Sisäpiiritoimittaja paljasti: Nämä kolme maata ehdolla MM-kiekon 2021 järjestäjiksi - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Sisäpiiritoimittaja paljasti: Jääkiekon MM-kisat napataan pois Valko-Venäjältä – nämä kolme maata ovat ehdolla kisaisänniksi

Myös IIHF:n puheenjohtaja René Fasel sanoi epäsuorasti, että MM-kiekkoa ei pelata Valko-Venäjällä keväällä 2021. Asiasta voi tulla virallista jo pian.

17.1. 10:28 | Päivitetty 17.1. 10:40

Keskustelu jääkiekon vuoden 2021 MM-kisojen kohtalosta on käynyt kuumana viime päivien aikana.

MM-kisojen järjestäminen Valko-Venäjällä (21.5.–6.6.) näyttää jo varsin epätodennäköiseltä IIHF:n puheenjohtajan René Faselin ja Valko-Venäjän diktaattorin Aljaksandr Lukashenkan halailukuvien aiheuttaman kohun vuoksi.

Muutama päivä sen jälkeen tshekkiläinen autonvalmistaja Skoda uhkasi vetää tukensa pois IIHF:ltä peräti 28 vuoden yhteistyön jälkeen, mikäli kisoja ei siirretä pois Valko-Venäjältä. Saman julistuksen on tehnyt ainakin myös saksalainen ihonhoitotuotejätti Nivea.

Kansainväliset suuryritykset ovat perustelleet ratkaisujaan sillä, että ne tukevat ihmisoikeuksia, jotka ovat olleet Lukashenkan johtamassa maassa puutteelliset.

Hyvistä uutislähteistään tunnettu sveitsiläinen sisäpiiritoimittaja Klaus Zaugg paljasti Watson-verkkosivustolla, että IIHF ilmoittaa virallisesti ottavansa MM-kisat pois Valko-Venäjältä jo maanantaina tai joka tapauksessa viimeistään ensi viikon aikana.

Zauggin mukaan ehdokkaita vuoden 2021 MM-kisojen järjestäjiksi on kolme: Slovakia, Latvia ja Tanska.

Alun perin Latvian pääkaupungin Riian piti jakaa kisaisännyys Valko-Venäjän kanssa, mutta maa ilmoitti jo kuukausia sitten, että se ei suostu yhteistyöhön.

Slovakia järjesti MM-kisat Bratislavassa ja Kosicessa vuonna 2019. Tanska isännöi kiekkokarkeloita vuonna 2018 Kööpenhaminassa ja Herningissä.

MM-kisat piti pelata vuonna 2020 Sveitsin Zürichissä ja Lausannessa, mutta ne peruutettiin koronaviruspandemian vuoksi.

Sveitsin jääkiekkoliitto on ilmoittanut aiemmin, ettei se ota kisoja järjestettäväkseen vuonna 2021, vaikka niitä ei pelattaisi Valko-Venäjällä.

Zaugg kirjoitti lauantaina, että Fasel on jo selitellyt kisaisännyyskäännettä IIHF:n ja MM-kisojen yhteistyökumppanien käyttäytymisellä.

– IIHF:n sponsorit ovat saaneet kirjeitä Valko-Venäjän oppositiolta viime päivinä ja osa niiden sisällöstä on valheellista. Emme ole yllättyneitä siitä, että yksittäiset sponsorit ovat vetäytyneet kisojen taustalta. Meidän täytyy hyväksyä se, Zaugg ilmoitti Faselin sanoneen.

IIHF:n puheenjohtaja nosti esiin perjantaina julkaistussa uutistoimisto Tassin haastattelussa koronaviruspandemian aiheuttamat ongelmat MM-kisojen taloudelle.

– Tässä tilanteessa kisoja on vaikea pelata niin, että yleisö pääsee katsomoihin. Se vaikuttaa IIHF:ään, koska järjestäjät eivät pysty hoitamaan kaikkia turnauksen kustannuksia ilman lipputuloja, hän sanoi.

Fasel sai osakseen piikittelyä kokeneelta jääkiekkotoimittajalta.

– Sitä Fasel ei ole sanonut ääneen, että hänellä on nyt mahdollisuus pelastaa Valko-Venäjän hallituksen ja jääkiekkoliiton kasvot kaiken muun ohella. Emme pettäneet teitä, emme rikkoneet yhtään sopimusta, mutta emme voi tuoda kisoja järjestettäväksenne. Tai yksinkertaisesti: raha puhuu, Zaugg kirjoitti.

Fasel kertoi uutistoimisto Tassin mukaan, että ratkaisu MM-kiekon kohtalosta on lähellä.

– Pidämme IIHF:n hallituksen videokokouksen maanantaina, jossa voimme päättää asiasta, mikäli saamme kaikki asiat pakettiin siihen mennessä. Mutta voi siinä mennä päivä tai pari pitempäänkin. Alun perin kokous oli suunniteltu pidettäväksi vasta seuraavana maanantaina. Asioiden pitäisi joka tapauksessa ratketa ensi viikon aikana, hän sanoi myöhään lauantai-iltana julkaistussa jutussa.

Fasel sanoi epäsuorasti myös, että kisoja ei pelata Valko-Venäjällä vuonna 2021.

– Nykyisen poliittisen ja taloudellisen tilanteen varjossa Minskissä on erittäin vaikeaa järjestää MM-kisoja. Mutta olen varma, että me (IIHF) järjestämme MM-kisat Valko-Venäjällä, kun tilanne rauhoittuu. Kun se normalisoituu, teemme kaikkemme, että Minskissä nähdään MM-kiekkoa niin nopeasti kuin mahdollista, Fasel sanoi Tassia lainanneen venäläisen urheilulehden Sport-Ekspressin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?