Kalervo Kummola paljastaa: ”Fasel pelkää minua” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kalervo Kummola paljastaa – raju kulissipeli teki säröjä kiekkopomojen välille: ”Hän pelkää minua”

Valko-Venäjän MM-kisat torpannut Kalervo Kummola paljastaa tuntevansa ylpeyttä siitä, että on pystynyt vaikuttamaan ”näin voimakkaasti inhimillisesti tärkeään asiaan”.

Kalervo Kummola vaikutti kulisseissa voimakkaasti siihen, ettei diktaattorin johtamalla Valko-Venäjällä pelata MM-kiekkoa keväällä.­

21.1. 10:11

Puhelimeen vastaa lempeän ja tyytyväisen oloinen mies. Vastaanotto ei ole tyly eikä murahteleva, kuten on monesti vuosikymmenten varrella ollut – eikä vähiten toimittajia kohtaan.

Kalervo Kummola, 75, kuulostaa erilaiselta. Eikä viime aikojen tapahtumien perusteella pelkästään kuulosta.

– Niin, voi varmaankin sanoa, että olen muuttunut ihmisenä, Kummola itse linjaa.

Tällä viikolla Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päätti vetää kevään MM-kisat pois Valko-Venäjältä, jossa on jo useiden kuukausien ajan vallinnut sekasorto maata diktaattorimaisesti johtavan presidentti Aljaksandr Lukashenkan ja oppositioryhmien välillä. Väkivaltaisuuksilta ei ole vältytty, maan kansalaisten ihmisoikeuksia on poljettu.

Ratkaisu henkilöityy Kummolaan, Suomen kiekkohistorian kenties vaikutusvaltaisimpaan johtajaan. IIHF:n varapuheenjohtajan roolissa ”Kale” vastusti jo syksystä lähtien kisojen pelaamista Valko-Venäjällä, toisin kuin liiton puheenjohtaja Rene Fasel ja ylipäätään iso osa sen jäsenistöstä vielä tuolloin.

Kalervo Kummola joutui valtavan arvostelun kohteeksi, kun MM-kotikisojen lippujen hinnat koettiin liian kalliiksi.­

– Ensin olin yksin, mutta nyt viime viikkoina IIHF:ssä on niitä takinkääntäjiä sitten riittänytkin, Kummola tokaisee.

Takkiaan on kääntänyt Kummola itsekin, sillä vielä taannoin hän näki Valko-Venäjän ”uskottavana kisaisäntänä” ja piti hyvän kaverinsa Faselin tavoin suhteet Lukashenkaan lämpiminä, jos ei jopa veljellisinä.

Nyt Kummolaa kehutaan Suomessa yli puoluerajojen suureksi ihmisoikeuksien puolustajaksi, pääministeri Sanna Marinista (sd) lähtien. Humaaniksi ylistetään samaa miestä, jonka johtamistyyliä Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajana moitittiin usein liian patruunamaiseksi, epäinhimilliseksikin.

– Maailma on muuttunut paljon viime vuosikymmeninä, ja minä varmasti sen mukana, ainakin jossain määrin, Rautakansleriksi kutsuttu tamperelainen sanoo.

Kalervo Kummola vuonna 1975.­

Mistä ihmeestä moinen muodonmuutos?

Jääkiekkoliittoa 1997–2016 johtanut Kummola on useat kerrat ollut kovissa paikoissa, joskus sillassakin, mutta kaikista niistä hän on lopulta selvinnyt kuivin jaloin – kiitos sekä vaikutusvaltansa että rohkeutensa. Nyt röyhkeys ei ole ykkösase, vaan Kummola vaikuttaa välittävän itsensä ja jääkiekon lisäksi myös muista.

– Takavuosikymmeninä ei puhuttu tasa-arvosta eikä ihmisoikeuskysymyksistä, mikä on varmasti vaikuttanut minunkin käyttäytymiseeni. Koska ne arvot eivät kuuluneet kulttuuriin, niitä ei juuri huomioitu. Puhe niiden tärkeydestä lähti liikkeelle vasta 1990-luvulla, Kummola painottaa.

Kisaepisodi jätti särön Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajan René Faselin ja varapuheenjohtaja Kalervo Kummolan väleihin.­

– Nyt nämä arvot ovat kunniassaan, ja hyvä niin. Omat arvoni ovat tässä vuosien varrella pehmentyneet, ja yksi syy löytyy ikääntymisestäni.

Kokenut Kummola kertoo halunneensa lähteä taisteluun IIHF:ssä, kun Valko-Venäjän presidentinvaalien jälkeen ilmeni monenmoisia ongelmia.

– Ihan aluksi en tosiaan saanut mistään tukea. Kun Tanskan kaveri sitten liittyi joukkoihini, jouduimme menemään pitkään kahdestaankin. Iso muutos tapahtui vasta kun Faselin ja Lukashenkan halailukuvat julkistettiin, Kummola kertoo.

– Fasel uskoakseni pelasi peliään niin, että hän halusi varmistua ensin urheilun vetoomustuomioistuimen (CAS) päätöksestä. Fasel suunnitteli siirtävänsä Minskin-lohkon pelit nyt Pietariin, ja Minskissä olisi puolestaan pelattu 2023. Homma ei toiminut, ja nyt tämä on iso arvovaltatappio erityisesti kiekkohullulle Lukashenkalle.

Takkiaan käännettyään osa IIHF:n jäsenistä on kuulemma mielistellyt Kummolaa. Fasel sitä vastoin on viime päivinä kritisoinut Kummolaa muun muassa kitisijäksi.

– Kun puhumme minun ja Faselin väleistä, pinnan alle jää varmasti kytemään jotain. Fasel pelkää minua, koska olen niitä harvoja, jotka uskaltavat asettua häntä vastaan, Kummola korostaa.

– Mutta olemme molemmat niin kokeneita sotaratsuja, että tulemme jatkossakin keskenämme toimeen.

Valko-Venäjän tapaus on nostanut Kummolan suosion huippuunsa. Hän kertoo saaneensa Twitterissään ”enemmän palautetta kuin koskaan”.

– Valko-Venäjän solidaarisuusliikkeen jäsenetkin ovat lähetelleet kiitostervehdyksiä, ja se on tietysti lämmittänyt mieltäni, Kummola linjaa.

– Tunnen ylpeyttä siitä, että olen pystynyt vaikuttamaan näin voimakkaasti inhimillisesti tärkeään asiaan.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?