Kommentti: Kalervo Kummola oli vihattu sylkykuppi – vasta Rautakanslerin haarniskan riisuttuaan hän kasvoi suuremmaksi kuin koskaan - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kalervo Kummola oli vihattu sylkykuppi – vasta Rautakanslerin haarniskan riisuttuaan hän kasvoi suuremmaksi kuin koskaan

Suomen tunnetuin kiekkovaikuttaja vaihtoi viisaasti strategiaansa ja on nyt suositumpi kuin koskaan, kirjoittaa Marko Lempinen.

21.1. 11:39

Keväällä 2012 Kalervo Kummola oli Suomen vihatuin kiekkokasvo. Yleinen sylkykuppi.

Tuolloin Kummola joutui valtavaan julkiseen myllytykseen, koska Jääkiekkoliiton ahneus, ylikalliit MM-kotikisojen pääsylippuhinnat, henkilöityivät häneen. Liiton silloista puheenjohtajaa Kummolaa haukuttiin laajasti ja hänen arvostuksensa romahti.

Kun jopa urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) otti patruunamaisen johtajan kanssa rajusti yhteen, rohkeimmat povasivat jo, että ”Kalen” aika Suomen jääkiekkoilun kummisetänä olisi armotta ohi.

Mutta koskaan ei kannata sanoa ei koskaan.

Ikidiktaattorina pidetyn kokoomusvaikuttajan käyttäytymisessä ja puheissa on viime aikoina ollut havaittavissa selvää uudistumista. Poissa on pelätty tyranni, jonka julkisuuskuvasta inhimillisyys näytti puuttuvan kokonaan.

Tilalla on empaattisen oloinen, ihmisoikeuksia julkisesti puolustava puudeli, jota ylistävät ja silittelevät ihmiset yli puoluerajojen – jopa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Pehmennyt Kummola, 75, on suositumpi kuin koskaan.

Kun nykytilannetta peilaa erityisesti massiiviseen lippukohuun, muutos on hämmästyttävä.

Riisuutui kaavustaan

Kummolan kansallisrajatkin ylittävä ihailu kulminoituu tuoreeseen päätökseen, jolla jääkiekon MM-kisat otettiin pois ihmisoikeusloukkauksista syytetyltä Valko-Venäjältä. Kummola pelasi kabinettipeliä nerokkaasti.

Vallasta on tunnetusti vaikea luopua. Se voi tehdä kipeääkin. Jos yrittää käyttää valtaa väärin ja tehdä itsestään korvaamattoman, kompastuu yleensä ennen pitkää omaan mahdottomuuteensa. Joutuu helposti naurunalaiseksi.

Vielä vuonna 2014 näytti siltä, että Kummola uskoi omistavansa suomalaisen jääkiekon. Kun hän voitti liiton puheenjohtajavaalissa Mika Anttosen vain yhden äänen erolla, hän ei ainoastaan suuttunut. Hän loukkaantui verisesti.

Kunnes Kummola muutaman seuraavan vuoden aikana ymmärsi, ettei tällainen ollut kannattavaa. Hän ei halunnut tulla muistetuksi pelkästään kiekkopomona vetämästään kovasta roolista. Hän oli jo saanut maksimaalisen tyydytyksen auktoriteettijohtajana, nyt hän kaipasi arvostusta omana itsenään.

Pohjimmiltaan nallekarhumaisena luonteena tunnettu Kummola riisuutui kaavustaan ja vaihtoi strategiaansa. Näin tapahtui viimeistään siinä vaiheessa, kun Jokerit viime syksynä jätti matkustamatta KHL-kautensa avausotteluun Minskiin, juuri Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomusten takia.

Kummola viivytteli siirtoaan kaikessa rauhassa, hän ohjasi peliä fiksusti haluamaansa suuntaan. Kun aika oli kypsä, hän asettui julkisesti Valko-Venäjän MM-kisoja vastaan.

Hän alkoi irtaantua diktaattorin maineestaan – ja on tehnyt sen tähän asti valtiomiesmäisellä tyylikkyydellä.

Iski Faselia nyrkkeilyhanskoin

Samalla Kummola halusi romuttaa Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajan René Faselin pitkään jatkuneen ylivallan. Siinäkin hän teki yleisen mielipiteen mukaan suuren palveluksen globaalille kiekkoilulle.

IIHF:n suurilta sponsoreilta tullut ukaasi MM-kisojen siirtämisestä Valko-Venäjältä vauhditti varmasti joidenkin liiton jäsenten päätöstä siirtyä Kummolan tueksi, mutta se ei olennaista muuta. Aiemmin Faselia oli kohdeltu silkkihansikkain, mutta nyt Kummola tinttasi Valko-Venäjän kisaisännyyttä puolustanutta hammaslääkäriä nyrkkeilyhanskoin, ja demokratia voitti.

IIHF:n varapuheenjohtajan tehtävässä Kummolan ei tarvitse pelata mitään peliä, toisin kuin Suomen jääkiekkoliiton johtajana 1997–2016. Kysymys on ennen kaikkea siitä, ettei Kummola enää halua nojata rooliinsa Rautakanslerina.

Kummola haluaa tulla muistetuksi myös ihmisenä. Kale ymmärtää, että vain sillä tavoin hän voi tehdä itsestään kiekkovaikuttajana kuolemattoman.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?