen mestaruus, MM-kulta ja tältä kaudelta SHL:n mestaruus.

Miika Koivisto.

Petteri Lindbohm

Laadukkaan Euroopassa pelaavan puolustavan puolustajan prototyyppi. Sveitsin pääsarjassa EHC Bielissä tällä kaudella pelannut 27-vuotias raamikas puolustaja edusti Leijonissa jämäkkää puolustusosaamista. Vahva kaksinkamppailija ja fyysinen pelote Leijonien alakerrassa. Nosti turnauksen edetessä tasoaan tasaisen varmasti. Pudotuspeleissä joukkueen ehdottomia luottopuolustajia. Iski kisojen ainoan maalinsa MM-finaalissa. Kullanarvoisia esimerkkipelaajia.

Petteri Lindbohm täräytti hienon maalin MM-finaalissa sunnuntaina.

Olli Määttä

Leijonien kiistaton ykköspuolustaja. Kaksinkertainen Stanley Cupin voittaja näytti, mikä on kovissa paikoissa marinoituneen NHL-puolustajan ja laadukkaan europuolustajan ero. Määttä oli joukkueen ainoana NHL-puolustajana turnauksen alusta asti polttopisteessä, mutta 26-vuotias Los Angeles Kingsin pelaaja johti jämäkällä otteella alakertaa. Ihailtavan rauhallista, varmaa ja huolellista pelaamista niin kiekolla kuin ilman kiekkoa. Turnauksen paras puolustaja.

Olli Määttä.

Kim Nousiainen

Leijonien joukkueen positiivisia yllättäjiä. KalPan 20-vuotias puolustaja pääsi leiriryhmään varhaisessa vaiheessa, ja vakuutti valmennusjohdon pelirohkeudellaan ja ennakkoluulottomuudellaan. Pienikokoinen 175-senttinen puolustaja nousi pelaavaan kokoonpanoon turnauksen kolmannessa ottelussa. Lunasti paikkansa vakiokokoonpanossa kiekollisella pelaamisellaan. Nousiainen toi nuoruuden intoa ja raikkautta.

Kim Nousiainen avasi myös MM-tasolla maalitilinsä Norja-ottelussa.

Atte Ohtamaa

Maajoukkueen ikihonka vuodesta toiseen. Joukkueen toinen varakapteeni. Puolustuksen vanhin pelaaja (33 vuotta) esiintyi uransa seitsemännessä MM-turnauksessa totutun varmaotteisesti läpi turnauksen. Jukka Jalosen tärkeimpiä luottopelaajia. Näytti pelitapaesimerkkiä ja toi rauhallisuutta, fyysisyyttä ja kokemusta puolustukseen. Erinomaiset johtajan ominaisuudet. Ensi kaudella liigakiekon ystävät pääsevät nauttimaan Ohtamaan pelaamisesta Kärppien paidassa.

Atte Ohtamaa (vas.) oli Suomen puolustuksen johtohahmoja.

Ville Pokka

Kolmen vuoden tauon jälkeen Pokka luuti Leijonien puolustuksessa MM-jäillä. 27-vuotias puolustaja pelasi vahvan kauden KHL:n mestarinipussa Avangard Omskissa. Karaistunut viime vuosina KHL:ssä. Löytänyt pelaajaprofiilinsa kunnolla vasta parin viime vuoden aikana. Leijonien tärkeimpiä puolustavia puolustajia, joka otti aiempaa enemmän roolia myös hyökkäyssuuntaan. Maltillinen ja luotettava pelityyli toi rauhaa puolustukseen.

Ville Pokka.

Mikael Seppälä

Puolustuksen debytantteja MM-jäillä. KalPan 27-vuotias puolustaja aloitti turnauksen vakiokokoonpanossa, mutta turnauksen edetessä rooli pieneni, ja ratkaisuottelut Seppälä seurasi katsomossa. Vahva kaksinkamppailija suojeli kovalla moraalilla omaa maalia, mutta MM-kisojen pelitempo oli vielä turhan kova ensi kaudeksi Tapparaan siirtyvälle puolustajalle.

Mikael Seppälä.

Tony Sund

Pelityyliltään puolustuksen värikkäin tapaus. Pelin taso heitteli otteluiden välillä. Välillä Sund otti isoa roolia hyökkäyssuuntaan ja loisti jopa puolustuksen näkyvimpänä viivapelaajana, mutta mukaan mahtui myös melkoisia hasardeja puolustuspäädyssä. 25-vuotias IFK Lepplaxin kasvatti on kehittynyt isoin harppauksin muutaman vuoden sisällä. Debytoi maajoukkueessa EHT:llä toissa kaudella. Nyt 191-senttinen yleispuolustaja kuului Leijonien luottopuolustajiin.

Tony Sund.

Axel Rindell

Todellinen yllätysnimi lopulliseen MM-joukkueeseen. Jukurien 21-vuotias puolustaja säväytti EHT-turnauksissa ja pystyi tekemään tehojakin. Uransa ensimmäisessä MM-turnauksessa jäi ilman peliminuutteja.

Hyökkääjät:

Marko Anttila

Kapteeni näytti esimerkkiä loistavalla tavalla. Kesken kisojen 36 vuotta täyttänyt Jukka Jalosen luottoratsu näytti, miksi valmennusjohto luottaa Anttilaan kuin vuoreen. Pelasi koko turnauksen samassa ketjussa tutun työteliäällä ja röyhkeällä tyylillä. 203-senttinen ja 104-kiloinen ”Mörkö” oli Leijonien tärkeimpiä pelitapaesimerkkejä ja korvaamaton alivoimapelaaja. Paiski hommia niska kyyryssä joka vaihdossa. Paikkoihin nähden tehot jäivät tällä kertaa vähäisiksi.

Marko Anttila kipparoi Leijonia, kuten teki 2019 mestarijoukkueessa.

Hannes Björninen

SM-liigan kauden paras keskushyökkääjä. Pelicansin 25-vuotias kapteeni pelasi erinomaisen debyyttiturnauksen MM-jäillä. Björnisen johtama ketju oli Leijonien ehein koostumus turnauksen alkuvaiheessa, kun muut ketjut ja roolitukset hakivat vielä muotoaan. Björniset toivat arvokasta lisähappea joukkueelle. Vahva aloittaja kaivoi kiekkoja kovalla prosentilla joukkueelleen ja pelasi luotettavasti kahteen suuntaan. Välierässä Saksaa vastaan Björninen loisti ottelun ykköstähtenä.

Viiksimies Hannes Björninen.

Jere Innala

Leijonien hienoimpia kasvutarinoita. Ennen turnausta HPK:n 23-vuotiaan laitahyökkääjän jalkaan soviteltiin isoja saappaita, koska takuuvarmoja maalintekijöitä joukkueesta ei juurikaan löytynyt. Innala pelasi nousujohteisen turnauksen kolmosketjun laidalla. Kohokohta oli puolivälierän voittomaali Tshekkiä vastaan. Tehojen lisäksi Innala näytti esimerkkiä, miten kiekkoja riistetään hyökkäysalueella ja aiheutetaan vastustajan pakeille ongelmia vahvalla jalkatyöllä.

Jere Innala.

Jere Karjalainen

Aloitti turnauksen ykkösketjun laidalla, mutta putosi alkusarjan aikana pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle. 29-vuotiaan laitahyökkääjän ensimmäinen kausi KHL:ssä oli vaikea, mikä heijastui myös MM-kisoissa. Energinen sähisijä ei löytänyt paikkaansa missään vaiheessa. Tilille tuli vain kolme ottelua.

Jere Karjalainen sai peliaikaa kolmessa ottelussa.

Petri Kontiola

Joukkueen nestori palasi kansainvälisille kentille upealla tavalla. Kontiola ehdittiin jo kirjoittaa huippukiekosta ulos viime kauden jälkeen, mutta tällä kaudella 36-vuotias kiekkovelho palasi ryminällä parrasvaloihin. SM-liigan pistepörssin voittaja johti tutun varmoin ottein Leijonien kakkosketjua, joka oli yksi joukkueen parhaista läpi turnauksen. Kontiolan kokemus, syöttötaito, pelisilmä ja kiekkovarmuus keskikaistalla erottuivat edukseen.

”Konna” Kontiola.

Anton Lundell

Leijonien säkenöivimpiä hyökkääjiä. Joukkueen kuopus nousi valokeilaan huimalla tavalla uransa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa. HIFK:n 19-vuotias huippulupaus siirtyi turnauksen kolmannessa ottelussa laidalta keskelle, ja sen jälkeen se oli menoa. Mieletön vimma ratkaista huokui pelaamisesta. Lundell teki tärkeitä maaleja ja näytti tulosyksikön johtajana hyökkäyspelissä esimerkkiä, mutta hiipui viimeisissä otteluissa.

Anton Lundell.

Saku Mäenalanen

Vahva paluu maajoukkuepaitaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Luotettavan Björnisen ketjun toinen pelottomalla asenteella raatanut laitahyökkääjä, joka pelasi tasapainoisen toisen MM-turnauksensa. Jokerien 27-vuotias raamikas laitahyökkääjä luotti vahvuuksiinsa ilman turhaa taikinointia. Suoraviivainen ja fyysinen pelityyli toi myös budjetoitua enemmän tehopisteitä. Leijonien hyökkäyksen isoja onnistujia.

Saku Mäenalanen.

Niko Ojamäki

Turnaus alkoi poppariosastolla, mutta kevään 2019 maailmanmestari nousi pelaavaan kokoonpanoon kolmannessa ottelussa. Tämän jälkeen 25-vuotias porilainen ei katsonut taakseen. Ojamäki lunasti paikkansa kakkosketjun oikealla laidalla pelkäämättömällä ja luotettavalla pelaamisellaan. Toi tarvittavaa tasapainoa ja teki arvokkaan rasvaista työtä Lundellin ja Ruotsalaisen rinnalla.

Niko Ojamäki.

Iiro Pakarinen

Suomen parhaita hyökkääjiä heti turnauksen alusta asti. Jokerien 29-vuotias laitahyökkääjä pelasi uransa parhaan MM-turnauksen. Pakarinen nähtiin edellisen kerran MM-kisoissa kahdeksan vuotta sitten. Kokemuksen tuoma rutiini näkyi. Suonenjoen myskihärkä oli korvaamaton voimahyökkääjä Leijonille. Pakarinen teki kulmissa, laitojen lähellä ja maalin edessä timanttista työtä.

Iiro Pakarinen kamppailemassa Norjan Roymark Martinin kanssa.

Valtteri Puustinen

Leijonien debytantteja, joka pääsi haistelemaan kansainvälisen turnauksen meininkiä. 22-vuotias ”Kuopion Juti” pääsi irti vain kahdessa alkusarjan ottelussa. Ei pystynyt tuomaan riittävästi arvoa hyökkäyssuuntaan, eivätkä ominaisuudet sovi puhtaasti puolustavaan rooliin.

Mikael Ruohomaa

Kauden valopilkkuja EHT-turnauksissa, mutta uransa ensimmäisissä MM-kisoissa 32-vuotias keskushyökkääjä valui nelosketjun sentteriksi. Ennen turnausta taiturimaisen pelaajan niskassa oli tulosodotuksia, mutta turnaus oli hyökkäyssuuntaan hakemista. Paransi turnauksen loppua kohti roimasti. Avasi maalihanat MM-finaalissa. Kallis jäähy kostautui finaalin kolmannessa erässä.

Mikael Ruohomaa.

Arttu Ruotsalainen

Leijonien ainoa NHL:ssä tällä kaudella pelannut hyökkääjä. Harteille lyötiin turnauksen ensimmäisissä otteluissa ykkössentterin raskas viitta, mutta se ei sopinut Buffalo Sabresin 23-vuotiaalle hyökkääjälle. Siirto laitaan kolmanteen otteluun oli uusi alku Ruotsalaisen turnaukselle. Patukkamainen pistelinko löysi yhteisen kemian Lundellin kanssa, ja tulos oli sen jälkeen kovaa luokkaa. Leijonien pelillisiä johtajia ja jäätävimpiä ratkaisijoita.

Arttu Ruotsalaisen harteille asetettiin kovat paineet ja Buffalon hyökkääjä selvisi niistä hyvin.

Jere Sallinen

Jukka Jalonen tiesi tasan tarkkaan, mitä hän saa, kun Sallinen on joukkueessa. Kokenut liideripelaaja pelasi enemmän puolustavassa roolissa nelosketjun laidalla. Kevään 2019 maailmanmestarin puolustusvalmius ja tunnollisuus pistivät silmiin joka ottelussa. HIFK:n 30-vuotias kapteeni pelasi isolla sydämellä oman roolinsa.

Jere Sallinen.

Peter Tiivola

Läpimurtokausi Ässissä palkittiin uran ensimmäisellä MM-kisareissulla. 27-vuotias keskushyökkääjä oli hierarkiassa viides vaihtoehto keskikaistalle. Ensikertalaisen turnaus päättyi Latviaa vastaan, kun Tiivola loukkaantui toisessa MM-ottelussaan.

Vasemmalta Jere Karjalainen, Ville Pokka, Olli Määttä ja Peter Tiivola Leijonien harjoituksissa.

Teemu Turunen

Ailahteleva ensimmäinen MM-turnaus. 25-vuotias laitahyökkääjä aloitti turnauksen ykkösketjun laidalla, mutta putosi toisen ottelun jälkeen kokoonpanosta. Kahden huilipelin jälkeen Turunen vakiinnutti paikkansa nelosketjun laidalla. Taituri pelasi yritteliäästi, mutta tehottomasti. Silti nousujohteinen turnaus.

Teemu Turunen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?