René Fasel selittelee halauskuvia Aljaksandr Lukashenkan kanssa - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Näin kiekkopomo René Fasel selitteli halauskuvia Aljaksandr Lukashenkan kanssa – ”Olin vähän tyhmä”

René Fasel ilmoitti leikkineensä tulella Minskissä – ja palaneensakin vähän.

13.1. 12:23

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajan René Faselin ja Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan halailukuvat ovat hämmentäneet monia viime päivinä.

Kamerat tallensivat kaksikon lämpimän jälleennäkemisen, kun Fasel kävi maanantaina Minskissä tapaamassa paikallista yksinvaltiasta ja keskustelemassa ensi kevään MM-kisojen kohtalosta.

Monet arvovaltaiset tahot valtionjohtajista lähtien ovat ilmoittaneet, että kiekkokarkeloita ei pitäisi järjestää Valko-Venäjällä maan vaikean ihmisoikeustilanteen ja sekasorron aiheuttaman turvattomuuden vuoksi.

Osa maista harkitsee tarkasti, että lähettävätkö joukkueensa Minskiin, jos kisat pelataan siellä. Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ei sulkenut pois vaihtoehtoa, että Suomi boikotoisi MM-kisoja.

Fasel ilmoitti keskiviikkona IIHF:n verkkosivuilla, että muita vaihtoehtoja kuin Valko-Venäjää ei edes harkinta kisaisännäksi. Pyrkimyksenä on, että Latvia jakaisi kisavastuun sen kanssa. Latvia on ilmoittanut, että se ei ole vaihtoehto.

Puheenjohtaja ilmoitti esittäneensä Lukashenkalle politiikkaan liittyviä vaatimuksia, jotka Valko-Venäjän on ehdottomasti täytettävä, jotta MM-kisat voidaan pelata siellä touko-kesäkuussa.

Sveitsiläinen tv- ja radioyhtiö SRF kysyi Faselilta suoraan, että oliko diktaattorin halaaminen virhe.

– Yksi kuva kertoo yhtä paljon kuin tuhat sanaa. Matkan tarkoitus oli käydä tärkeä keskustelu Minskin MM-kisoista. Välimme ovat olleet hyvät jo 20 vuoden ajan. Olemme pelanneet yhdessä jääkiekkoa ja olleet paljon tekemisissä keskenämme. IIHF halusi avoimen keskustelun Lukashenkan kanssa, Fasel vastasi.

Sveitsiläinen kiekkopomo korosti, että hän haluaa käyttää erityistä suhdettaan Lukashenkaan saadakseen aikaan jotain hyvää. Hänen mielestään jääkiekon MM-kisat ovat mahdollisuus saada sovinto Valko-Venäjän hallituksen ja opposition välille.

– Mutta olen pahoillani siitä, jos joku on tulkinnut, että hyväksyisin sen, mitä Valko-Venäjän yhteiskunnassa on tapahtunut. Olin vähän tyhmä. Ja olen myös hämilläni asiasta. Kannan tekemisistäni täyden vastuun.

Faselin piti vastata myös kysymykseen siitä, millaisen signaalin hän tuli lähettäneeksi maailmalle halailemalla Lukashenkaa vähintään veljellisesti.

Hän aloitti nostamalla esiin sen, että IIHF:llä ja Valko-Venäjän jääkiekkoliitolla on sopimus jääkiekon MM-kisojen järjestämisestä. Fasel sanoi haastattelussa, että kisojen perumisella olisi seurauksensa, muttei mennyt lausunnossaan tarkempiin yksityiskohtiin.

– Jos kisat peruutettaisiin, mitä se muuttaisi Valko-Venäjällä? Ei varmasti mitään. Lukashenka sanoi, että hän oli valmis pitämään uudet vaalit. Keskustelimme. Yritin saada aikaiseksi jotain hyvää. Täytyy tunnustaa, että leikin Minskissä tulella. Ja paloinkin vähän.

Fasel ei kuitenkaan tuntenut, että hänet olisi esineellistetty, kun kamerat vangitsivat miesten kohtaamisen. Kiekkopomon mukaan neuvotteluissa oli tunteikkaita hetkiä, kun ongelmia käsiteltiin. Fasel myös totesi, että ”joidenkin ihmisten kanssa keskusteleminen on haasteellista”, mutta hän koki, että neuvotteluissa päästiin asian ytimeen.

Fasel kertoi esittäneensä Valko-Venäjän diktaattorille vaatimuksia.­

Kuvat kaksikon halailusta ja videotallenne heidän keskustelustaan levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa, jossa niitä myös paheksuttiin.

– Somessa kokonaisuudesta näkyy vain nopea yksityiskohta, eikä se ole hyvä suuntaus. Tunnen siitä tuskaa ja olen asiasta myös erittäin pahoillani. Joka tapauksessa olen varma siitä, että en ole tehnyt mitään väärin. Olen urheiluidealisti ja uskon, että urheilulla on voima yhdistää ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?