Leo Komarov soitti tuomari Mikael Nordille MM-kisojen kohutapauksen jälkeen 2015 - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Muistatko Leijoniin kohdistuneen oikeus­murhan MM-kisoissa 2015? Ruotsalais­tuomari paljasti nyt, miten Leo Komarovin upea ele pelasti hänen uransa

Ruotsalaistuomari joutui somemyrskyn keskelle Leijonien Leo Komaroviin kohdistuneen virhevihellyksen vuoksi. Tapaus sai lopulta hienon päätöksen.

Venäjän Ilja Kovaltshukilla oli asiaa Leo Komaroville MM-kisojen alkulohkon ottelussa vuonna 2015. Kyseinen ottelu päättyi Komarovin osalta suihkukomennukseen – virheellisesti.­

29.3. 18:18

Jääkiekon miesten MM-kisoissa 2015 nähtiin tuomarifarssi, joka kuumensi niin Leijonien pelaajat kuin kannattajatkin.

Suomen ja Venäjän välisessä alkulohkon ottelussa ruotsalaistuomari Mikael Nord tuomitsi Leijonien Leo Komarovin suihkuun taklauksesta, jossa Venäjän puolustaja Jevgeni Medvedev loukkasi hieman kättään.

Rangaistusta arvottiin pitkään ja lopulta syyksi ilmoitettiin polvitaklaus. Kyseessä oli kuitenkin puhdas taklaus, joten Komarovin suihkukomennus oli virheellinen.

Tapauksesta nousi iso mediamyrsky ja sosiaalisessa mediassa tuomarit saivat osakseen hurjaa ryöpytystä. Ruotsalaistuomareiden päätöstä tylytettiin Ruotsissakin.

Suomi–Venäjä-ottelun viheltänyt päätuomaripari Tobias Björk (toinen vas.) ja Mikael Nord (toinen oik.) pohtivat Leo Komarovin rangaistusta. Väärään tuomioon päättynyttä keskustelua kuuntelemassa myös Leijonien kapteeni Jussi Jokinen.­

– Jälkikäteen voi sanoa, ettei se mennyt ihan putkeen. Totta kai se hävettää minua. Me teimme väärän päätöksen, Mikael Nord totesi tapauksen jälkeen ruotsalaislehti Bärgslagsbladetille.

Hän myönsi tuolloin, ettei kumpikaan päätuomareista ollut nähnyt tilannetta, vaan linjatuomarit kertoivat mitä heidän mielestään tapahtui.

Nord ja hänen tuomarikollegansa Tobias Björk lähetettiin ottelun jälkeen kotiin kisoista.

Tästä isot mittasuhteet saaneesta, Tshekin MM-kisoissa sattuneesta kohutapauksesta on kulunut pian kuusi vuotta, mutta virhevihellys kummittelee yhä tuomari Nordin mielessä.

Nord nimittäin nosti tapauksen esille Ruotsin C Moren kiekko-ohjelmassa Wikegård vs. Ohjelmassa ex-jääkiekkoilija ja nykyinen kiekkoasiantuntija Niklas Wikegård haastattelee ruotsalaisia jääkiekkopersoonia.

Mikael Nord oli tuoreessa jaksossa Wikegårdin haastateltavana yhtenä Ruotsin parhaista jääkiekkotuomareista.

C Moren Twitterissä jakamalla videopätkällä Nord kuitenkin kertoo, että hänen tuomariuransa oli hyvin lähellä päättyä jo 2015. Hän pohti lopettamista juurikin Tshekin MM-kisojen ja Komarovin tapauksen vuoksi.

– Urani pahin hetki on ollut ehdottomasti MM-kisat 2015, Nord kertoo.

Nord ja Wikegård käyvät läpi polvitaklauksen, joka ei ollutkaan polvitaklaus, ja kuinka Nord lähetettiin turnauksesta kotiin ja kuinka tapauksesta revittiin otsikoita.

– Ajattelin, että lopetan, Nord toteaa Wikegårdille.

Yksi puhelinsoitto ja sitä seurannut ystävällinen ele pyörsivät kuitenkin päätöksen.

– Puhelimeni soi. Vastaan, se on ulkomaalainen numero. Toisessa päässä on Leo Komarov, Nord kertoo.

Nordin mukaan Komarov soitti, koska tapausta seurannut somemyrsky ja otsikot olivat hänen mielestään menneet liian pitkälle. Komarov halusi laittaa sille pisteen.

– Se oli hienoa. Mutta tarina ei päättynyt siihen, se on vieläkin parempi. Käyn hakemassa jotain... Nord sanoo.

Nord palaa takaisin käsissään Komarovin lähettämä, nimikirjoituksella varustettu Toronton pelipaita. Se oli tullut postissa noin viikkoa myöhemmin.

Komarov, 34, pelasi Toronto Maple Leafsissa vuoteen 2018 asti.

Nord esittelee videolla pelipaitaa ylpeänä ja kertoo, että Komarovin hienon eleen jälkeen hän oli alkanut päästä sinuiksi MM-kisoissa tapahtuneen virheen kanssa. Ura jatkui.

– Teimme virheen, opimme siitä ja menimme eteenpäin, Nord sanoo.

Nord, 44, on valittu viisi kertaa Ruotsin parhaaksi erotuomariksi. Hän on viheltänyt IIHF:n turnauksissa kaudesta 2008–2009 lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?